Divat/Szépség

Kényelem, kockák és extravagancia a 2019-es őszi-téli divatban

Divatirányzatok röviden

Az idei őszi divat igazán színes, a szó minden értelmében. Nemcsak a szövetek, de a fazonok, és díszítő elemek is igen sokoldalúak. Örülhetünk néhány egészen speciális irányzatnak és néhány nagy visszatérőnek is. Organza blúzok, cowboy csizmák, bőrök és szőrmék, toll betétek – és díszítések teszik igazán vonzóvá a szezont. Nagy visszatérők, persze mint mindig, most is új megfogalmazásban jelennek meg. A patchwork minták visszatérése most a teljes megjelenésben: kabátokon, fényes felületen, hétköznapi vagy alkalmi ruhákon egyaránt megjelenhet; a pelerin, a puha, meleg minőségtől a lódenen át a csipke változatokig hordható és ismét divat a széles váll és a midi hossz.

Nézzük meg kicsit részletesen a legfontosabb őszi megjelenés ajánlásait!

Pulóver, szoknya és csizma

Ez az ősz egyik kedvenc összeállítása. Tehát erre a három darabra mindenképpen szükség lesz: pulóver, szoknya és egy hosszú szárú csizma a 80-90-es évek divatjára emlékeztet.

Hosszú blézerek, laza kosztümök, széles vállak

Ebben a szezonban a csípőt eltakaró hosszú blézerek is visszatérnek, melyek ugyancsak visszaidézik a 80-90-es éveket. Az egyszerű, egyenes vonalú, hosszú blézerhez csőnadrág vagy skinny társulhat. Meleg őszi napokon ezekhez lehet elegáns szandált, hűvösebb napokon rövid szárú csizmát hordani.

Kedvelt darabok a laza nadrágkosztümök is. Színes kord, bársony, selyem nadrágkosztüm, akár övvel is hangsúlyozva a derekat stílusos megjelenést biztosít. Télen egy nagykabáttal viselhető.

 

Széles vállak, puffos ujjak

A tervezőknél fókuszba kerültek a nőies felsőrészek a 80-as éveket idéző blézerek, a volants-okkal, rüschökkel vagy rátétekkel díszített blúzok valamint a puffos- és denevérujjas felsőrészek, különleges alkalmakra, pedig az átlátszó, fényekkel játszó, fényes laméblúzok.

Kabátok, pelerinek, ponchok

Az idei őszi-téli szezon kétségkívül legkedveltebb kabátjai a trencskók. (trenchcoat)­ Továbbra is divat a steppelés, természetesen ez is megújult formában. Seppelt kabát mellett már szinte minden ruhadarab megjelenhet steppelt formában. A kifutókon láthattunk steppelt szoknyát, mellényt, kiskabátot, sőt még estélyi ruhát is.

A pelerinek és ponchok a 2019-20 őszi-téli szezonban a hagyományos télikabátok alternatíváját képezik. A fekete és őszi színek mellett színes, tarka változatokat is nyugodtan lehet viselni. A hízelgő kötött köpenyektől a klasszikus gyapjún át az állatmintás variációkig és rövid csipke modellekig minden megtalálható.   

Nadrágok

A nadrágoknál is vannak visszatérők, az egyik a Marlen-nadrágok, a másik a 90-es évek kedvence a cargo nadrág. Előbbi a széles szárú, magas derekú, derékban kicsit becsípett nadrág, melye Marlene Dietrich nevéhez fűződik. A cargo nadrág egy faja sportos pamut, lábszáron rátett zsebes nadrág, ami most nemesebb anyagokból is, pl. selyemből jelent meg a kifutókon. Divatos ezen kívül a coulotte, azaz a bő, 7/8-os, vasalt élű nadrág, valamint a fényes, testhez simuló vinyl nadrág, elsősorban fiataloknak és természetesen a mindig divat farmer.

 

Bőr, szőrme – a feketétől a színesig

Az idei ősszel visszatér a bőr és a szőrme is, mindegy, hogy valódi – vagy mű, ismét olyan népszerűek, mint régen voltak. A szezon kulcs darabjai a bőr ingek és a hosszú, keskeny szabású bőrnadrágok, bőrdzsekik és kabátok. Gyakoriak voltak a kifutókon New Yorktól Párizsig a Mátrix c. film ihlette Mátrix-stílusban készült fekete bőr összeállítások – kiskabátok, blézerek, és hosszú kabátok. Sok tervező kollekciójában szerepeltek bőr parchwork összeállítások is.

A szőrmék, sokszor festett egzotikus állatminták, mint a leopárd, a tigris, ragadozó macskafeelinget hoznak.

Kötöttek

Beszélni kell a kötöttekről, melyek az idei őszi-téli divatban nem holmi mellékes ruhadarabok, hanem főszereplők. A vastag kötött kardigán egy igazi kötelező darab. Lehet a teljes öltözet kötött: pulóver, nadrág és kabát, rafinált ruha, vagy vállnál redőzött kézműves, művészi kardigán.

Lábbelik

Idén ősszel minden típusú lábbeli hordható, de újdonság és nélkülözhetetlen a cowboycsizma, melyek lehetnek finomabbak, robosztusak, rövid vagy hosszabb szárúak.

Végül, de nem utolsó sorban néhány szó a mintákról, díszítő elemekről

Idén a kockás mindent visz. Trendek jönnek-mennek, de a kockás marad. Eszterházy -, skót kocka, rombusz minta (Burlington), sakktábla kocka vagy tyúkláb-variációk, kétszínű vagy színes változatban uralják a mintákat. Kabát, ruha, blézer, nadrág vagy szoknya egyaránt megjelenik kockásban.

A másik favorit az állatminta, mindenekelőtt leopárd, tigris, kígyó és zebra variációkban, ráadásul nemcsak klasszikus, hanem a szivárvány minden színében. Ezeket gyakran kombinálják patchwork mintákkal, ami, mint már említettük, nagy visszatérője a szezonnak. Itt újdonságként meg kell említeni, hogy megjelenhet fényűző, fényes felületeken, selymen, brokáton, bőrön, vagy puha kötötteken is,ami korábban elképzelhetetlen volt.

Extravagáns díszítő elemként jelennek meg a tollak. Ha valaki ki akar tűnni az őszi szezonban, tollas darabokat vesz fel, ami most minden változatban lehetséges. Tollfülbevaló, tollruha, tollbetétek a ruhán. Akik szeretik a stílustörést az estélyi ruhák mellett sportcipőt vagy kapucnis vastag pamut pólót (Hoodi) is díszíthetnek tollal.

Dióhéjban ez jellemzi a 2019-2020-as őszi téli szezont. Kedves hölgyolvasóink lehet böngészni az üzletek kínálatában, természetesen elsősorban aszerint, kinek mi áll jól, mert a legfontosabb mindig az, hogy kényelmi és lelki szempontból ki miben érzi igazán jól magát.

  Ács Klára

 

.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük