Divat/Szépség, Egyéb kategória

Illik, nem illik? Mit vegyek fel temetésre?

Még néhány nap és két szomorú nappal, a Mindenszentek – és a Halottak napjával köszönt ránk a november. A temetők megtelnek gyászolókkal, emlékezőkkel. Ilyenkor még azok is kimennek a temetőbe egy csokor virággal, vagy koszorúval, és meggyújtanak egy mécsest, ha egyébként nem temetőjárók. Ezekben a napokban sok cikk jelenik meg ebben a témában, az egyházi szokásoktól, a közlekedési tudnivalókig. Halottak napja közeledtével most egy ritkábban megjelenő témával jelentkezünk, nevezetesen azzal, milyen ruhában illik temetésen megjelenni?

Illik, nem illik

Temetésre senki nem megy szívesen, akár egy kedves hozzátartozót, akár egy barátot kell utolsó útjára kísérni. De menni kell. Tiszteletünket, együttérzésünket részvételünkkel és öltözetünkkel fejezzük ki. (Én ugyanezt gondolom, akkor is, ha csak egy csokor virágot viszek a férjem sírjára.)

Ha egy helyi hirdetésből tudja meg valaki a temetés helyét és idejét, csak akkor menjen el, ha valamilyen kapcsolatban állt az elhunyttal, vagy annak egyik hozzátartozójával. Ellenkező esetben zavart okozhat a megjelenése.

A megfelelő öltözet mellett érdemes megkérdezni az elhunyt közeli ismerőseit, vagy a virágost a megfelelő koszorúról, illetve a virágokról, azok jelentéséről, hiszen a virágoknak van szimbolikus jelentésük.

A gyászruha kiválasztásánál figyelembe kell vennie az öltözködési illemtant!

Az utóbbi évek során az élet sok területén megváltoztak az öltözködési illemszabályok, a dress code. Nem mindegy, hogy mit vesz fel valaki, ha ügyvédként dolgozik, ha koncertre, vagy munkába megy. Így természetesen az sem mindegy, hogy milyen ruhában jelenik meg valaki egy temetésen. A farmer vagy a póló sok területen már nem számít szentségtörésnek, kivétel a temetés, a halotti tor és a gyászszertartás. Ezeken az eseményeken ugyanolyan követelmény a visszafogottság, mint korábban. Az öltözetben még mindig a fekete, vagy sötét, nem feltűnő színek uralkodnak. A temetés nem az az alkalom, amikor feltűnően kell öltözködni, de azért ez nem azt jelenti, hogy ne legyünk decensek, visszafogottan elegánsak.

Az illendő megjelenés

Az elhunyt ismerőseinek fekete, vagy sötét ruhában illik megjelenni a ceremóniákon. A temetésen a közeli hozzátartozók bal karjukon, vagy kabátjuk hajtókáján gyászszalagot viselnek.

Férfiaknak a temetésen a sírnál fekete, vagy legalább sötét öltönyt, fehér inget, fekete nyakkendővel, fekete zoknit és cipőt illik viselni. Ez érvényes még a nyári melegben is, de kánikula esetében a sima fehér ing, fekete nyakkendővel is megengedett. A farmerről itt bizony le kell mondani. (Sajnos nem ritkán látok elrettentő példákat temetéseken.)

A nők fekete kosztümöt, komplét vagy nadrágkosztümöt, vagy ruhát viselhetnek. Blézer alatt kontrasztként megjelenhet a fehér blúz. Ajánlott minél kevesebbet mutatni a lábból. Szoknya, vagy ruha viselése esetén, fekete harisnya a megfelelő.

 

A feltűnő kivágás és a mini szoknya nem illendő. Nyáron nagy melegben megengedett egy fekete-fehér mintás ruha is, de nem a közvetlen hozzátartozónak!

 

 

Fejfedők

Fejfedő viselése csak a nőknek megengedett. Ez lehet egy sima kis kalap, fátyolos kalap, vagy fátyol. A férfiak tiszteletüket azzal fejezik ki, hogy fedetlenül hagyják a fejüket. Tilos a fejfedő, kötött sapka és a kapucni.

         

Gyermekek a temetésen

Gyerekeket lehetőség szerint nem visznek el temetésre, de előfordulhat, hogy bizonyos esetekben  ők is részt vesznek a szertartáson. Ilyenkor az ő ruhájuknak is az alkalomhoz illőnek kell lenni. Itt azonban nem elvárás egy extra fekete ruha. Decens, sötét színek is elfogadottak. Egy sötétkék kis ruha fehér gallérral, vagy sötét szoknya fehér blúzzal megfelelő. Nem viselhetnek azonban a gyerekek sem rikító színeket vagy vidám mintázatú nyomatokat a ruhán, és nem lehetnek ők sem farmerban és színes pólóban. A feltűnő gyerekruha zavarja a búcsúzó hátramaradottakat.

Ékszerek a temetésen

A temetésen, a templomi szertartáson és a halotti toron is érvényes a mondás: kevesebb több. Ilyen alkalmakon nem kívánatos a feltűnő, vagy a színes ékszer, bizsu. Decens ékszer, smink és frizura az illendő. A temetésen legjobb egy nem feltűnő, nappali make-up és egy rendezett frizura.

Színes ruha a temetésen

Néhány gyászoló közösség a temetésen feltűnő, színes ruhát visel. Ez abban az esetben lehetséges, ha az elhunyt életében még kifejezte ebbéli kívánságát.

A hátramaradottaknak gyakran megkönnyebbülés tudni, hogy a halott mit kívánt. Ilyenkor pl. tudatosan lemondhatunk a fekete ruháról a temetésen.

Egyenruha, mint gyászruha

Ha az elhunyt tagja volt egy szövetségnek, vagy munkája során kellett egyenruhát viselnie, akkor a szövetségi bajtársak, vagy a kollégák megjelenhetnek egyenruhában a temetésen. Ezzel az elhunyt iránti tiszteletet és egyidejűleg a részvétet fejezik ki. Természetesen egy egyesületi trikó egyértelműen csak akkor jöhet szóba, ha ezt az elhunyt életében meghagyta.

Gyászruha a temetés után

Régen az volt a szokás, hogy a gyászruhát az un. gyászévben kellett hordani. Kezdetben a gyászruha csak fekete volt, később azonban a szürke és a lila is polgárjogot nyert. A ruha a gyász ideje alatt is visszafogott, alakot kevésbé hangsúlyozó. Ma már nincs szigorú szabály a gyászruha viselésére.

Az öltözködési illemtan sajnos minden területen lazul, a cégeknél a legritkábban tartják be a dress code előírásait. Miért, miért nem? Nem tudom, de úgy gondolom, hogy az illendő megjelenéssel megtiszteljük magunkat, másokat és nem utolsó sorban azt a személyt, akit utolsó útjára kísérünk.

Fotók: pinterest.com

 

  Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük