Divat/Szépség, Egyéb kategória

Divatozás vagy iskolai egyenruha? Mi újság a nagyvilágban?

Iskolai egyenruhák a nagyvilágban

Még javában tart a kánikula, de az üzletekben már megkezdődött a szeptemberi iskolakezdés előtti roham. Tolltartók, táskák, új cipő, ruha, mert a gyerek kinőtte a régit a nyár végére. Nem kis anyagi megterhelés ez a legtöbb család számára. Gyakran felvetődik ilyenkor a kérdés: iskolai egyenruha, vagy marad a divatozás?  Ez a téma jelentősen megosztja a fiatalokat és a szülőket egyaránt. Nézzük meg, vajon mi a helyzet ez ügyben a nagyvilágban?

A világ számos országában természetesnek tartják az iskolai egyenruha viselését. Egyes országokban ajánlott, másokban kötelezően előírt az egyen öltözet. Ahol kötelező, ott nagyon szigorúak az előírások.

Hol kötelező az iskolai egyenruha viselése?

Kötelező az iskolai egyenruha viselése pl: Angliában, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Costa Rica-n, Indiában, Japánban, Kínában, Dél-Afrikában és Kenyában, az USA-ban és Kanadában, itt főleg a magániskolákban. Iskolai öltözködés területén gyakran nagy a különbség az állami –  és a magániskolák között. Nézzünk néhány példát!

EURÓPA

Ausztriában nincs hivatalosan kötelező iskolai egyenruha, de néhány magániskola előírja az egyedi iskolaruha viselését. Kötelező pl.az egyenruha a Notre Dame de Sion katolikus iskolában. (középkék ing és sötétkék pulóver ill. kapucnis pulóver iskolai emblémával, amihez sötét nadrág, vagy farmerpárosul.) Ugyancsak előírt egyenruhája van a Sacré-Coeur Gimnáziumnak. (Sötétkék szoknya vagy nadrág, fehér vagy világoskék felsőrész, ünnepi alkalmakkor nyakkendő, a lányoknak a nyakkendő színéhez igazodó kendő.) De, hogy ne csak egyházi iskolákat említsünk, vegyünk szemügyre egy magániskolát, például Baden bei Wienben a „Shola Tomas Morus“ iskola egyenruháját! Itt fiúk számára a hajtókával ellátott világosszürke nadrág, hosszú -, vagy rövid ujjú fehér ing, sötétkék, az iskola logójával díszített V- nyakú pulóver, mellény, szintén az iskola logójával kötelező, ami ünnepi alkalmakkor kiegészül sötétkék zakóval, természetesen ezen is ott az iskola emblémája. Sportolásnál: sötétkék rövidnadrág, bordó pólóing és pulóver az elmaradhatatlan iskolai emblémával, viselendő. A lányok viselete: világos szürke térdig érő rakott szoknya, fehér rövid –,vagy hosszú ujjú blúz, sötétkék V-kivágású pulóver rávarrott logóval, mellény, szintén logóval, ünnepnapokon sötétkék blézer logóval, fiúk nyakkendőjével megegyező színű kendő a nyakban. Sportolásnál: sötétkék rövidnadrág, bordó póló és pulóver logóval kötelező.

forrás: Schola Thomas Morus- forrás: youtube.com

Az Egyesült Királyság az iskolai egyenruha ősanyjának tekinthető. Az elit cambridge-i egyetemen már a 16. században bevezették az egységes egyenruhát. Annak idején ezzel kívántak elhatárolódni más iskoláktól, és hangsúlyozni a Cambridge szellemi fölényét. Az iskolai egyenruha viselése Angliában ma is az iskolák mindennapjaihoz tartozik.

Az iskolai egyenruha szabályai az angol magániskolákban szigorúbbak, mint az államiakban, ahol például a muszlim tanulólányoknak szabad fejkendőt hordani. A főiskolán, illetve a Secondary School-ban tanuló 14-16 éves lányoknak kötelező az egyenruha. Más a helyzet azokban az iskolákban, ahol 16 év felettiek tanulnak. Ezekben az iskolákban a legtöbb esetben már nem hordanak iskolai egyenruhát, de létezik egy ruharend, amit a tanulóknak be kell tartani.

Az angol iskolák egyenruha színei változatosak. Az előírt ruhadarabok általában: ing/blúz, nyakkendő, szövetnadrág/szoknya,pulóver vagy zakó/blézer, fekete vagy barna bőrcipő, természetesen ellátva az iskola emblémájával.

Még mindig Európában maradva, következzen Oroszország! Az első, egységes iskolaruhát 1834-ben vezették be. Annak idején az a jólét jele volt, amit nem minden iskolás engedhetett meg magának. Az 1918-as forradalom után megszüntették a kötelező iskolai egyenruha viselését, amit azonban 1945-ben ismét bevezettek. Bár az iskolai egyenruhát gyakran változtatták, de az alapdarabok nem változtak  A korábbi Szovjetunióban mindenhol uralkodott az iskolai egyenruha. 1994-ben ugyan megszüntették, de 2013 szeptember 1. óta ismét kötelező, de már nem olyan egységes, mint volt. A barna ruha mellett találkozni feketével és kékkel is, a fehér kötények szabása pedig változatosabb lett.

Fiúk öltözete szürke köpeny, kék állógalléros öltöny, és simléderes sapka.

ÁZSIA

Kínában mind a fiúk, mind a lányok számára kötelező az iskolai egyenruha. Egyébként is az egységesség fontos téma Kínában, ami az iskolai viseletekben is megmutatkozik. A kínai iskolásoknak is van téli és nyári ruhájuk. Nyáron többnyire pólót és nadrágot, télen tréningruhát viselnek. Természetesen náluk van ünnepi iskolai egyenruha, mint az a képen is látható.

Japánban  mind az állami -, mind a magániskolákban kötelező. A japán tanulók iskolaruhája nagyon változatos, és mindenekelőtt az életkortól függ. Japánban hatéves korig a gyerekek leginkább állami elemi iskolába járnak (mi ezt inkább óvodának mondanánk), ahol még nem írják elő az egyforma ruhát. A legtöbb iskola azonban magániskola, ahol viszont kötelező az egyforma iskolai egyenruha. Az előírt egyenruha lányoknál általában rakott szoknya, fehér blúz és kalap, a fiúknál rövidnadrág, ing vagy póló és kalap. A kalapoknak a közlekedésbiztonságot kell szolgálniuk, ezért ezek gyakran feltűnő színűek.

A felsőbb iskolásoknak egy nyári és egy téli egyenruhájuk, van. A téli ruhát novembertől május végéig, a nyárit júniustól október végéig hordják. Lányoknál a hagyományos egyenruha a sailorfoku, azaz a matrózruha, a fiúknál, a gakuran.

(Gakuran: kiskabát és nadrág, leggyakrabban fekete vagy sötétkék,fehér ing szűk állógallérral, jellemző gombokkal a nyaktól az alsó szegélyig, iskolai címerrel, és sapka (ritkán elavultak). Sailorfoku: matrózblúz, szoknya (leggyakrabban sötétkék), sál vagy szalag a nyakban – piros, kék, fekete, szürke vagy fehér, harisnya – leggyakrabban fehér, vagy tengerészkék.)

Időközben azonban sok iskola modernizálódott és a hagyományos fazonok helyett modern blézert vezetett be egyenruhaként.

AUSZTRÁLIA

Ázsiát elhagyva hajózzunk át Ausztráliába! Az ausztrál iskolarendszerre még ma is  a koloniál, idők befolyása jellemző, ezért nem csoda, hogy a legtöbb iskolai egyenruha úgy néz ki, mint egy Harry-Potter film jelmeze lenne. Az ausztrál iskolák között egyébként nagyok a különbségek.

Az iskolai egyenruhák olyan sokszínűek, mint Ausztrália állatvilága. Minden iskolának egyedi formaruhája van. A ruhák megjelenése igazodik az iskola színeihez és logójához, valamint  az iskola típusához. (elemi –,főiskola, egyetem, stb.)

A nyilvános iskolákban a lányok szoknyát, – télen harisnyanadrággal, – blúzt, pólót, rögbipólót és sportos öltözetet hordanak, a fiúk ennek megfelelően rövid – vagy hosszúnadrágot, a hideg napokon gyapjú –  vagy esőkabátot, néha egyedi iskolai zakót. Néhány iskolában a ruhához illő kalap és cipő is járul. Az egyenruhához tartozó cipők színe kék, fekete, vagy barna.

ÉSZAK – AMERIKA

Végül vessünk egy pillantást Amerikára is. Az USA-ban és Kanadában nincs kötelező iskolai formaruha, mindazonáltal van sok iskola, állami és privát egyaránt, ahol egységes formaruhát vezettek be.

   

Kanadában bár nem kötelező az uniformis, de a legtöbb iskolában van egy kötelező iskolai dress code, amely alapján gyakran tilos feliratos pólót, pulóvert hordani, vagy tornacipőben menni iskolába. Gyakran szabályozzák a haj – és ékszer viselését is.

Az egyházi – és elit iskolákban, mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind Kanadában van kötelező iskolai egyenruha. (Ez egyébként a világ szinte minden országában így van.)

Afrikát most kihagytuk a felsorolásból, de iskolai egyenruha ott is létezik, elsősorban az elit iskolákban, és a nagyvárosokban, de találkozni egészen szerény környezetben működő iskolák esetében is.

Eddig tartott rövid a nagyvilág iskolai egyenruhái körüli sétánk, mely némi betekintést ad a fiatalok iskolai életébe.

Fotók: Pinterest.com

 Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük