Egészség

„CSÓKBETEGSÉG”

Bár csókolózni nagyszerű dolog, azért nem árt tisztában lenni az esetleges  veszélyeivel!

… A „csókbetegség” okozója egy vírus és csak kevesen tudják,hogy az emberek 95 %-a 20 éves kora előtt már átesik ezen a fertőzésen. A vírus neve Epstein-Barr vírus, a fertőzés  ismeretes még mononukleózis, vagy Pfeiffer-féle mirigyláz  néven is. A vírusa nyállal, a nyálkahártyákon át és a vérrel is terjedhet, így nemcsak csókkal, hanem kézfogással, bőrkontaktussal, pl. egy kilincs megfogása révén is fertőz, valamint  szexuális érintkezés során, spermával,valamint vérátömlesztéssel vagy szervátültetéssel is terjed, de könnyen megfertőződhetünk, ha beleiszunk valaki poharába, vagy beleeszünk az ételébe. A vírus a testen kívül akár több órán, napon át is életben marad. A kórokozók fő belépési helyei: száj, orr, szem – ahova legtöbbször a saját kezünkkel juttatjuk őket.

Human herpeszvírusként is ismeretes /HHV4/a Herpeszvírusok csoportjába tartozik Ezen vírusok elsődleges célpontjai a B-sejtek,vagy B-limfociták, melyeknek a szervezetünk fertőzések elleni védelmében van nagy szerepük.

A betegség lázzal, torokfájással, nyaki duzzadt nyirokcsomókkal, néha megnagyobbodott léppel kezdődik. Általában 6-8 hét után a betegség különösebb szövődmények nélkül ugyan elmúlik, de mivel a vírus megfertőzi az immunsejteket és olyan fehérjét termel, ami szaporodásra ösztönzi ezeket a sejteket, így a  lépben és a nyirokcsomókban telepeket, úgynevezett csíraközpontokat hoznak létre, itt évtizedekig is csendben megbújhatnak, életünk végéig a szervezetünkben maradhatnak. Az akut (heveny) EBV-fertőzés mellett létezik egy subacut-kónikus (hosszan tartó, elhúzódó) forma is. Különösen az utóbbi években gyakorivá vált ez a fertőzési mód.

Mi okozhatja a fertőzést?

A krónikus, visszatérő vírusos és bakteriális fertőzések oka a legyengült immunrendszer, ami összefüggésbe hozható olyan negatív  környezeti hatásokkal, mint a vegyszerekkel teli élelmiszerek/gyom- és rovarirtó szerek, tartósítószerek, színezékek/, tartós és erős stressz, gyógyszerek, elektroszmog terhelés stb.

Tehát, amikor a szervezet ellenálló ereje túl gyenge, és képtelen leküzdeni, kitakarítani egy akut fertőzés során a vírust, ilyenkor kisebb-nagyobb tünetek maradnak vissza, melyek hol felerősödnek, hol szinte teljesen megszűnnek. Azonban nem ritka az sem, hogy a krónikus fertőzés a klasszikus és jellegzetes tünetek nélkül alakul ki. Úgy tűnhet, hogy egy kicsit elhúzódóbb influenzán estünk át, s közben mégis EBV- fertőzésünk volt, újabban ez a forma az elterjedtebb.

Amikor azonban az immunrendszerünk legyengül és/vagy  a szervezetet újabb fertőzés éri, a vírusok újra előbújnak a csíragócokból, szaporodnak, terjednek tovább a vér-és nyirokkeringéssel és jutnak el a májba, hasnyálmirigybe, szívbe, pajzsmirigybe, vesékhez, izmokhoz, ízületekhez, befészkelheti magát a nyirokcsomókba, herébe, petefészkekbe is, majd végső soron az agyba. Eközben különböző toxinokat termelnek, melyekkel tovább betegítik  szervezetünket. Manapság az EBV-t számos autoimmun betegséggel is összefüggésbe hozzák, többek között a sclerosis multiplexszel, az autoimmun pajzsmirigy alul-ill. túlműködéssel, a szisztémás lupus erythematosusszal, a lichen planusszal/szájüregi rák megelőző állapota, a reumatoid arthritisszel, az autoimmun hepatitisszel, a Sjögren szindrómával/könny- és nyálmirigyek folyamatos gyulladásával, pusztulásával járó betegség/ és a Kawasaki betegséggel/a véredények  gyulladásos betegsége , amely általában csecsemőket és kisgyermekeket érint/.

Ezek az újabb  információk az Epstein-Barr vírusról, közelebb vihetik a tudósokat a vírushoz kötődő rákok antivirális kezeléséhez.

A fertőzöttség a vérből, a vírus ellen termelődő ellenanyagok/IgM,IgE/ kimutatásával történik ma Magyarországon,

 

Mit tehetünk a betegség elkerülése érdekében?

 

Tartsuk jó erőben az immunrendszerünket, egy erős szervezettel szemben a vírus tehetetlen!

 

 

 

Mozogjunk sokat,tartsuk be a higiénia alapvető szabályait, ne fogyasszunk mosatlan zöldséget, gyümölcsöt, tegyük a szánk elé a kezünket köhögéskor, tüsszentéskor!

 

Mossunk gyakran kezet, ne űzzünk sportot a csókolózásból és hívjuk fel ezekre környezetünk figyelmét is!

 

 

 

Forrás:Medicinhealth:Epstein-Barr virus

Fordította:dr.Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük