Divat/Szépség

MERRE TART A FÉRFIDIVAT?

A megjelenésével és öltözködésével mindenki ki akar fejezni valamit, még a férfiak is. Üzletember, értelmiségi, macsó, laza, sportos, stb. Ha megnézzük a neves férfiruhamárkák tervezőinek trendbemutatóit, igen széles spektrummal találkozhatunk. Persze az ott látott modellek csak ritkán vehetők át egy az egyben a hétköznapi ruhatárba, de az irányokat, a legfontosabb jellemzőket megismerhetik a divatkövetők és alkalmazhatják megjelenésükben. A férfidivat trendeket figyelve megállapítható néhány jellegzetes tendencia. Az egyik, hogy a férfidivat egyre színesebb, a másik, hogy egyre több a féminine hatás, az androgyn (nőies/férfias) stílus, a kényelem fontossága és végül, de nem utolsó sorban egy új típusú elegancia.  

   

Férfiak és a divat?

A kérdés ellentmondásosnak tűnik – mivel a legtöbb férfi számára a ruházatnak mindenekelőtt két szempontnak kell megfelelnie: praktikumnak és az árnak. Ezért hordanak farmert sokszor olyan sokáig, amíg az le nem szakad róluk, amihez pólót vagy a kedvenc bő pulóverüket veszik fel, természetesen sportcipővel. Vagy ez ma már egyáltalán nem igaz?

Visszatérnek az úri emberek?

 

Meglepő, de éppen a fiatalabb férfiak mutatják magukat elegánsnak. Ez az elegancia azonban nem egyenlő a hagyományos férfidivat eleganciával. Ma nem kell okvetlen a klasszikus háromrészes öltönyre gondolni. Az elegancia sokkal inkább személyiség kérdése. A stílusos férfiak figyelnek a mindenkori alkalomra és a helyes kombinációra. Ezenkívül fontos a szabás, hogyan mozog az ember a ruhában. Nem ritka az sem, hogy az öltönyt elegáns sportcipővel hordják, vagy a cipőt zokni nélkül. (Ezen persze lehet vitatkozni.)

 

 

     

 

A nagyvárosokban az utóbbi években megjelent egy mozgalom, melynek mottója: ápoltság, jól öltözöttség. A mozgalom követői odaadóan ápolják a szakállat, enyhén független-illatot keresnek és legszívesebben több „száz” sportcipőt gyűjtenek össze.  

       

 

Menő lehet a fehér frottír zokni is?

A férfidivat általában a casual felé tart. Minden, amit az ember hord, kényelmesnek kell lennie. Ezért kedvelt a Chinos ( sposrtos pamutszövet nadrág) és a jeans sztreccs részletekkel. Figyelni kell azonban a casual megjelenésnél is a helyes kombinációra, különben a laza gyorsan ápolatlanná válhat. Ma megéljük a régóta megvetett fehér frottír zoknik újjáéledését, feltéve, ha sportcipővel, jeansszel és könnyű pólóval párosítják.

No-gos

Ami nem ajánlott, az a rövid ujjú ing, atlétatrikó és izompóló, zokni a szandálban. A rövid ujjú ing a férfi divatszakértők szerint csak a hivatásos rendőröknek megengedett, a szandálokat zoknival a trendek ellenére egyértelműen nem tanácsolják. Természetesen a kifutókon megjelenő Prada – férfiak már régen nem az átlag turisták számára készülnek. Mindenesetre a nyár az az évszak, amikor a legváltozatosabb stílusok tűnnek fel az utcákon.

A kifutók és a valóság

A férfiak többsége normális, nem magamutogató, és valószínűleg ez a jövőben sem változik meg. A „paradicsommadarak” kivételek lesznek, de ők továbbra is meg akarnak maradni „paradicsommadárnak”, különben nem fogják őket észrevenni. A férfiak többsége még mindig küzd a divat kísérletekkel. „Néhány embernek meg kell győznie őket arról, hogy a pulóver lehet zöld vagy bordó” – jelentette ki Jens Bastian német divatszakértő. A bizalom lassú kiépítéséről van szó. Mert a legfontosabb a férfiak számára, hogy kényelmesen érezzék magukat ruháikban – aki nem érzi magát jól a ruhájában, az feszeng, és máris nem néz ki elegánsnak. Ezen túlmenően: sok kifutón megjelenő trend nem alkalmazható egy az egyben. Jelenleg például a férfidivat egyik trendszíne a sárga, de csak nagyon kevés ember néz ki jól egy sárga nadrágban vagy egy sárga pulóverben.

Manapság mindenki egyéni akar lenni, de valójában ez csak nagyon keveseknek sikerül. A feltűnőbb ruhák is mindig egy adott csoporthoz való tartozást szimbolizálnak. Mindenki ki akar fejezni valamit a ruháival – akár „paradicsommadár”, akár nem.

 

Végezetül álljon itt is egy idézet Armanítól, amit nem árt észben tartani!

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük