50+

ÉLVEZETES ÉLET 50 FELETT

Ahogy az emberek tovább élnek, az életkor és az öregedés fogalma világszerte változik.  Valójában, amit korábban „az öregek turizmusa”alatt értettek, az az 50-es korosztályra vonatkozott, ami mára eltolódott 10 évvel és az  „ötven az új negyven.” lett. A körülöttünk lévő világ felfedezésével és az egészség megőrzésével nagyon élvezhető és  izgalmas életet lehet élni az 50-es évek felett is. Lássuk, hogyan? Adunk hozzá  pár ötletet!
1.Kapcsolódjon bele a világba!
Keressen érdeklődési körének megfelelő programokat!
Ha elmúlt 50 éves, esélyes, hogy idősebb gyermeke van, nemsokára  nyugdíjba vonulhat, és több szabadideje lesz. Engedje felfedezni magának a környező  világot, olyan tevékenységekkel, mint például az utazás, különböző ételek kipróbálása vagy olyasmi, mit még sohasem tett meg, szabadidő hiányában,vagy anyagi okokból!
Készítsen egy listát azokról a dolgokról, amelyek érdeklik Önt, például talán korábban álmodozott egy  pilóta engedélyről, hát tanuljon meg róla annyit, amennyit csak tud, vizsgázzon le és kezdje el a  repülést!
Talán mindig Németországba akart látogatni, hát kezdje otthonában tervezni utazásait, olvasson Németországgal kapcsolatos könyveket, keressen fel utazási oldalakat, tervezzen meg egy jó kis utazást vagy egy hosszabb tartózkodást!
Kíváncsiságával, érdeklődésével foglalkozni könnyebb lehet az  Ön korában, mivel lehet, hogy kevesebb időbeli korlátja és felelőssége van, mint amikor fiatalabb volt. Az 50 év feletti kor azt is jelentheti, hogy a saját igényeire és céljaira összpontosíthat. Érdeklődési körének felfedezése, egy új világ megteremtése élvezetessé és értelmessé teheti életét!
2.Vegyen részt új és szeretett tevékenységekben!

A világgal való kapcsolatának nagy része mentálisan és fizikailag aktív marad. Ez segít fizikailag egészségesebbé és mentálisabban boldogabbá lenni. Próbáljon ki új tevékenységeket, vagy fordítson több időt olyan dolgokra, amiket szeret, ezek új  karaktert adhatnak  életének és  új, csodálatos élményekre és új ismeretségekre tehet szert általuk!

Ilyen tevékenységek és hobbik lehetnek  például a festés, a  tánc vagy érmék gyűjtése.

 

 

Próbáljon ki egy új sportot, mint a Pilates a jóga,vagy a tai chi…..bármit választ, a lényeg, hogy mozogjon és maradjon aktív, így a szívében is az marad! Talán szereti a középkori művészetet, a régi kéziratokat, itt az idő, ássa bele magát ezekbe! Legyen nyitott az új tevékenységek kipróbálására, különösen, ha a házastársa vagy egy barátja kéri, hogy csatlakozzon hozzá! A tevékenységen keresztül  egyrészt átélhet egy új tapasztalatot,másrészt az átélt közös élmény kapcsán új értékkel ajándékozhatja meg szerettét.

 

3.Utazzon olyan helyekre, amit a lehetőségei megengednek!
Ha teheti, utazzon el külföldre, vagy akár a szomszéd városba, fedezzen fel új helyeket,ahol addig még nem járt.
Az utazás fiatalon tartja az agyát, a testét és a szívét egyaránt!
Élvezze azokat a helyeket, ahová eljuthat, bepillantása lehet arról, hogy mások hogyan élnek, vagy hogyan töltik napjaikat z 50. év felett? 
Előfordulhat, hogy egy népszerű úti célhoz való ragaszkodás kevésbé hat serkentőleg, mint egy új hely felfedezése. Ha például Németországba utazik, látogasson el kisebb, kevésbé látogatott városokba is, mint Würzburg vagy Bad Tölz, ahelyett, hogy nagyobb városokat látogatott volna, mint amilyen München.
4.Szélesítse látókörét!

Menjen olyan témakörű tanfolyamokra,  amelyek érdeklik  Önt, vagy folytassa a munkáját,nyugdíj után, ha van hozzá kedve! Az ilyen kihívások segíthetik agyát frissen tartani és memóriáját karbantartani. Olvasson  előadásokat, járjon szemináriumokra vagy más továbbképzési programokra, hogy ösztönözze az agyát! Számos egyetem kínál tanfolyamokat  szépkorúak részére, de elérhetőek online tanfolyamok is, ezek a továbbképzések új, izgalmas élményeket nyújthatnak Önnek.

5.Legyen tagja egy közösségnek!
Vegyen részt aktívan egy  közösség életében, amely jó ügyeket szolgál! Olyannak például, amely beteg embereknek, vagy nagycsaládosoknak  segítenek. Vannak,
akik pótnagymamát, vagy pótnagypapát keresnek.
Egyénileg is segíthet beteg embereknek, rendszeres bevásárlással, esetleg elkísérheti őket orvosi vizsgálatra, mesét olvashat beteg gyerekeknek, vagy részt vehet közös szemétgyűjtésben. Ha aktívan részt vesz egy közösség munkájában vagy a lakókörnyezetében talál olyan tevékenységet, melyben hasznosíthatja magát, ezzel nemcsak saját  aktivitását tartja életben, hanem hozzájárul  környezete épüléséhez is.
6.Vállaljon önkéntes munkát lakókörnyezetében!

Kedvesség, egyszerű cselekedetek, más emberek felkarolása segíthet abban, hogy részt vegyen, a közvetlen környezete életében miközben a bölcsességét és a tapasztalatait átadja másoknak. Átadhatja valamely szakterületen szerzett tudását, megmutathatja képességét és megtaníthat másokat is arra, mindezzel más 50 év felettinek is példát mutathat.

Valószínűleg nagy tapasztalattal rendelkezik a saját szakterületén, ossza meg ezeket  mások tanításával vagy mentorálásával. Kiváló lehetőséget kínál arra, hogy visszaadhasson valamennyit abból,amiben  annak idején Önnek volt része. Mentoráljon másokat, legyen  önkéntes egy helyi iskolában, kórházban vagy egy közösségben! Ajánlja fel segítségét barátainak, családjának, ha szükségük van rá!

 

 

7.Ismerjen meg új embereket!

 

Csatlakozzon új emberekhez! Sokan úgy vélik, hogy az ilyen irányú  kilátások csökkennek és az ízlés is változik  50. év felett, pedig az új emberekhez való kapcsolódás segíthet abban, hogy ne szigetelődjön el a  világtól, új és csodálatos élményekben legyen része! Ezenkívül megérdemeli, hogy olyan emberekkel vegye körül magát, akik tisztelik, szeretik, akik törődnek Önnel és jó közérzetével!
Sok különböző módon találkozhatunk új emberekkel, például közösségi eseményeken, utazás közben, vagy csak véletlenszerűen a boltban. Legyen nyitott a csevegésre olyan új emberekkel, akik több mint 50 évesek, de akár fiatalabbak Önnél!
Találkozzon új ismerőseivel és barátaival, ahogy kedve tartja!
Például megbeszélhet egy rendszeres kávénapot, vagy együtt elmehet valakivel tai-chi órára.
Az új emberekkel, vagy a jelenlegi ismerősökkel való találkozás és kapcsolattartás mind-mind kiválóak lehetnek a mentális egészség fenntartására.

 

 

Forrás:wiki.How to enjoy life after 50?
Fordította:dr.Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük