50+, Divat/Szépség

50 plusszosan is fiatalosan

Ki ne szeretne legalább egy-két évvel fiatalabbnak tűnni a koránál? Egy korábbi cikkemben már írtam arról, mi illik az 50 pluszos korosztály ruhatárába. Persze a fiatalok sem szeretik öregíteni magukat, ezért most adok néhány ötletet ahhoz, hogyan lehet elkerülni, hogy a megjelenésünk öregítsen. 

Életmód

Nem elég újra és újra elmondani, hogy a táplálkozás, a jólápoltság, a mozgás, a „szépítő” alvás, nemcsak az egészségünkre, de a megjelenésünkre is hatással van. Ezt követi a megfelelő smink és frizura megválasztása. Jó, ha tudjuk, hogy 50 év felett már csak a természetes hatást keltő smink fiatalít. E kor felett a hosszú, kibontott haj sem előnyös, és ugyancsak nem árt tudni, hogy a világosabb árnyalatú hajszín fiatalít, a fekete öregít.

Szövetek, minták

Sokféle szövettípus és mintavariáció létezik. A tweed talán az egyik legismertebb szövetfajta, ami nagyanyáink korát idézi, és ez ma emiatt néhány évvel öregíthet. A tweed – gyapjúszövet – a 40-es évek elegáns divatja volt. Szolid, de nem unalmas. Elsősorban a férfi ruhatár fontos alapanyaga volt. Előszeretettel alkalmazták Nagy Britanniában, a hűvös időjárás miatt, és főleg a lovagló -, halász – és vadász ruhák készítésénél, de lassan betört a női divatba is. Ma a klasszikus, konzervatívabb szabásvonalak hívei kedvelik. Chanel tette modernné, vonzóvá, megteremtve jellegzetes stílusát.

 

Kardigán

A kardigánok fazontól és az adott év divatirányzatától függően öregíthetnek vagy fiatalíthatnak. A rövid kardigánok nem minden alakon mutatnak jól. Ehhez jöhet még egy unalmas szín és máris idősebbnek nézünk ki. Inkább a hosszabb variációt válasszuk, lehetőleg fiatalos anyagokkal, pl. denimmel (farmer) kombinálva.

      

 

A fekete stílusos

Sokan választják a fekete összeállításokat, ruhát, mivel valóban vékonyabb hatást kelt és különböző alkalmakkor lehet viselni. Karl Lagerfeld szerint: „Senki sem alul öltözött vagy túlöltözött egy kis fekete ruhában.”

A fekete azonban öregíthet, sápaszthat, ha nem mélyfekete, mélyítheti a ráncokat, különösen akkor, ha nem színünk és nem tartozik egyéni színskálánkba. Ha tehát valaki szereti a feketét, mindig dobja fel az öltözetét egy szemet vonzó színes sállal, vagy attraktív lánccal, bizsuval, ami fiatalít.

       

 

„Mama” – jeans (farmer)

A magas derekú, laza ülepű jeanset nevezik „mama” jeansnek. Miért? Mert bár kényelmes, de a 80-as, 90-es évek répanadrágjára emlékeztet. És ez minden, csak nem divatos, jóllehet néhány márka, pl. a Zara kollekciójában ismét megjelent ez a fazon. Ennél a szabásnál követelmény, hogy a felsőrészt betűrve hordjuk. Ha a blúzt vagy pólót hagyjuk kívül lógni, akkor a viselője alaktalanná válik és idősebbnek fog kinézni.

Túlméretezett darabok

A túlméretezett topok és laza, bő szárú nadrágok nemcsak a celebek és énekesek körében trendi, de vigyázni kell vele, mert nem mindenkinek áll jól. Különösen szeretik az idősebb hölgyek, mert ápol és eltakar. A túlméretezett, gomb nélküli variáció fiatalít, a hanyag pulóver és blézer azonban nem. A nagyon hosszú szoknya sok 50 plusszos nő számára azért kedves, mert öregnek érzi magát ahhoz, hogy mutogassa a lábát. (Vagyunk így vele egy páran))…) Természetesen nem kell a szűk mini szoknya, de kicsit a térd alatt végződő szoknyahossz minidig jó. Cigaretta nadrág romantikus tunikával fiatalos hatást kelt. Nem nagyon laza, nem nagyon szűk! – ez a mottó. Figyeljünk az öltözködésünknél arra, hogy a felvett darab mindig jól álljon rajtunk!

Kiegészítők, ékszerek, bizsuk

Nemcsak a ruhák és a cipők, a bizsuk is tudnak öregíteni. Régen például a kosztümkabátokra, blúzokra divat volt brosst kitűzni. Ma ez már régimódinak hat. Ha valakinek azonban van egy kedvenc kitűzője és minden áron díszíteni akar vele, akkor egy túlméretezett kardigánja záródásaként alkalmazza, vagy ha van egy textiltáskája, tűzze arra.

Az élénk színű selyemsálak hangsúlyozzák a monokróm megjelenést. De legyünk óvatosak: ne nézzünk ki úgy, mint egy stewardess a 60-as évekből. A kiegészítő a nyakra is felhívja a figyelmet. Ha nem akarjuk a reflektorfénybe helyezni a nem kívánt ráncokat és a megereszkedett arcrészeket, akkor jobb, ha elkerüljük ezeket, vagy a kendő megkötésével palástoljuk, bár ez csak azoknál működik, akinek vékony és hosszú a nyaka.

A gyöngy fülbevalók és nyakláncok nemes hatást keltenek és ünnepi alkalmakkor gyakran jó választás a viselésük, ám sajnos alig láttatnak minket fiatalabbnak. Különösen kosztümökkel és kötött kiskabáttal kombinálva tűnhetnek gyakran fáradtnak. Ha már gyöngyök, akkor inkább egy lazább öltözethez hordjuk. Egy laza utcai -, vagy bőr megjelenés pólóval párosítva, egy trendi stílustörést eredményez.

Végül ejtsünk néhány szót a szemüvegekről, melyek ma már nemcsak látást segítő eszközök, hanem fontos divatkiegészítők is. Ám vannak olyan szemüvegek, melyek egyből 10 évet öregítenek. Ilyen például a sötét, vastag keret, ami felhívja a figyelmet a szemkörnyéki ráncokra és könnyzacskókra. Vegyünk inkább valamivel világosabb, akár színes, (ebben az esetben azonban jobban oda kell figyelni a ruhánk színére!) vagy kis kövekkel díszített keretet, ami frissíti a szem környékét.

Ez a néhány apró trükk és ötlet segít abban, hogy megjelenésünk fiatalosabb legyen. Így az 50 plusszos hölgyek akár klasszikus, akár retro stílus hívei trendibbek lehetnek.

   Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük