Divat/Szépség

Divatirányzatok 2019 nyarán

A divatot a trendek irányítják, még akkor is, ha ezt sokan tagadják. A nemzetközi színbizottságok és stílusirodák már 2 – 1,5 évvel a szezon előtt papírra vetik a legfontosabb irányzatokat, melyeket a gazdaság, a társadalmi és politikai mozgások és a művészetek, filozófiai áramlatok is befolyásolnak. A divat tehát nem holmi cicomaság, hanem a kor gazdasági és műszaki színvonalának tükröződése. Ilyen szemüvegen keresztül fussuk át, milyen irányzatok születtek a nemzetközi porondon, melyek ma már az üzletek és tervezői műhelyek kínálatában is megtalálhatók.

Az első dolog, ami feltűnik, hogy a kollekciókban a 90-es évek elemei is visszaköszönnek, a szoknyák és ruhák bizony jóval hosszabbak lettek és magasabban záródnak. Mindezek természetes, nagyon könnyű, lenge anyagokkal párosulnak, és a nadrágszárak is jelentősen kibővültek, megjelentek ismét a matróz- és répa nadrágok.  Mielőtt rátérnénk az inspirációkra, a formákra fussuk át a színeket.

 

Színek

Korábbi cikkeinkben említettük, hogy a színeket nemzetközi szervezetek, intézetek, stílusirodák határozzák meg. Az egyik ilyen mértékadó színintézet a Pantone.

Nézzük, mely színeket ajánlja 2019 nyarára a Pantone Color Institut?


Jól látható, hogy, mint azt korábbi cikkünkben is említettük, a színek megválasztását mindig a természet inspirálja, de a kurkuma, a citromverbéna, a szójabab és csemegekukorica színek kapcsán az egészséges életmódra is asszociálni lehet. A paletta élénk színeit ragyogóan tompítják, vagy éppen hangsúlyozzák a semleges színek.

 

A 2019 nyári kollekciók jellemzői

A trend mindennek hat, csak szemérmesnek nem.  A színek és formák sokoldalúsága jellemzi az idei nyári divatot. Alig van olyan forma, ami ne szerepelne az irányzatok között. 60-as, 70-es, 8o-as és 90-es évek elemei új felfogásban jelennek meg. A hosszú lenge szoknyák és magas záródások szexis lenge anyagokkal, kimonók, overallok, mosott farmerek, cowboy csizmákkal, bőrkabátokkal a nyár must-have darabjai közé tartoznak.

Visszatértek a batikolt minták, a 70-es évek leporolt pszichedelikus mintái, egymásba olvadva, kicsit misztikus hatásban. Sok a tarka minta és ismét divatosak a neon színek. Az örökzöld állatminták sokoldalú kombinációban jelennek meg, pl: sötét farmerrel, bőrhöz vagy akár élénk színekkel együtt.

 

 

Fontos szerepet játszanak a biciklis nadrágok, melyek szép lassan bevonulnak a street style divatba XL blézerekkel és a „papa” sportcipőjével, bokacsizmával vagy bakanccsal.

 

A nyári ruhákat, együtteseket gyakran tollak és rojtok, neccbetétek dobják fel, melyek a szegélyek helyett sokszor szokatlan helyen pl: ruhaujjakon, nadrágszáron is megjelennek, de hogy ne legyen gyerekes a hatásuk, klasszikus feketével, vagy feltűnő anyagokkal, pl: bőrrel, kombinálják.

 

Újdonságnak számít a kézműves hatás, a horgolt anyagok, melyek különösen jól jönnek a forró nyári napokon, de natúr, bézs és fehér színekben elegáns darabjai lehetnek egy nyáresti  party öltözetnek.

 

Ebben a szezonban komoly konkurenciát kapnak a pasztellek a neon színek képében. Bátran használhatunk pinket, neon zöldet, rikító sárgát, sőt ezen színek kombinációit, de megjelenhetnek feltűnő kiegészítőkként is.

Ugyancsak eddig nem látott újdonságnak számít a szimbólumaitól megfosztott kimonó, kimonó kabát, mely elegáns esti viseletben, vagy akár miniszoknyával, biker nadrággal utcai szettekben is feltűnik egzotikus hatást adva a viselőjének.

Utolsó témaként említést érdemel, az un. utility irányzat, mely a sportos, kényelmes hétköznapi utcai viselet kedvelői számára ajánlott. Ide tartoznak az overallok, a könnyed blúzok, katonai jellegű nadrágok, mini és maxi szoknyák bézs, khaki és barna színekben. Ezekhez az összeállításokhoz elegáns szandál ugyanúgy felvehető, mint sportcipő.

 

 

Jól látható, hogy a sokszínű, széles palettából mindenki, alkatától és korától függően válogathat, de azért nem árt, ha megszívlelik az alábbi idézetet:  „ A divatot követheted vagy futhatsz utána, de csak akkor fuss, ha elég fiatal vagy!” (Jeanne Moreau)

Fotók: pinterest.com

Hazai példák

Végezetül álljon itt néhány kép két magyar tervező egyedi, elegáns, kényelmes nyári kollekciójából,  melyek  megrendelhetők, illetve elérhetők.

Kedvcsináló Mészáros Judit, a Terra Natura márka megalkotójának len kollekciójából:

Könnyű pamut és len szövetekből készült lagen look modellek. (amatőr felvételek.) Természetesen több stílus is megtalálható a Terra Natura kínálatában. Ami minden ruhára jellemző az a természetes alapanyag.

Bucsuházi Piroska elegáns modelljei

“Újabb két ruha, most lilás-rózsaszínes világ van soron.
A hideg rózsaszín pamut ruha kitűnő választás a tél típusoknak.
Stílus és szín tanácsadásain szívesen segít abban, hogy bárki megtalálja az igazit, alkalmakra és hétköznapokra egyaránt!”

“A türkiz szín minden típusú embernek jól áll. Kiváló választás nyáron a tengerpartra vagy alkalmi ruhaként. A virágos viszkóz szintén nyári partira ajánlott. Élénk színe miatt mindkét ruha minden tekintetet magára vonz.” (Bucsuházy Piroska)

 

És az örökzöld pamutmuszlin kis pöttyös.

 

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük