Egészség

Mi a különbség az étel-allergia és az étel-intolerancia között?

 

  • Manapság már az étel-allergia és intolerancia js népbetegségnek számít,a kettőt gyakran összekeverik,ezért nézzük meg,mi alapján különböztethetjük  meg őket egymástól?
  • Lássuk először,mi okozza az étel-allergiát?
  • Élelmiszer-allergiák az IgE antitestekként ismert  immunglobulinból (Ig) származnak. Ezek az antitestek tulajdonképpen a testünk részéről  közvetített védelmi válaszok.Egy adott élelmiszer-fehérje antigénként vagy testidegenként működő  fehérje, amelyet a test tévesen úgy ítél meg, hogy veszélybe sodorja a testünket. Tehát az  allergének élelmiszerfehérjék. Ezek az élelmiszer-allergének bizonyos ételek elfogyasztásakor allergiás reakciókat váltanak ki.
  • Mi okozza az élelmiszer-allergia tüneteit?
  • Az élelmiszer-allergia tüneteit az adott élelmiszerre termelődő IgE antitestek okozzák, amelyek   védősejteket mozgósítanak a bőrben, az orrban, a torokban, a tüdőben és az emésztőrendszerben,az itt lévő  sejtek hisztamint és más kémiai  közvetítőket szabadítanak fel, amelyek azonnali gyulladásos reakciót indítanak el. Ennek eredményeként allergiás tünetek jelentkeznek: csalánkiütés, duzzanat és viszketés a bőrön, orrban és szájban, zihálás vagy légzési nehézség. Kevésbé gyakoriak a nyelési problémák, hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés Ha az élelmiszer-allergia súlyos vagy  hosszabb a behatás ideje, úgy a keringés összeomolhat, sokk és halál fordulhat elő
  • .
  • Hogyan tesztelhető az élelmiszer-allergia?
  • A táplálékallergia vizsgálat az élelmiszer által kiváltott antitestek/IgE/ jelenlétét vagy a hisztamin felszabadulását vizsgálja, a szervezetünknek a kérdéses ételre adott válaszaként.
  • A táplálékallergiára vonatkozó bőrvizsgálat abból áll, hogy a feltételezett allergiát okozó anyagból kivonatot tesznek a bőrre,    vagy kis mennyiségű kivonatot fecskendeznek  a bőr alá. A teszt pozitív,ha az udvara olyan nagy vagy nagyobb, mint a hisztamin kontrollé. Minél nagyobb a reakció, annál valószínűbb, hogy jelentős élelmiszer-allergia áll fenn A pollenallergiával ellentétben az ételallergiás bőrvizsgálat kevésbé megbízható.
  • Melyek a leggyakoribb élelmiszerek, amelyek allergiás reakciókat okoznak?A
  • leggyakoribb étel-allergének a földimogyoró, a tehéntej, a búza, a kukorica, a szója, a kagyló, a tojás és a diófélék.
  • Hogyan kezelhető az élelmiszer-allergia?
    A táplálékallergiát az ismert élelmiszer-allergén elkerülésével kezelik. Ezeket az ételeket ezután el kell kerülni. Az élelmiszerekkel szembeni deszenzibilizáció/az allergén egyre növekvő adagjaihoz hozzászoktatják a szervezetet/ nem túl hatékony, mint pl.a pollenallergia esetében, azonban az immunrendszer erősítésével idővel javulhat,sőt el is múlhat  az állapot!
  • Az élelmiszer-intolerancia ill. az érzékenység ugyanaz, mint az élelmiszer-allergia?
  • Nem, bár az élelmiszer-allergia  olyan kedvezőtlen hatás, amely az élelmiszer-intolerancia egyik formájának tekinthető, ezek a megjelölések általában más, nem allergiás reakciókat írnak le.
    Továbbá, bár az élelmiszer-intoleranciát és az élelmiszer-érzékenységet gyakran felcserélik, de megkülönböztethetőek egymástól, mivel az ételintolerancia esetében, megkerüli az immunrendszert és allergiavizsgálattal nem mutatható ki.
  • Mi okozza az élelmiszer-érzékenységet, ha ez nem allergiás reakció?
  • Az allergiás okokból eredő élelmiszer-reakcióknak számos oka lehet. Az okok közé tartozik az intolerancia, az ételfajta nem megfelelő emésztése. A leggyakoribb és legismertebb táplálék-intolerancia a laktóz-intolerancia, amelyet a laktáz enzimhiány okoz. Egyéb cukor enzimhiányok ritkábban fordulhatnak elő. Gyakori, hogy a felesleges cukorterhelés meghaladja a bélenzimek kapacitását, amelyek a cukor hiányos emésztését eredményezik, ez bakteriális fermentációs folyamatot eredményez, túlzott gázképződést, puffadás és hasmenést okoz. A klasszikus példa a fruktóz emésztési zavar, amely szintén ezeket a tüneteket okozza.    Egyéb okok közé tartozik az elégtelen emésztés, a hasnyálmirigy által nem megfelelő emésztőenzim termelés, vagy a károsodott enzimaktivitás a bél baktériumflórájának felborulása miatt. Példák olyan élelmiszerekre, amelyek ebből a szempontból károsak lehetnek: a  bab,bizonyos zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol.Léteznek olyan élelmiszerfehérjék vagy fehérje-szénhidrát komplexek, amelyek LEKTIN néven váltak ismertté, ezek károsíthatják a vékonybél áteresztő képességét/lyukas bél szindróma/ és kedvezőtlen immunreakciókat válthatnak ki. Az élelmiszerek és az élelmiszer-adalékanyagok közvetlen mérgező hatással lehetnek a gyomor-bélrendszerre, érzékenységet, intoleranciát, vagy nemkívánatos élelmiszer-reakciókat válthatnak ki.
  • FONTOS:Az allergia-vizsgálatok ilyen esetekben negatívak lesznek!
  • Hogyan okoznak az adalékanyagok élelmiszerintoleranciát, vagy érzékenységet?
  • A fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztőenzimjeit a hasnyálmirigy szabadítja fel és akkor működik a legjobban, amikor keveredik a májból származó epével. Bármi, ami károsítja a hasnyálmirigy- vagy a májfunkciót, kedvezőtlen emésztést eredményezhet.A bélben a rendellenes baktériumok szintje károsíthatja az emésztést. Az emésztetlen élelmiszer erjedésnek indul, ennek eredménye, hasi fájdalom, puffadás, gáz és hasmenés. Egyes élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok közvetlen toxikus hatást gyakorolnak a gyomor-bél rendszerre. Egyes adalékanyagok, például a Natrium-glutamat nevű ízfokozó és a szulfitok komoly egészségkárosodást okozhatnak, ezért kerülendők!

 

Fordította: dr.Biszku Zsuzsa

Forrás:

Scot M Lewey, Clinical Professor of Medicine.Food allergy or intolerance.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük