Divat/Szépség

Divatirányzatok 2019 nyarán

A divatot a trendek irányítják, még akkor is, ha ezt sokan tagadják. A nemzetközi színbizottságok és stílusirodák már 2 – 1,5 évvel a szezon előtt papírra vetik a legfontosabb irányzatokat, melyeket a gazdaság, a társadalmi és politikai mozgások és a művészetek, filozófiai áramlatok is befolyásolnak. A divat tehát nem holmi cicomaság, hanem a kor gazdasági és műszaki színvonalának tükröződése. Ilyen szemüvegen keresztül fussuk át, milyen irányzatok születtek a nemzetközi porondon, melyek ma már az üzletek és tervezői műhelyek kínálatában is megtalálhatók.

Az első dolog, ami feltűnik, hogy a kollekciókban a 90-es évek elemei is visszaköszönnek, a szoknyák és ruhák bizony jóval hosszabbak lettek és magasabban záródnak. Mindezek természetes, nagyon könnyű, lenge anyagokkal párosulnak, és a nadrágszárak is jelentősen kibővültek, megjelentek ismét a matróz- és répa nadrágok.  Mielőtt rátérnénk az inspirációkra, a formákra fussuk át a színeket.

 

Színek

Korábbi cikkeinkben említettük, hogy a színeket nemzetközi szervezetek, intézetek, stílusirodák határozzák meg. Az egyik ilyen mértékadó színintézet a Pantone.

Nézzük, mely színeket ajánlja 2019 nyarára a Pantone Color Institut?


Jól látható, hogy, mint azt korábbi cikkünkben is említettük, a színek megválasztását mindig a természet inspirálja, de a kurkuma, a citromverbéna, a szójabab és csemegekukorica színek kapcsán az egészséges életmódra is asszociálni lehet. A paletta élénk színeit ragyogóan tompítják, vagy éppen hangsúlyozzák a semleges színek.

 

A 2019 nyári kollekciók jellemzői

A trend mindennek hat, csak szemérmesnek nem.  A színek és formák sokoldalúsága jellemzi az idei nyári divatot. Alig van olyan forma, ami ne szerepelne az irányzatok között. 60-as, 70-es, 8o-as és 90-es évek elemei új felfogásban jelennek meg. A hosszú lenge szoknyák és magas záródások szexis lenge anyagokkal, kimonók, overallok, mosott farmerek, cowboy csizmákkal, bőrkabátokkal a nyár must-have darabjai közé tartoznak.

Visszatértek a batikolt minták, a 70-es évek leporolt pszichedelikus mintái, egymásba olvadva, kicsit misztikus hatásban. Sok a tarka minta és ismét divatosak a neon színek. Az örökzöld állatminták sokoldalú kombinációban jelennek meg, pl: sötét farmerrel, bőrhöz vagy akár élénk színekkel együtt.

 

 

Fontos szerepet játszanak a biciklis nadrágok, melyek szép lassan bevonulnak a street style divatba XL blézerekkel és a „papa” sportcipőjével, bokacsizmával vagy bakanccsal.

 

A nyári ruhákat, együtteseket gyakran tollak és rojtok, neccbetétek dobják fel, melyek a szegélyek helyett sokszor szokatlan helyen pl: ruhaujjakon, nadrágszáron is megjelennek, de hogy ne legyen gyerekes a hatásuk, klasszikus feketével, vagy feltűnő anyagokkal, pl: bőrrel, kombinálják.

 

Újdonságnak számít a kézműves hatás, a horgolt anyagok, melyek különösen jól jönnek a forró nyári napokon, de natúr, bézs és fehér színekben elegáns darabjai lehetnek egy nyáresti  party öltözetnek.

 

Ebben a szezonban komoly konkurenciát kapnak a pasztellek a neon színek képében. Bátran használhatunk pinket, neon zöldet, rikító sárgát, sőt ezen színek kombinációit, de megjelenhetnek feltűnő kiegészítőkként is.

Ugyancsak eddig nem látott újdonságnak számít a szimbólumaitól megfosztott kimonó, kimonó kabát, mely elegáns esti viseletben, vagy akár miniszoknyával, biker nadrággal utcai szettekben is feltűnik egzotikus hatást adva a viselőjének.

Utolsó témaként említést érdemel, az un. utility irányzat, mely a sportos, kényelmes hétköznapi utcai viselet kedvelői számára ajánlott. Ide tartoznak az overallok, a könnyed blúzok, katonai jellegű nadrágok, mini és maxi szoknyák bézs, khaki és barna színekben. Ezekhez az összeállításokhoz elegáns szandál ugyanúgy felvehető, mint sportcipő.

 

 

Jól látható, hogy a sokszínű, széles palettából mindenki, alkatától és korától függően válogathat, de azért nem árt, ha megszívlelik az alábbi idézetet:  „ A divatot követheted vagy futhatsz utána, de csak akkor fuss, ha elég fiatal vagy!” (Jeanne Moreau)

Fotók: pinterest.com

Hazai példák

Végezetül álljon itt néhány kép két magyar tervező egyedi, elegáns, kényelmes nyári kollekciójából,  melyek  megrendelhetők, illetve elérhetők.

Kedvcsináló Mészáros Judit, a Terra Natura márka megalkotójának len kollekciójából:

Könnyű pamut és len szövetekből készült lagen look modellek. (amatőr felvételek.) Természetesen több stílus is megtalálható a Terra Natura kínálatában. Ami minden ruhára jellemző az a természetes alapanyag.

Bucsuházi Piroska elegáns modelljei

„Újabb két ruha, most lilás-rózsaszínes világ van soron.
A hideg rózsaszín pamut ruha kitűnő választás a tél típusoknak.
Stílus és szín tanácsadásain szívesen segít abban, hogy bárki megtalálja az igazit, alkalmakra és hétköznapokra egyaránt!”

„A türkiz szín minden típusú embernek jól áll. Kiváló választás nyáron a tengerpartra vagy alkalmi ruhaként. A virágos viszkóz szintén nyári partira ajánlott. Élénk színe miatt mindkét ruha minden tekintetet magára vonz.” (Bucsuházy Piroska)

 

És az örökzöld pamutmuszlin kis pöttyös.

 

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük