Egészség, Egyéb kategória

Tai chi, az ősi kínai mozgásművészet

Tai chi, az ősi kínai mozgásművészet, ami több bajra is megoldást jelenthet.

Miért jó a tai chi?

Nap, mint halljuk, hogy a mozgás milyen fontos fiatalok és idősek életében egyaránt. Valljuk be azonban, hogy 50 – 60 + – os korban  ez nehezebben megy, mint korábban. Már nem minden mozgásformára vagyunk képesek, talán túlsúlyt is cipelünk és – tisztelet a kivételnek – kényelmesebbé is váltunk, „itt fáj, ott fáj”-ra hivatkozva, kevés szabadidőnket szívesebben töltjük kényelmes karosszékünkben. Sokszor kell egy lökés ahhoz, hogy mégis rászánjuk magunkat a rendszeres testmozgásra, ami nem egyenlő a napi teendők elvégzésével. Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy: jó, de mit és hol kezdjünk el sportolni?

Tai chi a minden korban elkezdhető mozgásforma

Az eredetileg harcművészetként indult tai chi lassú, ősi kínai eredetű mozgásforma, mely ötvözi a test energiáinak harmonizálását, a stressz oldását, az elme elcsendesítését, a koncentrációt és nem utolsó sorban a mozgást.

Sokan láthatták képeken, hogy Kínában, de már itthon is egyre gyakrabban,  lassú mozgású „tornát” végeznek idős és fiatal férfiak és nők, ami látszólag igen egyszerűnek tűnik. Ez azonban csak a látszat, hiszen a tai chi mozdulatainak szigorú, meghatározott koreográfiája van, amely elsajátítása komoly koncentrációt és időt igényel.  A tai chit rendszeresen gyakorlók szerint ez a mozgásforma nemcsak a testnek, de a szellemnek is jót tesz, segítségükkel sikeresen küzdhetünk az öregedés ellen.

Milyen kedvező élettani hatásai vannak ennek az ősi kínai mozgásművészetnek?

Szakemberek szerint a tai chi fokozza a szervezet energikusságát, relaxál, megnyugtat és segíti a koncentrációt, emellett jó hatással van az izmokra és a belső szervekre is. A gyakorlatok javítják az erőnlétet, az egyensúlyérzéket, a testtudatot és az önbizalmat. Kutatások szerint javítja a súlyos ízületi bántalmakban szenvedők állapotát, csökkenti a fájdalmat és az ízületek merevségét is. Emellett a tai chi nagyon jó hatással van az alvásunk minőségére. Továbbá serkenti az immunrendszer működését, és jelentősen csökkentheti az övsömör kialakulásának esélyét. A légző gyakorlatok ugyancsak fontos szerepet játszanak a tai chi gyakorlása során, kellemesen „masszírozzák” a tüdőt.

A gyakorlatok segítenek kiegyensúlyozni a szervezet „energia-háztartását”, és oda irányítják a chinek nevezett életenergiát, ahol arra a legnagyobb szükség van, ezzel pedig beindíthatják a szervezet öngyógyító folyamatait is.

Egyedül vagy csoportosan végezzük?

Aki már megtanulta a 24 alapmozgáselemből álló gyakorlatot, végezheti egyedül is, de amíg idáig eljut valaki, az több hónapba is beletelhet, így magától értetődik, hogy ezt oktató segítségével, jobb csoportban végezni, arról nem is beszélve, hogy a jó társaság is segít a stressz oldásában. Attól pedig nem kell félni, hogy van, akinek már jobban mennek a gyakorlatok. Saját tapasztalatomból állítom, hogy a csoporttagok mindig segítőkészek. Azt is saját tapasztalatból tudom, hogy a fent említett élettani hatások valóban működnek. Amióta tai chizom sokkal könnyebben állok föl az unokám mellől a szőnyegről, és az általános kedélyállapotom is sokkal jobb.

Egy szó, mint száz, ha valaki nem akar futkározni, mert már nem tud, nem akar uszodába járni, mert messze van, vagy fél a fertőzésektől, de mégis szeretne mozogni, annak jó szívvel ajánlom a tai chit. Másfél óra lassú mozgás után ugyanolyan jóleső fáradtság vesz erőt az emberen, mint egy hosszú gyaloglás után. A kezdők azon se lepődjenek meg, ha a lassú mozgás ellenére eleinte izomlázuk lesz. Ez csak azt bizonyítja, hogy bizony-bizony az izmokat is sikerült megdolgoztatni.

Mielőtt azonban valaki bármilyen mozgásformát szeretne kipróbálni és valamilyen egészségügyi problémával küzd, előtte egyeztessen a kezelőorvosával, aki személyre szabott tanácsokkal láthatja el. Nem ajánlott a thai chi  súlyos fertőzések, lázas betegségek ideje alatt vagy nagyon súlyos ízületi betegség, csontritkulás esetén.

    Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük