Egészség

Begyulladtunk?

Szervezetünket életünk során számos gyulladás éri, melyet létünk természetes velejárójaként
kezelünk, de vizsgáljuk meg közelebbről, mi is történik ilyenkor a testünkben?

Mi a gyulladás?

Gyulladás során a szervezetünk küzdelmet folytat az őt érő káros faktorokkal, például fertőzésekkel, sérülésekkel és toxinokkal szemben, hogy meggyógyuljon. Amikor valamilyen károsodás éri sejtjeinket, a szervezetünk immunválaszként  kémiai vegyületeket bocsát ki.
Ez a válasz magában foglalja az ellenanyagok és fehérjék felszabadulását, valamint a sérült terület fokozott véráramlását. A teljes folyamat akut gyulladás esetén általában néhány órát vagy napot tart.
Krónikus gyulladás akkor fordul elő, amikor ez a válasz elhúzódik és testünk állandó riasztási állapotban van.

Az idő múlásával a krónikus gyulladás negatív hatással lesz a szöveteinkre és szerveinkre. kutatások szerint a krónikus gyulladás szerepet játszhat számos betegség kialakulásában a ráktól az asztmáig.

Melyek a krónikus gyulladás tünetei?

Az akut gyulladás gyakran észrevehető tüneteket, például fájdalmat, bőrpírt vagy duzzanatot okoz.A krónikus gyulladásos tünetek általában enyhébbek,ezért könnyű ezeket figyelmen kívül hagyni.A krónikus gyulladás gyakori tünetei a következők:

fáradtság
hőemelkedés,vagy láztalanság
szájfekélyek
bőrkiütések
hasi fájdalom
mellkasi fájdalom,

de mindezen tünetek hiányában is fennállhat  krónikus gyulladás a szervezetünkben, amelyek hátterében
lappangó kórokozók lehetnek, amelyek évekig-évtizedekig némán, tünetmentesen megbújhatnak bennünk,
/ld. Epstein-Barr vírus, Cytomegalia vírus stb./várva arra, hogy immunrendszerünk legyengüljön és támadásba
lendülhessenek.
Mi okozza a krónikus gyulladást?
Számos dolog okozhat krónikus gyulladást, ideértve: az akut gyulladás kezeletlen okait, például fertőzés vagy
sérülés, a manapság  autoimmun betegségeknek nevezett betegségcsoport, amelyek kiváltásában a legújabb
kutatások szerint szintén kórokozók játszanak szerepet, melyek a beleink  baktériumflórájának felborításával
“lyukas bél szindrómát”okoznak, ezzel megteremtve a feltételét az étel-allergiának és étel-intoleranciának
és/vagy idézik elő a Crohn betegséget,a bélrendszer nyálkahártyájának krónikus gyulladását.
Kiváltó okok lehetnek még: irritáló szerek tartós belégzése, például ipari vegyi anyagokkal vagy
szennyezett víz, levegő.Ne feledjük, hogy ezek nem mindenkiben okoznak krónikus gyulladást, ezenkívül a krónikus gyulladás bizonyos eseteinek nincs egyértelmű oka.

A szakértők úgy vélik, hogy számos tényező hozzájárulhat a krónikus gyulladás kialakulásához, például:

dohányzás
elhízás
alkohol
krónikus stressz

 

Hogyan hat testünkre a krónikus gyulladás?

Krónikus gyulladás esetén a szervezet gyulladásos reakciója egészséges sejteket, szöveteket és szerveket károsíthat. Idővel ez DNS-károsodásokhoz, szöveti elhaláshoz és belső hegesedéshez vezethet.

Mindez számos betegség kialakulásához kapcsolódik, beleértve:

rák
szívbetegség
rheumatoid arthritis
2-es típusú cukorbetegség
elhízás
asztma
neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór

 

Hogyan kezelhető a krónikus gyulladás?

A gyulladás a gyógyulási folyamat természetes része, de amikor krónikussá válik, fontos, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk, annak érdekében, hogy csökkentsük a hosszú távú károsodás kockázatát. A gyulladás kezelésére a hagyományos orvoslás “nem szteroid gyulladáscsökkentőket” alkalmaz, például az aszpirint, ibuprofent (Advil), naproxent (Aleve) stb., melyek szedése peptikus fekélybetegség, vesebetegség kialakulásának kockázatát rejti magában, vagy “szteroidokat”: amelyek olyan hormonok, melyek csökkentik a gyulladást és elnyomják az immunrendszert,  hosszabb távú használata látási problémákat, magas vérnyomást, elhízást, csontritkulást okozhat.
“Antibiotikumokat”, melyek a normál bélflóránkat veszélyeztetik és vezetnek különböző emésztési zavarokhoz.

Az alternatív gyógyászatban egyre több természetes gyulladáscsökkentőt  alkalmaznak.
Ilyenek  az Omega 3 tartalmú halolaj,  a magas antioxidáns hatású alfa.liponsav, a kurkuma+gyömbér,
béta glükán, polifenolok, pre és probiotikumok, fokhagyma stb.

Hogyan befolyásolja étrendünk a krónikus gyulladást?

Amit eszünk, pozitív és negatív szerepet is játszhat a krónikus gyulladás kezelésében.

A különféle ételek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ide tartoznak azok az élelmiszerek, amelyeknek magas az antioxidáns és polifenol tartalma, például:

cékla, leveles zöldek,  kelkáposzta, spenót, hagymafélék, répa
paradicsom, zöld tea,zsíros halak, például lazac, szardínia és makréla, dió gyümölcsök, különösen feketeszeder, cseresznye, áfonya, narancs,
fekete ribizli,alma, olivaolaj.

Ha átgondolja étkezési szokásait, érdemes kipróbálni a mediterrán étrendet. Egy 2018. évi tanulmány szerint az ezt a diétát követő résztvevőknek voltak a legalacsonyabbak a gyulladásos markereik.

Melyek a kerülendő ételek?

A következő élelmiszerek fokozhatják a gyulladást:

finomított szénhidrátok,  fehér kenyér és sütemények, tej, tejtermékek, cukor,
sült ételek, mint hasábburgonya, transzzsírok
vörös húsok, feldolgozott élelmiszerek, szójatermékek,
feldolgozott húsféleségek, felvágottak, hot dog, kolbász.

Ha csökkenteni akarjuk a bennünk lévő gyulladást, próbáljuk csökkenteni ezeknek az ételeknek a bevitelét, vagy teljesen elhagyni ezeket.

 

Fordította: Biszku Zsuzsa

Forrás:Healthline:Understanding and managing chronic infflammation.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük