Egészség

Paradicsomot szívbetegségre?

Azt már régóta tudjuk, hogy a paradicsom nagyon egészséges táplálék, de azt már kevésbé, hogy minek köszönheti ezt a kiemelkedően pozitív hatását? Az eddigi kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik szervezetében  magas a likopin szint, kevésbé vannak kitéve szív és érrendszeri betegségeknek, ráknak, cukorbetegségnek  /mediterrán diéta/, mint a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket fogyasztók körében. A likopint, gyógyhatás szempontjából királynak nevezhetjük a többi élelmiszerhez viszonyítva. Rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezik, és segít megelőzni a legveszélyesebb betegségeket is, mint pl. a rák, a szív és keringési betegségek, a cukorbetegség,  a szembetegségek, stb.

Miért van szüksége szervezetünknek likopinra ?

A likopin rendkívül fontos a testünk számára, támogatja a mentális és fizikai egészséget, az ezt  tartalmazó élelmiszereknek mindig jelen kell lenniük étrendünkben. Nézzük, mely összetevőinek köszönheti előkelő helyét az ételeink fontossági sorrendjében:

  • Karotinoidokat tartalmaz, ezek szerves pigmentek, amelyek A-vitaminná alakulnak át.
  • Fitonutrienseket tartalmaz. Olyan szerves tápanyagok, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • Antioxidáns. Semlegesíti a szervezetre ártalmas szabadgyökök hatását.
  • Megakadályozza a DNS szerkezetének károsodását.

Ajánlott, hogy jelen legyen étrendünkben, mivel a szervezet nem képes önállóan előállítani azt. Ez adja a  különböző gyümölcsök piros színét, például a görögdinnyének, guavának, papayának, a paradicsomnak, és a rózsaszín grapefruitnak. Ez egy zsírban oldódó tápanyag. A likopint legnagyobb mennyiségben a paradicsomban, a görögdinnyében és a guavában  található.

Meglepő, de a vizsgálatok egyik következtetése szerint a feldolgozott paradicsomból előállított élelmiszerek jobb forrást jelentenek a szervezet számára. Előnyösebb, ha  paradicsomlét, paradicsomlevest, paradicsom szószokat fogyasztunk, persze inkább azokat részesítsük előnyben, amelyekben nincs adalékanyag!
A likopinnak jelentős szerepe van a daganatok, ezen belül is a prosztatarák megelőzésébe, valamint összefüggést találtak a vér likopin koncentrációja és a szívbetegek elhalálozása között. Minél alacsonyabb ez a szint, annál nagyobb a kockázati tényező  Ennek pontos mechanizmusa még nem ismert, de valószínűleg a koleszterin-anyagcserébe avatkozik bele

A likopin gátolja az érbelhártya károsodását, módosítja a koleszterin szintézisét, a gyulladáskeltő citokin-termelésre hatva megakadályozza a gyulladás kialakulását, valamint a lipidek lerakódását az érfalakon belül és ezzel az érelmeszesedés kialakulását. Az E-vitaminnal és a béta-karotinnal az együttes hatásukat  vizsgálva megállapították, hogy csakis a likopin magas koncentrációja csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

szívritmuszavarok keletkezését egyrészt az ingerképzés, másrészt az ingerületvezetés zavaraival, illetve e két tényező kombinációjával magyarázzák.

A szívműködés romlása a szívizom vérellátásának nagy fokú elégtelensége következtében lép fel. Ilyenkor a szív nem kap elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot a szívkoszorúereken keresztül, ami összefüggésbe hozható  a vér alacsony likopinszintjével. és a koszorúér állapotának romlásával.

 

Hogyan hat a likopin a szemünkre?

 

A karotinoidok, így a lutein, a zeaxantin és a likopin szerepét vizsgálták a szürkehályog   kialakulásában  Megállapították, hogy a  főként spenótból és keresztes virágú zöldségekből nyerhető  karotinoidok csökkentik a szürkehályog kockázatát, elsősorban azzal, hogy védik a szemlencsét a szabadgyökök okozta  károsodástól. A macula /sárgafolt/ életkorral összefüggő károsodása, a maculadegeneráció kialakulásának körülményeit kutatták olasz kutatók, megállapították, hogy az antioxidánsok – a C-, az E-vitamin és a karotinoidok – hiánya kimutatható az említett betegségben szenvedőknél.

 

Milyen hatást fejt ki a likopin cukorbetegségben?

 

Az I. típusú cukorbetegség inzulinfüggő, melyre jellemző, hogy a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei sérülnek, ennek következtében vagy kevés az inzulin termelése, vagy egyáltalán nincs. Elsősorban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. A II. típusú diabétesz jóval gyakrabban fordul elő: minden tíz cukorbetegből kilenc ebben szenved. Későbbi életkorban alakul ki, és gyakran társul az elhízáshoz. Ilyenkor a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, ám a szervezet nem képes azt hatékonyan felhasználni, emiatt megnő a vércukor szintje.  Mivel a likopin az egyik legerősebb antioxidáns, bevitele feltehetően  javítja az inzulin hasznosulását is, fékezve a glükózintoleranciát. II. típusú cukorbetegségben szenvedőknél vizsgálták az antioxidánsok szerepét, és azt találták, hogy közülük a likopin és a béta-karotin fejtett ki jótékony hatást ezeknél a betegeknél. A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a vérben lévő karotinoidok szintje fordítottan arányos az éhgyomri inzulinszinttel. További érdekesség, hogy cukorbetegeknél eleve alacsonyabb likopin- és béta-karotin-értékeket mértek a vérükben, mint egészséges embereknél.

 

 

A likopin rákra kifejtett hatása.

 

A rák nőket érintő halálozási adatok között világszerte vezető helyen szerepel a mellrák. Ma már a legtöbb ember tudja, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az újabb kutatások a paradicsomnak és a belőle készült feldolgozott termékeknek a mellrák megelőző hatására irányították a figyelmet. A likopin védőhatását sejtkultúrákban,vizsgálták. A likopin tumorgátló szerepét az alfa- és a béta-karotinéval hasonlították össze Levy és munkatársai és azt találták, hogy a likopin hatékonyabban  csökkentette a mellráksejtek növekedését. Amikor a mellrák kifejlődésére genetikailag fogékonnyá tett egereknek likopint adagoltak, azt találták, hogy az ily módon táplált egereknél a daganatok vagy visszafejlődtek, vagy késleltetve alakultak ki.

 

 

Likopinkoncentrátum ma már Magyarországon is elérhető táplálékkiegészítő formájában,  de már nagyon jó vegyszermentes bio-paradicsomlevek  is kaphatók és ne feledkezzünk meg  az otthon eltett levekről, amik a legfinomabbak!

 

 

 

 

 

 

Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük