Otthon

Hangulatos otthon

Odakint javában tombol a nyár és a városlakók elfüggönyözött szobákban, hűsítő italt vagy teát kortyolgatva próbálják a hőséget túlélni, most nem a hangulatos szobára, hanem egy kellemes vízparti nyaralásra gondolva. De a nyár véget fog érni és amikor ismét visszahúzódunk a négy fal közé, már fontos, hogy milyen környezet vesz körül bennünket. A hangulatos szoba, minden országban és minden ember számára mást jelent.  Van, aki a nagy üveg felületeken keresztül bekandikáló természetet, a letisztult formákat szereti, van, aki a függönyök és szőnyegek meghittségét, a romantikát, a klasszikus stílust részesíti előnybe.

Vajon miért érezzük magunkat az egyik szobában jobban, mint egy másikban? Mert az egyik meleg és barátságos, a másik hideg és kedélytelen. Vajon mit közvetít az a szoba, amelyikben eltölt a „jól vagyok” érzés? A természetesség és az egyediség. Amikor egy nehéz nap után hazatérünk, és visszavonulunk kedvenc szobánkba, az egy ismerős hely számunkra, egy olyan terület, amely kellemes fényt áraszt, örömről, élményekről és a természetről mesél.

 

Mi teremthet kellemes hangulatot?

Hogy mi teremt kellemes hangulatot egy lakásban ez természetesen függ az egyéni ízléstől és a divattól, de vannak általánosan elfogadott elméletek. A finom földtónusok megjelenése a nappaliban is a biztonság, a természetesség érzését közvetíti. A parketta, vagy a fa optikájú laminált padló, a fal trendi „gyöngy” színe és a játék a szőnyeg színeivel, a barnától a bézs árnyalaton át a kellemes világosszürke árnyalatokig, kellemes harmóniát eredményez. A képet az ablakok natúr színpalettája, stilizált virágmotívumos függönyei egészíthetik ki. Ezután jöhetnek a kispárnák a kanapéra, melyek lehetnek kicsit színesebbek is. A gyapjútakarók, gyertyák az asztalon, egy kandalló,vibráló, melegséget árasztó fényei tovább növelik a szoba meghitt hangulatát.

További tanácsok

Ha jönnek a hűvös, borongós őszi napok, a hosszú esték, többet töltünk a négy fal között és ezeket az órákat kényelemben és kellemes környezetben szeretjük eltölteni. Ha az ősz tarka színeivel, fűszeres illataival, heves viharaival nagy léptekkel közeledik, akkor  mindenki igazán örül egy meghitt, meleg zugnak.

Teszteljük magunkat!

A gyertyák, párnák és kandalló egyesek számára simogató, mások számára giccses. Bízzunk az érzéseinkben!  Teszteljük magunkat! Mi az, ami megérint bennünket? Mitől érzünk melegséget? Mitől érzi jól magát a szemünk? Milyen illatot szeretünk? Fedezzük fel érzékeinket, azután érezzük mi szükséges a kényelmünkhöz? Mitől tör fel bennünk a kellemes, a „jól vagyok” érzés? Egy pillantás a gyertyafényre, egy darab csokoládé adta boldogsághormon, egy farönk a kandalló fényében, a tűz pattogása?

Egy forró gyógytea felmelegít bennünket, a vastag gyapjú pléd vagy egy vidám színű takaró védik a testünket a külső hidegtől. Ilyenkor szeretünk mindent, ami puha és bolyhos – mert a meleg a bőrünkön keresztül a szívünkig hatol.

Lehet, hogy valakinek elég a kellemes atmoszféra megteremtéséhez néhány gyertya az asztalon.

Mi az, tehát, ami illik a meghitt hangulathoz?

Természetes anyagok és meleg színek. Kisbútorok és kiegészítők, amelyek színe és formája a természetességet sugározza, és megfelelő kísérő díszítések. Ide tartoznak a kezeletlen fa felületek, dekorációk a mezőről és az erdőből, a bőr minden fajtája és a barna tónusok, tehát minden, ami az idő múlásával egyre szebb, érettebb lesz. És ide tartoznak az illatok és ízek is. Egy gyümölcsös kosár megrakva szilvával, körtével, almával, kis tálkában dió félék és mogyoró. A konyhában pedig főhet gomba, a vadhús, a sütőben sülhet a tök.

Fények

De ne feledkezzünk meg a fényekről sem! A fény adja meg a lakás otthonosságát éppen azokban az időkben, amikor kint abból kevés van. Ha a nappali fényt, mint nagy fényforrást szeretjük, akkor ahhoz kis „rásegítők” szükségesek.

A gyertyák vagy a kandalló vibráló fénye romantikával tölti be a teret. Ha több fényre van szükségünk, akkor a fa- vagy papír lámpaernyők hangulatosan és stílusosan világítják be a szobát, melyek egyúttal kiváló dekor – és stíluselemek is.

 Végkövetkeztetés

Természetes színekkel, anyagokkal és mintákkal az otthonunk közelebb kerül a szívünkhöz. Ha a bútorokkal és dekorációval megteremtettük a „jól érzem magam” atmoszférát, akkor ősszel és télen jól fogjuk érezni magunkat a négy fal között.

Ács Klára

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük