Egyéb kategória

AZOK A CSODÁLATOS ENZIMEK.

Bár már sokrétű tudással rendelkezünk, hogyan javíthatunk  emésztésünkön különböző diétákkal és táplálékkiegészítőkkel , azonban manapság érdemtelenül kissé háttérbe szorultak  azok a csodálatos  enzimek.

Mik az enzimek?

 

Az enzimek biológiai katalizátorok. A katalizátor olyan anyag, mely gyorsítja a kémiai reakciókat,anélkül hogy maga bármilyen változáson keresztülmenne. Szerepük hasonlít a kulcséhoz az ajtó zárjában, amely nélkül a bezárt ajtó nem nyitható ki. Az enzimek fehérje természetű óriásmolekulák, minden sejtben megtalálhatók, az életfolyamatok fenntartásában nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezetben az enzimek egy részét saját sejtjeink állítják elő, más részüket a táplálékkal visszük be. Az enzimek érzékeny molekulák, hőkezelésre, a közeg savasságának megváltozására könnyen elveszítik biológiai aktivitásukat.

 

A szervezetben található enzimek.

 

Az emberi szervezet sok ezer különböző enzimet állít elő, melyek szinte minden életfolyamatban részt vesznek: sejtosztódás, fehérjeszintézis, energiatermelés, biomolekulák előállítása és lebontása, tápanyagok lebontása, stb. Az étkezéssel az emésztőrendszerbe kerülő táplálék megemésztését és hasznosítását is enzimek végzik. Ennek során az összetett táplálék molekulákból fokozatosan egyszerűbb, kisebb molekulák keletkeznek, amik a bélből felszívódva végül a sejtjeinkbe kerülnek és ott hasznosulnak.

 

Hogyan segítik az enzimek az emésztést?

 

Bármit is eszünk, a tápanyagok három alapvető összetevőből: fehérjéből, (protein), zsírból és szénhidrátból állnak. Az emésztőenzimek kisebb alkotórészekre bontják le a proteineket, szénhidrátokat és zsírokat. A lebontó enzimeket elsődlegesen a szervezet állítja elő (nyálmirigyek, gyomor, hasnyálmirigy, vékonybél, máj-epe rendszer). A tápcsatornában lévő baktériumok is nagyon sok enzimet termelnek, bizonyos tápanyagokat csak ezek képesek megemészteni. Ezen kívül a természetes állapotú, nem hőkezelt vagy más úton roncsolt élelmiszerek is tartalmaznak különféle lebontó enzimeket. Mindezek együttesen végzik el a bevitt tápanyagok lebontását és segítik azok felszívódását.

 

Miért van szükségünk enzimkiegészítőkre?

 

A főzés és egyéb konyhatechnikai eljárások során kedvező és kedvezőtlen folyamatok játszódnak le az élelmiszerekben. A proteinek térszerkezete megváltozik, biológiai hatásuk elvész, ez kedvező hatás, mert megkönnyíti a szervezet saját emésztő enzimei számára a lebontásukat. Ugyanakkor a tápanyagokban található természetes  enzimek is elpusztulnak. Ez kedvezőtlen, mert a kívülről bekerülő enzimek segítenék, megkönnyítenék az emésztés és felszívódás folyamatát. A növények és egyes baktériumok természetes állapotukban különösen gazdagok emésztő enzimekben, melyek közt jó néhány olyan is van, amit a szervezet nem képes előállítani. A modern kor táplálkozási szokásai és az élelmiszerek feldolgozása következtében a bevitt táplálék egy része emésztetlen vagy csak részben emésztett állapotban kerül be a vastagbélbe, ahol a bakteriális tevékenység során a szervezetre káros molekulák keletkeznek.

Az enzimkiegészítők elősegítik a tökéletes emésztést, ezáltal a bélrendszerben kevesebb toxikus anyag képződik, csökkennek a szubjektív emésztési panaszok. A növényi alapanyagú enzim kiegészítők legnagyobb mennyiségben a következő enzimeket tartalmazzák: amilázt (szénhidrát bontás), proteázt (fehérje bontás) és lipázt (zsírok emésztése). Különleges összetevőik lehetnek még: celluláz, laktáz, maltáz, invertáz, bromelain és papain. A tápanyagok felszívódása és hasznosulása javulhat az emésztőenzimek szedésével. Egészséges emberek estében az étkezések után csökken a teltségérzés, a gyomortartalom gyorsabban ürül, csökken a gázképződés és a székletürítés szabályosabbá válik.

 

Fogyasszunk-e mikrobiális enzimeket is?

 

A mikrobiális enzimkiegészítők sokkal népszerúbbek, mint az állati eredetű (hasnyálmirigy kivonat alapú) enzimek. A mikrobiális enzimek szélesebb pH skálán működnek, ezért a gyomorban és a vékonybélben egyaránt kifejtik hatásukat.

Az a nézet, hogy a gyomor alacsony pH értéke hatástalanítja az összes táplálék-kiegészítő enzimet, téves. A táplálék jó része bizonyos ideig a gyomor felső régiójában marad, így a gyomorsavval kevésbé érintkezik. Jóllehet a gyomornedv pH értéke elég alacsony (pH 1,0-1,5), de a táplálékkal összekeveredve a keverék pH-ja 2,5-5,0 közötti tartományba kerül. Ebben a környezetben a mikrobiális enzimek aktívak maradnak, valójában ilyen feltételek mellett optimális a működésük.

 

Természetes enzimpótlás.

 

A nyers tápanyagok, pl. gyümölcsök és zöldségek kitűnő enzimforrások, azonban ezek az enzimek megsemmisülnek a táplálék feldolgozása, főzése, vagy tartósítása során. Az enzimkiegészítők pótolják a főzés során tönkrement, és ezért hatástalan enzimeket. A természetben előforduló enzimek, valamint az enzimpótlók az emésztés folyamatát már az emésztőtraktus felső részében (gyomor) megkezdik. Ezek hiányában az emésztés jó része a vékonybélben kezdődik csak el és növekszik a vastagbélbe kerülő megemésztetlen vagy csak részben emésztett tápanyagok mennyisége. A tápanyag tökéletlen emésztése során a bélben található baktériumok fokozzák a gáz- és toxinok képződését, melynek következtében kellemetlen közérzet és hányinger alakulhat ki. A bakteriális tevékenység miatt a szervezet számára veszélyes bomlástermékek keletkezhetnek, lassul a bél ürülése, károsodhat a bélnyálkahártya.

 

Forrás:Yamamoto

 

 

 

Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük