- Manapság már az étel-allergia és intolerancia js népbetegségnek számít,a kettőt gyakran összekeverik,ezért nézzük meg,mi alapján különböztethetjük meg őket egymástól?
- Lássuk először,mi okozza az étel-allergiát?
- Élelmiszer-allergiák az IgE antitestekként ismert immunglobulinból (Ig) származnak. Ezek az antitestek tulajdonképpen a testünk részéről közvetített védelmi válaszok.Egy adott élelmiszer-fehérje antigénként vagy testidegenként működő fehérje, amelyet a test tévesen úgy ítél meg, hogy veszélybe sodorja a testünket. Tehát az allergének élelmiszerfehérjék. Ezek az élelmiszer-allergének bizonyos ételek elfogyasztásakor allergiás reakciókat váltanak ki.
- Mi okozza az élelmiszer-allergia tüneteit?
- Az élelmiszer-allergia tüneteit az adott élelmiszerre termelődő IgE antitestek okozzák, amelyek védősejteket mozgósítanak a bőrben, az orrban, a torokban, a tüdőben és az emésztőrendszerben,az itt lévő sejtek hisztamint és más kémiai közvetítőket szabadítanak fel, amelyek azonnali gyulladásos reakciót indítanak el. Ennek eredményeként allergiás tünetek jelentkeznek: csalánkiütés, duzzanat és viszketés a bőrön, orrban és szájban, zihálás vagy légzési nehézség. Kevésbé gyakoriak a nyelési problémák, hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés Ha az élelmiszer-allergia súlyos vagy hosszabb a behatás ideje, úgy a keringés összeomolhat, sokk és halál fordulhat elő
- .
- Hogyan tesztelhető az élelmiszer-allergia?
- A táplálékallergia vizsgálat az élelmiszer által kiváltott antitestek/IgE/ jelenlétét vagy a hisztamin felszabadulását vizsgálja, a szervezetünknek a kérdéses ételre adott válaszaként.
- A táplálékallergiára vonatkozó bőrvizsgálat abból áll, hogy a feltételezett allergiát okozó anyagból kivonatot tesznek a bőrre, vagy kis mennyiségű kivonatot fecskendeznek a bőr alá. A teszt pozitív,ha az udvara olyan nagy vagy nagyobb, mint a hisztamin kontrollé. Minél nagyobb a reakció, annál valószínűbb, hogy jelentős élelmiszer-allergia áll fenn A pollenallergiával ellentétben az ételallergiás bőrvizsgálat kevésbé megbízható.
- Melyek a leggyakoribb élelmiszerek, amelyek allergiás reakciókat okoznak?A
- leggyakoribb étel-allergének a földimogyoró, a tehéntej, a búza, a kukorica, a szója, a kagyló, a tojás és a diófélék.
- Hogyan kezelhető az élelmiszer-allergia?
A táplálékallergiát az ismert élelmiszer-allergén elkerülésével kezelik. Ezeket az ételeket ezután el kell kerülni. Az élelmiszerekkel szembeni deszenzibilizáció/az allergén egyre növekvő adagjaihoz hozzászoktatják a szervezetet/ nem túl hatékony, mint pl.a pollenallergia esetében, azonban az immunrendszer erősítésével idővel javulhat,sőt el is múlhat az állapot! - Az élelmiszer-intolerancia ill. az érzékenység ugyanaz, mint az élelmiszer-allergia?
- Nem, bár az élelmiszer-allergia olyan kedvezőtlen hatás, amely az élelmiszer-intolerancia egyik formájának tekinthető, ezek a megjelölések általában más, nem allergiás reakciókat írnak le.
Továbbá, bár az élelmiszer-intoleranciát és az élelmiszer-érzékenységet gyakran felcserélik, de megkülönböztethetőek egymástól, mivel az ételintolerancia esetében, megkerüli az immunrendszert és allergiavizsgálattal nem mutatható ki. - Mi okozza az élelmiszer-érzékenységet, ha ez nem allergiás reakció?
- Az allergiás okokból eredő élelmiszer-reakcióknak számos oka lehet. Az okok közé tartozik az intolerancia, az ételfajta nem megfelelő emésztése. A leggyakoribb és legismertebb táplálék-intolerancia a laktóz-intolerancia, amelyet a laktáz enzimhiány okoz. Egyéb cukor enzimhiányok ritkábban fordulhatnak elő. Gyakori, hogy a felesleges cukorterhelés meghaladja a bélenzimek kapacitását, amelyek a cukor hiányos emésztését eredményezik, ez bakteriális fermentációs folyamatot eredményez, túlzott gázképződést, puffadás és hasmenést okoz. A klasszikus példa a fruktóz emésztési zavar, amely szintén ezeket a tüneteket okozza. Egyéb okok közé tartozik az elégtelen emésztés, a hasnyálmirigy által nem megfelelő emésztőenzim termelés, vagy a károsodott enzimaktivitás a bél baktériumflórájának felborulása miatt. Példák olyan élelmiszerekre, amelyek ebből a szempontból károsak lehetnek: a bab,bizonyos zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol.Léteznek olyan élelmiszerfehérjék vagy fehérje-szénhidrát komplexek, amelyek LEKTIN néven váltak ismertté, ezek károsíthatják a vékonybél áteresztő képességét/lyukas bél szindróma/ és kedvezőtlen immunreakciókat válthatnak ki. Az élelmiszerek és az élelmiszer-adalékanyagok közvetlen mérgező hatással lehetnek a gyomor-bélrendszerre, érzékenységet, intoleranciát, vagy nemkívánatos élelmiszer-reakciókat válthatnak ki.
- FONTOS:Az allergia-vizsgálatok ilyen esetekben negatívak lesznek!
- Hogyan okoznak az adalékanyagok élelmiszerintoleranciát, vagy érzékenységet?
- A fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztőenzimjeit a hasnyálmirigy szabadítja fel és akkor működik a legjobban, amikor keveredik a májból származó epével. Bármi, ami károsítja a hasnyálmirigy- vagy a májfunkciót, kedvezőtlen emésztést eredményezhet.A bélben a rendellenes baktériumok szintje károsíthatja az emésztést. Az emésztetlen élelmiszer erjedésnek indul, ennek eredménye, hasi fájdalom, puffadás, gáz és hasmenés. Egyes élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok közvetlen toxikus hatást gyakorolnak a gyomor-bél rendszerre. Egyes adalékanyagok, például a Natrium-glutamat nevű ízfokozó és a szulfitok komoly egészségkárosodást okozhatnak, ezért kerülendők!
Fordította: dr.Biszku Zsuzsa
Forrás:
Scot M Lewey, Clinical Professor of Medicine.Food allergy or intolerance.