Egészség

A SÁFRÁNY HATÁSOS GYULLADÁSCSÖKKENTŐ ÉS ANTIDEPRESSZÁNS.

 

Napjainkban számos negatív környezeti hatás- légszennyezés, vegyszerek,sugárszennyezés – éri az embereket, melyek akár akarjuk, akár nem károsítják egészségünket. Ehhez hozzáadódnak a munkahelyi- és családi konfliktusok, a közlekedési bosszankodások és még ki tudja mi minden. Ma már talán nincs is olyan nap, amit stressz, vagy kedélyállapotunk romlása nélkül tudnánk megélni,,ezért is fordult a figyelem a sáfránnyal kapcsolatos kutatások felé,mert,amint az eddigiekből kiderült:

A sáfrány a  kedélyállapot hatékony segítője

A sáfrányt a hagyományos perzsa orvoslás a depresszió kezelésére használta. Ez vezetett oda, hogy korunkban is elkezdték kutatni a sáfrány hangulatra való hatását.Egy 2001-ben kezdődő kutatás kimutatta, hogy a sáfránykivonat határozott antidepresszáns hatással rendelkezik
Egy tudóscsoport 6 héten át folytatott kísérletet 40 felnőtt kísérleti személyen, akiket felvételkor alapos klinikai vizsgálat során depressziósnak diagnosztizáltak.
A hatodik hét után a sáfrányt kapó betegek jelentősen jobb eredményt mutattak,mint a placébót kapók,bizonyítva ezzel a sáfrány hatásosságát az enyhe és közepes depresszió kezelésében.Tehát elmondható, hogy a sáfrány épp olyan hatásos a depresszióval szemben, mint az antidepresszánsok!

A tanulmányok egyértelműen megállapítják,hogy a sáfrány, a felírt antidepresszánsok lehetséges alternatíváját nyújtja a depresszió kezelésére, káros mellékhatások nélkül.

Nevük ellenére az antidepresszánsok nemcsak a depresszió kezelésére használatosak. Az egyéb érzelmi és gondolkodási zavarok széles körében írják fel őket, mint pl. a kényszerbetegség,szorongás, Alzheimer kór.
Néhány tudós úgy okoskodott, hogy, ha a sáfrány ugyanolyan hatásos a depresszió kezelésében, mint az antidepresszánsok, akkor az egyéb tünetek kezelésére is biztonságos megoldást jelenthet.
A kutatást több irányban fejlesztették tovább.

ALZHEIMER KÓR
Egy 2013-ban írt jelentés azt vetíti előre, hogy Amerikában “Alzheimer cunami” fog bekövetkezni a következő negyven évben, mivel a betegek száma csaknem 15 millióra, a jelenlegi háromszorosára fog emelkedni.Az orvosok ezeknek a betegeknek rendszerint antidepresszánst  írnak fel, annak ellenére, hogy a közzétett adatok erősen sugallják, hogy e szerek nem hatásosak Alzheimer kórban és gyakran nem kívánt hatást is okoznak.
Annak megállapítására, hogy a sáfrány képes-e alternatív gyógyszerként működni, a tudósok egy placebo-kontrollos kísérletet indítottak el. A két csoport tagjai naponta kétszer 15 mg sáfrány, illetve placebo kapszulát kaptak.
16 hét után a sáfrány jelentősen jobb  agyműködést eredményezett,a gondolkodás,felfogás,memória,megértés terén, mint a placebo, aminek hatására a tanulmány szerzője az alábbi következtetésekre jutott:
“A sáfrány biztonságos és hatásos az enyhe-közepes Alzheimer kórban”

SZORONGÁS

A szorongásos panaszok megnyomorítják az embereket, körülbelül. 29 %-ra tehető azoknak az aránya, akik életük valamelyik szakaszában súlyos szorongásos tünetekkel élnek együtt.
A crocinként ismert aktív sáfrány alkotóelemek bizonyítottan szorongáscsökkentő hatást váltanak ki, a nem kívánt mellékhatások nélkül.
A sajranal sáfránykeverék szorongáscsökkentő hatást vált ki és növeli az alvásidőt – ugyanakkor a mozgás- koordinációra nem fejt ki negatív hatást.

KÉNYSZERBETEGSÉG

A kényszerbetegség olyan súlyos lehet, hogy munkaképtelenné teszi az embert, aki gyakorlatilag minden idejét a mániájának és kényszereinek szenteli.
Leggyakrabban,először az antidepresszánsokat próbálják adni,a kényszerbetegség esetében nem ritkán számos gyógyszert különböző kombinációban kell kipróbálni, mielőtt megtalálják azt, amelyik hatást fejt ki a tünetek kontrollálásában,ez  persze a negatív mellékhatások megsokszorozódásához vezethet
A sáfrányból nyert crocin keverék lényegesen csökkentette a kényszerbetegség tüneteit jelentős mellékhatások nélkül.

TÚLEVÉS ÉS KONTROLLÁLATLAN EVÉSROHAM

Az elhízottság ma népbetegség. A szerotonin nevű ingerületátvivő anyag különösen alacsony szintje kimutathatóan megnöveli a leküzdhetetlen étvágyra, a túlevésre és az elhízásra való hajlamot. Az érzelmi hatásokra bekövetkező kényszeres evés ismert tünetegyüttese kontrollálhatatlan falásra és nassolásra utal. Ennek velejárói a stressz és az agyi jutalmazási folyamatok szabályozási zavara


Sajnos az étvágycsökkentő gyógyszerek dokumentáltan számos, köztük halálos mellékhatásokat okoznak – pl. szívbillentyű károsodást, születési rendellenességeket, májkárosodást, megnövekedett vérnyomást.
A tudósok feltételezik, hogy a szabadalmazott sáfránykivonat csökkenti a nassolási kedvet, fokozza a jóllakottság érzetet azáltal, hogy jótékony hatást fejt ki az agyban és a hangulatot javítja. Enyhén túlsúlyos,kényszeres evő, önkéntes női jelentkezőkkel végzett kísérletek során napi 176,5 mg sáfránykivonatot, vagy ugyanennyi placebót adtak. Valamennyiüknek azt az instrukciót adták, hogy tartsák fenn normális étkezési szokásaikat, és minden egyes étkezések közötti nassolást feljegyeztek.
8 hét alatt a placebo csoportnál a nassolás 28 %-kal csökkent, a sáfrány csoportnál viszont 55 %-kal, és arról is beszámoltak, hogy csökkent a nassolás iránti szükségletük. 8 hét után fogyókúra nélkül a sáfrány csoport átlagosan egy kilót fogyott, megnövekedett energiáról és éberségről számolt be.
A kutatók tehát arra következtettek, hogy a sáfrány nem csupán depresszióban, hanem olyan kórképekben is hatásos, amelyekben szokás antidepresszánst felírni. Ilyenek az Alzheimer betegség, a kényszerbetegség, a kényszeres evés.

A SZEXUÁLIS ZAVAROK

Ez a kellemetlen jelenség az antidepresszánst szedőknek több, mint a felét sújtja

Bár az antidepresszánsok negatív hatása igen széleskörű,ezek közül is a szexuális zavarok, pl. a libidóhiány, az erekciós zavarok, az orgazmushiány a legkétségbeejtőbbek  Az antidepresszánsok okozta szexuális zavarok elterjedtségét messze alábecsülik és ráadásul ezek a zavarok a gyógyszer elhagyása után is hónapokig, sőt évekig fennmaradnak.
A betegek 40%-a nem tudja tolerálni ezeket a mellékhatásokat és abbahagyja a gyógyszer szedését. A pszichiáterek nem hajlandók tudomást venni ezekről a mellékhatásokról, szerintük a gyógyulás fontosabb. Helyette a mellékhatást kiküszöbölő gyógyszereket adnak, amelyeknek ugyancsak mellékhatásaik vannak
Mivel a tudósuk tisztában voltak azzal, hogy a sáfránynak a depresszióellenes hatásán túl szexuális serkentő hatása is van, ezért kipróbálták, hogy antidepresszáns mellé adták a sáfrányt kiegészítőként. Az eredmény meghökkentő volt.

A sáfrány gátolja az antidepresszánsok szexuális mellékhatásait

2012 vége felé olyan embereken próbálták ki, akik ragaszkodtak antidepresszánsukhoz, mert szerintük az hatásos náluk A harminchat kiválasztott közül az egyik csoport kétszer 15 mg sáfrányt kapott, míg a másik csoport csak placebot. Négy hét után a sáfrányt szedő férfiak jelentős javulást tapasztaltak nemi életükben
2013-ban a sárfányt kipróbálták  antidepresszánst szedő nőkön is. 30 mg napi sáfrány adag hatására a 4. hét végére sjelentős javulás mutatkozott a nők szexuális életében
Teljesen nyilvánvalóan, a sáfrány remek kiegészítő kezelést jelent az antidepresszánsok szexuális mellékhatásainak kivédésére.

A sáfrány további előnyei

A tények azt mutatják, hogy a sáfrány sikeresen alkalmazható más betegségekben is. A rák világszerte egyre növekvő probléma,évente 7.5 millió ember hal meg rákban .Újabb keletű tudományos eredmények, igazolták, hogy a sáfránykivonat és aktív hatóanyagai képesek gátolni a tumorok keletkezését .
A sáfrány rákellenes hatásmechanizmusa még nem ismeretes, de összefügghet az antioxidáns hatásával
A népi gyógyászatban a sáfrányt alkalmazzák még fájdalomcsillapítóként, emésztési zavarokban, magas vérnyomásban, magas koleszterinszint esetén, légzési zavarokban, és szexuális serkentőként

Következtetés
A sáfránynak, úgy tűnik, az egyik főhatása a gyulladáscsökkentés (Poma és mtsi., 2012), ugyanis a depresszió gyulladásos folyamat (az antidepresszánsoknak nincs gyulladáscsökkentő hatása), s a rák kialakulásában ugyancsak kulcsszerepet játszik a gyulladás. A fájdalomcsillapító hatása is ezzel állhat összefüggésben (Hosseinzadeh és Younesi, 2012) A sáfrány valószínűleg valóban a háttérben meghúzódó okokra, azaz a gyulladásra hat.

Az is a gyulladáscsökkentő hatást, mint főhatást támasztja alá, hogy a sáfrány indikációs területe nagyon hasonlít a kurkumáéra.

Részletek:Szendi Gábor,Tények és tévhitek,Michael Downey:A sáfrány,mint hatékony gyulladáscsökkentő

Ford.Váradi Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük