Divat/Szépség

A divat árnyékos oldala 2.

Az előző részben írtunk a magas sarkú cipők, a flip-flop papucsok, a válltáskák, a szűk ruhák és a nem megfelelő méretű melltartók egészségkárosító hatásáról. Most barangoljunk tovább a divat árnyékosabb oldalán és fedezzük fel, milyen további veszélyeket rejthetnek ruhadarabjaink, szokásaink.

Fáj a feje, vagy megszédült? Ezt okozhatja egy szoros hajráf, egy szoros nyakkendő vagy nyakpántos ruha, de rosszul létet okozhat egy szoros öv, vagy derékszíj is. A nyakpántok megterhelhetik a nyak izmait. Egy póló anyaga vagy színe allergiát okozhat. Fontos tehát hogy a ruháink, kiegészítőink mérete, anyaga megfelelő legyen!

„Nulla” méret

Kezdjük a „nulla” méret elérése utáni vággyal. A legtöbb nő, nincs kibékülve a súlyával és szeretne egy-két mérettel kisebb ruhát hordani, de kérjük, ne csináljon őrült étrendeket, koplaló diétákat, mert amint abbahagyja, úgyis visszajönnek a kilók. DE! Egyen tudatosan és egészségesen, és mozogjon többet! Időről-időre méregtelenítsen, de itt is tartózkodjon a túlzásoktól, mert a kis táplálékfelvétel szédülést, fáradtságot és rossz hangulatot eredményezhet.

Tangák

Sok fiatal nő szereti a tangát, mert nemcsak a legszükségesebbet takarja, hanem mozgásszabadságot biztosít, és az sem utolsó szempont, hogy egy vékony, főleg fehér nadrágon nem látszik át a bugyi széle, ami valóban nem éppen szép látvány. De vajon tisztában vannak-e azzal, hogy a tangák egészségügyi veszélyeket is hordoznak?

Miért? Mert allergiát és fertőzést okozhatnak. Köztudott, hogy testnedv és váladék a hüvely és a végbél környékén is megjelenik, ezekben pedig nagyszámban fordulnak elő mikroorganizmusok. A tanga a legideálisabb híd e korokozók számára a végbél és a hüvely között. Így a tangák közvetítésével akár gombák, coli – és hozzá hasonló bélbaktériumok okozhatnak nőgyógyászati problémát. Egy másik lehetséges veszélyforrás, hogy a gátba bemélyedő textília irritációt okozhat a genitáliák környékén. Megfelelő higiéniával – nedves törlőkendő, bidé használat – azonban minimalizálni lehet a fertőzés kockázatát.

Hajráf

Az utóbbi években visszatért divatba a hajráf, ami igen praktikus és esztétikus hajdíszítő kiegészítő, de a méretre itt is oda kell figyelni. Ha kicsi vagy szoros a hajráf, az nyomhatja a halántékot, a hajas fejbőrt, ami feszültséget, fejfájást és fejbőr- irritációt okozhat. Gyerekkorban hajhullást is előidézhet.

Csípőnadrág rövid derekú toppal

Itt az első számú ellenség a hideg. A szabadon hagyott has és derék ugyan férfi szemet gyönyörködtető (feltéve, ha a hölgynek tökéletes alakja van), de húgyvezeték – és vesegyulladás, húgyhólyagfertőzés lehet a következmény és tudjuk, hogy ezek meglehetősen fájdalmas ügyek. Kérdezhetik, hogy a fertőzéseket hogyan segíti a hideg? A hűvös szövet hőmérséklet miatt a test immunrendszerének védekező sejtjei ilyenkor kevésbé hatékonyak és ez segíti a baktériumok bejutását a szervezetbe. Jóllehet ez utóbbi állítás még nem bizonyított, a nefrológusok és urológusok többsége egyetért abban, hogy a testet, a dereket védeni kell a hidegtől.

 Szűk farmer

Ha a nadrág túl feszes, szoros, akkor az nyomja az idegeket, ami a láb, a csípő és a hát fájdalmát okozhatja. Ugyancsak kellemetlen következményként jelentkezhet az összenyomott gyomor, ami gyomorégésben,  rosszabb esetben, gyomorhurutban manifesztálódhat. Férfiaknál további veszélyt jelenthet, hogy a herék állandó nyomásnak vannak kiéve.

 

 

 Derékszíj, nyakkendő

A szoros derékszíj és nyakkendő hasonló kellemetlenséget okozhat, mint a szűk farmer. Gyomorégés, gyomorfájdalom jelentkezhet. A szoros nyakkendő gátolhatja a vér áramlását az agyba, ami fejfájáshoz, verejtékezéshez és a koncentráció csökkenéséhez vezethet.

Allergia – színezékek, szintetikák

A ruhákkal kapcsolatos allergiák leggyakoribb okai a színezékek. Különösen veszélyesek lehetnek azok a diszperziós színezékek, melyeket a szintetikus szálakban és a gomba- vagy gyűrődésvédelemre szolgáló vegyszerekben alkalmaznak. A szintetikus fehérneműk ugyancsak allergiát előidéző veszélyforrások lehetnek.

Igaz, hogy könnyebb a szintetikus szálból készült melltartó, bugyi és tanga, de a nedves hő felhalmozódik a mell alatt és a nemi szervekben, így a baktériumok és gombák könnyen felhalmozódhatnak és fertőzhetnek.

Példáinkkal természetesen nem elrettenteni akarunk, csupán felhívni a figyelmet, a sokszor apróságnak tűnő hibákra. Szeressék tehát továbbra is a divatot, az öltözködést, de kicsit tudatosabban.

 

 

Ács Klára

 

.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük