Azt már régóta tudjuk, hogy a paradicsom nagyon egészséges táplálék, de azt már kevésbé, hogy minek köszönheti ezt a kiemelkedően pozitív hatását? Az eddigi kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik szervezetében magas a likopin szint, kevésbé vannak kitéve szív és érrendszeri betegségeknek, ráknak, cukorbetegségnek /mediterrán diéta/, mint a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket fogyasztók körében. A likopint, gyógyhatás szempontjából királynak nevezhetjük a többi élelmiszerhez viszonyítva. Rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezik, és segít megelőzni a legveszélyesebb betegségeket is, mint pl. a rák, a szív és keringési betegségek, a cukorbetegség, a szembetegségek, stb.
Miért van szüksége szervezetünknek likopinra ?
A likopin rendkívül fontos a testünk számára, támogatja a mentális és fizikai egészséget, az ezt tartalmazó élelmiszereknek mindig jelen kell lenniük étrendünkben. Nézzük, mely összetevőinek köszönheti előkelő helyét az ételeink fontossági sorrendjében:
- Karotinoidokat tartalmaz, ezek szerves pigmentek, amelyek A-vitaminná alakulnak át.
- Fitonutrienseket tartalmaz. Olyan szerves tápanyagok, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
- Antioxidáns. Semlegesíti a szervezetre ártalmas szabadgyökök hatását.
- Megakadályozza a DNS szerkezetének károsodását.
Ajánlott, hogy jelen legyen étrendünkben, mivel a szervezet nem képes önállóan előállítani azt. Ez adja a különböző gyümölcsök piros színét, például a görögdinnyének, guavának, papayának, a paradicsomnak, és a rózsaszín grapefruitnak. Ez egy zsírban oldódó tápanyag. A likopint legnagyobb mennyiségben a paradicsomban, a görögdinnyében és a guavában található.
Meglepő, de a vizsgálatok egyik következtetése szerint a feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek jobb forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyösebb, ha paradicsomlét, paradicsomlevest, paradicsom szószokat fogyasztunk, persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs adalékanyag!
A likopinnak jelentős szerepe van a daganatok, ezen belül is a prosztatarák megelőzésébe, valamint összefüggést találtak a vér likopin koncentrációja és a szívbetegek elhalálozása között. Minél alacsonyabb ez a szint, annál nagyobb a kockázati tényező Ennek pontos mechanizmusa még nem ismert, de valószínűleg a koleszterin-anyagcserébe avatkozik bele
A likopin gátolja az érbelhártya károsodását, módosítja a koleszterin szintézisét, a gyulladáskeltő citokin-termelésre hatva megakadályozza a gyulladás kialakulását, valamint a lipidek lerakódását az érfalakon belül és ezzel az érelmeszesedés kialakulását. Az E-vitaminnal és a béta-karotinnal az együttes hatásukat vizsgálva megállapították, hogy csakis a likopin magas koncentrációja csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
A szívritmuszavarok keletkezését egyrészt az ingerképzés, másrészt az ingerületvezetés zavaraival, illetve e két tényező kombinációjával magyarázzák.
A szívműködés romlása a szívizom vérellátásának nagy fokú elégtelensége következtében lép fel. Ilyenkor a szív nem kap elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot a szívkoszorúereken keresztül, ami összefüggésbe hozható a vér alacsony likopinszintjével. és a koszorúér állapotának romlásával.
Hogyan hat a likopin a szemünkre?
A karotinoidok, így a lutein, a zeaxantin és a likopin szerepét vizsgálták a szürkehályog kialakulásában Megállapították, hogy a főként spenótból és keresztes virágú zöldségekből nyerhető karotinoidok csökkentik a szürkehályog kockázatát, elsősorban azzal, hogy védik a szemlencsét a szabadgyökök okozta károsodástól. A macula /sárgafolt/ életkorral összefüggő károsodása, a maculadegeneráció kialakulásának körülményeit kutatták olasz kutatók, megállapították, hogy az antioxidánsok – a C-, az E-vitamin és a karotinoidok – hiánya kimutatható az említett betegségben szenvedőknél.
Milyen hatást fejt ki a likopin cukorbetegségben?
Az I. típusú cukorbetegség inzulinfüggő, melyre jellemző, hogy a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei sérülnek, ennek következtében vagy kevés az inzulin termelése, vagy egyáltalán nincs. Elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. A II. típusú diabétesz jóval gyakrabban fordul elő: minden tíz cukorbetegből kilenc ebben szenved. Későbbi életkorban alakul ki, és gyakran társul az elhízáshoz. Ilyenkor a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, ám a szervezet nem képes azt hatékonyan felhasználni, emiatt megnő a vércukor szintje. Mivel a likopin az egyik legerősebb antioxidáns, bevitele feltehetően javítja az inzulin hasznosulását is, fékezve a glükózintoleranciát. II. típusú cukorbetegségben szenvedőknél vizsgálták az antioxidánsok szerepét, és azt találták, hogy közülük a likopin és a béta-karotin fejtett ki jótékony hatást ezeknél a betegeknél. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a vérben lévő karotinoidok szintje fordítottan arányos az éhgyomri inzulinszinttel. További érdekesség, hogy cukorbetegeknél eleve alacsonyabb likopin- és béta-karotin-értékeket mértek a vérükben, mint egészséges embereknél.
A likopin rákra kifejtett hatása.
A rák nőket érintő halálozási adatok között világszerte vezető helyen szerepel a mellrák. Ma már a legtöbb ember tudja, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az újabb kutatások a paradicsomnak és a belőle készült feldolgozott termékeknek a mellrák megelőző hatására irányították a figyelmet. A likopin védőhatását sejtkultúrákban,vizsgálták. A likopin tumorgátló szerepét az alfa- és a béta-karotinéval hasonlították össze Levy és munkatársai és azt találták, hogy a likopin hatékonyabban csökkentette a mellráksejtek növekedését. Amikor a mellrák kifejlődésére genetikailag fogékonnyá tett egereknek likopint adagoltak, azt találták, hogy az ily módon táplált egereknél a daganatok vagy visszafejlődtek, vagy késleltetve alakultak ki.
Likopinkoncentrátum ma már Magyarországon is elérhető táplálékkiegészítő formájában, de már nagyon jó vegyszermentes bio-paradicsomlevek is kaphatók és ne feledkezzünk meg az otthon eltett levekről, amik a legfinomabbak!
Biszku Zsuzsa