Divat/Szépség

Néhány fontos tudnivaló plus size alkatú hölgyek számára

Ha pár kilóval több a párna a csípőn a vásárlás egyre nagyobb kihívássá válik, nemcsak azért, mert kevesebb üzletben kínálnak ruhákat plusz size méretben, de tudni kell milyen minták, anyagminőségek, szabásvonalak kerülendők. (Sajnos sokszor az üzletek kínálata sem veszi figyelembe a nagy méretekre vonatkozó alapszabályokat.)

A divat trendek nagyszerűek – azonban amíg a romantikus volanttal díszített (leomló fodrok) ruhák és blúzok jól néznek ki a kifutó modelljein, a telt idomú nőknél ezek még valójában nem létező néhány kilót dobnak az alakra. Bármennyire inspiráló is lehet a divat, vannak olyan tervezők, akik csak a vékony nők számára álmodnak ruhákat, a normál -, ne adj isten, a molett méretekkel nem foglalkoznak.

Ha meglehetősen dundi alakja van egy nőnek, azt bizonyos ruhadarabok tovább hangsúlyoznak, bizonyosak pedig előnyösek. Vannak olyan, szabásvonalak, kivágások, hasítékok és szövetek, amelyek kerülendők a plusz size méretűek ruhatárának kialakítása során, de azért minden divatirányból ki lehet mazsolázni azokat az elemeket, színeket, anyagokat vagy mintákat, melyek slankítanak.

 

Stílusok, vonalak, bőségek, hosszúságok

Különösen előnyösek a nőies alakú nők számára az A vonalú szoknyák, ruhák, tunikák és kabátok, valamint általában azok a ruhadarabok, amelyek a mell alatt kezdik  hangsúlyozni az alakot, mivel ezek az arányok az alsó test nőiességét emelik ki és a felsőtestet szűkítik. Remek például az A – vonalú ruha, amelyet derék övvel lehet hangsúlyozni, ami kiemeli a dundi nők alakját.

     

 

 Áthajtós – vagy átkötős stílus

 

Az áthajtós ruhák, blúzok vagy felsők V – kivágásuknak köszönhetően optikailag meghosszabbítják a nyak és a váll területét. A lazán leomló anyagból készült ruhadarabok körüllengik a csípőt és derékon a vékony övön keresztül homokóra sziluett illúzióját teremtik meg. Óvakodni kell azonban attól, hogy túlzott redőzés legyen a derék illetve csípő körül, mert az nagyobb testet teremt ezen a területen.

 

 

Nadrágszárak

A magas derekú -, vagy a Marlene nadrág (lágyan omló egyenes bő szárú) ideális a plus size méretűek számára. A teljes combot körülölelő laza szárbőség, a keskeny derekat vagy a nőies csípőt hangsúlyozzák. Mint a midi szoknyák esetében, a boka itt is kilátszhat, ami ugyancsak vékonyabb hatást kelt. A sötétkék, antracit vagy fekete bő szárú nadrágnak köszönhetően további vékony optikai hatás érhető el. Előnyös még az egyenes szárú férfias farmer is a plus size méretű hölgyeknek.

 Ruhaméret

A plus-size méretű nők esetében tipikus stílushiba a túl nagy, vagy kicsi ruhaméret. A legfontosabb, a megfelelő méret! A túl bő ruha sátorszerű hatást kelt, ami garantáltan minden, csak nem előnyös, a túl szűk pedig mindenkidomborodást felerősít. Ezzel szemben, ha a finom, nőies idomokat lazán követő ruha fedi, és a méret is megfelelő, az segít a magabiztosság hangsúlyozásában.

 Midi-hossz

 

A midi hosszúságú ruhák és szoknyák a lábszár nagy részét eltakarják, és csak a bokát, a lábak legvékonyabb részét hagyják szabadon. Az A – szabásvonal és a hangsúlyozott derékrész, kapcsolódva a midi hosszhoz, szép, nőies formát eredményez, míg a párnás hasak és a csípő rejtve maradnak. Különösen jól hat a telt idomú nőkön a plisszérozott midi- szoknya, mivel a függőleges redőzés tovább nyújtja az alakot.

 Bő ujjak

A teltebb karoknál az enyhén puffos ujjú ruha vagy blúz egyszerű megoldás arra, hogy elvonja a figyelmet erről a problémás területről.

 

Melltartó, body, elasztikus részletek

Ez a stílus tipp nem csak a Plus Size méretű hölgyeknek szól! A melltartó jó megválasztása alapvetően fontos. A túl kicsi melltartóban a dundi nők melle nem talál elegendő helyet magának, kibuggyan és így gyakran még tömöttebbnek tűnik, mint valójában. Ha nem biztos benne, hogy milyen melltartó méretre van szüksége, a fehérnemű üzletben található fehérnemű szakértők szívesen adnak tanácsot.

Az alakformáló bugyik, bodyk és elasztikus anyagból készült ruhák gondoskodnak arról, hogy a testnek jobb tartást adjanak, az alakot jobban hangsúlyozzák és harmonikusabbá tegyék.

Cipő sarkak

A magas sarkú cipő kiválóan alkalmas a lábak nyújtására, különösen akkor, ha a ruha hosszából kilátszik a boka. A körömcipőknek ugyanilyen „emelő” hatása van. Alapvetően érvényes: ahhoz, hogy az optikai arányok egyensúlyban legyenek, különösen előnyösek a vaskosabb cipőmodellek, mint például a blokk sarkú bokacsizma, az ék szandál vagy a pántos platformtalpú cipő.

 

Fotók: pinterest.com

 

  Ács Klára

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük