Divat/Szépség

Egészségvédő intelligens textíliák

Egészségvédő, intelligens textíliák

 

Ha már divat és egészség téma köré fonódik blogunk, nem mehetünk el szó nélkül az egészségvédő, intelligens textíliák mellett sem, melyek egyre komolyabb eredményeket mutatnak fel. Ezek az „okos” anyagok és ruházatok egyre speciálisabb fejlesztéseiből, újdonságaiból készülnek majd a 3. generáció ruhái. Mint minden, a hétköznapi ember számára elképesztő újdonságok, így az intelligens textíliák is, először a katonai és űrhajózási területeken jelentek meg, melyek később alkalmazást nyertek egyes speciális foglalkozások, mint a tűzoltók, katonák, rendőrök professzionális – vagy extrém sportot űzők ruházatánál.

           

 

Ma már egyre szélesebb körben terjednek el a hétköznapi viseletben is fontos szerepet játszva a környezeti ártalmak elleni védekezésben és az egészség megőrzésében, megelőzésében. Ezek az intelligens anyagok a komfort megtartása mellett védenek az időjárás (hideg, meleg, víz), az elektromágneses sugárzások (elektroszmog), az elektromos feltöltődés, az UV sugárzás, a magas hőmérséklet, a tűz és nem utolsó sorban az egyre nagyobb gondot okozó sugárzások ellen.

Modern technológia

Az intelligens textíliák attól intelligensek, hogy különböző eljárásokkal, különböző komponenseket építenek be a szövetekbe, melyek lehetnek elektronikus eszközök, speciális felépítésű polimerek, festékek, gyógyszerek, speciális fémszálak, különböző nano-részecskék. Ezek az anyagok reagálnak a környezet hatásaira, ha kell, hűtenek, ha kell fűtenek. Ha elektronikus, vagy digitális elemek kerülnek beépítésre, akkor biztonságot adnak.

Az intelligens ruhát viselő ember a tartózkodási helytől függetlenül képes másokkal kommunikálni, hívható interneten, tevékenysége távolról is irányítható, szívműködése, vérnyomása ellenőrizhető.

 

Igen elterjedt és széles körben alkalmazható pl. katonák -, tűzoltók -, szabadban végzett tevékenységek ruházatához, a lélegző laminált szövetek, melyek két komponensből álló vízzáró membránt tartalmaznak és olajtaszító polimerrel integráltak. A membrán átengedi az izzadságot, de védelmet nyújt az eső és a szél ellen.

Intelligens textíliák előállítása során nem feledkezhetünk meg a nano-technológiáról sem, ez teszi ugyanis lehetővé a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények adagolását a bőrön keresztül, és az egészségi állapot folyamatos monitorozását is.

A gyógyszerbevitel egy másik módja a gyógyszerrel átitatott szuperabszorbeáló képességgel rendelkező szálak önszabályozó rendszerén alapul, amelyek közvetlen a bőrre juttatják a gyógyító anyagot. Léteznek például ma már ilyen rugdalódzók is.

Ugyancsak itt kell megemlíteni az antibakteriális textíliákat, melyek fő funkciója a kórokozók, toxinok, mikroorganizmusok terjedésének megakadályozása. Ezek az anyagok antibakteriális bioaktív anyagokat tartalmaznak. A bioaktív anyagok természetes alapszálai ezüst ionokat tartalmaznak. Az egészségvédő textíliák témáját ezzel még korántsem merítettük ki, hiszen egyre növekvő jelentősége szinte napról-napra új eredményeket szül, és ehhez társul még a rég elfeledett anyagok – ezüst, réz – reneszánsza, melyeket a modern technológia segítségével ismét az egészséges öltözködés szolgálatába lehet állítani.

Magyarországon az Innowear – Tex Kft. évek óta foglalkozik innovációs textilek kutatás-fejlesztésével és rendelkezik teljes vertikumú termelői háttérrel egészségvédő ruházat gyártására.

Márkakollekciójával az egészséges, kényelmes életmódot és környezetvédelmet szolgálja. Mikrokapszulás termékei szagelnyelők és illatot kibocsátók. Termékeiknek egy másik csoportja antibakteriális nanotechnológiás kikészítésű. Ezekből alsóruházatot, sportruházatot és egészségügyi termékeket készítenek, de protektiv – , mosásálló antisztatikus -, lángmentes-, elektromágneses sugárzás ellen árnyékoló ruházat is szerepelnek a cég kínálatában.

                                                           

                                                                                                                                                                      Participants of the „Prometheus” International Stunt                                                                                                                                                                              and Movie Art Festival in Moscow

Az egészségvédő intelligens textíliák témáját ezzel még korántsem merítettük ki, hiszen egyre növekvő jelentősége szinte napról-napra új eredményeket szül, és ehhez társul még a rég elfeledett anyagok – ezüst, réz – reneszánsza, melyeket a modern technológia segítségével ismét az egészséges öltözködés szolgálatába lehet állítani.

Végül azok számára, akiket mélyebben érdeklenek a műszaki – és intelligens textíliák legújabb fejlesztései, külföldi gyártó cégei, e terület új márkái, azoknak figyelmébe ajánlom a kétévente megrendezésre kerülő frankfurti nemzetközi szakvásárt, a Techtextil és Texprocess – t, melyen 1181 kiállító, 59 országból mutatatta be idén termékeit, újdonságait. Mivel ez a szakvásár májusban várta a látogatókat, ezért már csak a sajtóanyagaikat tudom javasolni, melyek igazán kimerítő tudósításokban számolnak be e terület újdonságairól, rendezvényeiről.

              Fotó: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Jean-Luc Valentin- Amann&Söhne

Az intelligens textíliák a divat számára is új lehetőségeket kínálhatnak, de erről egy későbbi cikkünkben olvashatnak majd.

  Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük