Divat/Szépség

Mi van a ruha alatt? 2. rész. XXI.századi fehérnemű

Folytatva Mi van a ruha alatt című cikksorozatunkat, eljutottunk napjainkig,a XXI. századig, amikor is a szál-, és textilipar hatalmas fejlődésének köszönhetően a fehérnemű divat is jelentősen megváltozott, ahogy megváltozott a női ideál is. A régi páncélszerű fűzőket és bugyogókat felváltották a könnyű, kényelmes és szexis fehérneműk.  (Kiemelt fotó: www.anita.com)

 

A női test nemcsak a korábbi korok festőit és szobrászait ihlették meg, de napjainkban is fontos eleme a művészeteknek, beleértve a fotóművészetet, a filmet és a reklámok világát is. Ez hozta magával azt is, hogy a nők egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy alakjuk – több-kevesebb sikerrel – megközelítse a modellalkatot. Ezeket az elvárásokat igyekszik a fehérnemű ipar illetve divat is kielégíteni.

A modern anyagoknak köszönhetően megjelentek az alakformáló bugyik, nadrágok, melltartók és bodyk.

 

 

fotók: www.anita.com

Míg korábban, egészen a 60-as évekig a fehérnemű valóban a ruha alatt volt, addig mára egyre inkább elmosódik a határvonal az alsó és felsőruha között. Fehérnemű elemeket alkalmaznak a felsőruházaton és a fehérnemű feltűnik, mint felsőruha. Különösen igaz ez az elmúlt pár év divatjára, amikor a kényelem, az esztétikum és szexi stílus egyaránt megjelentek. Új fehérnemű kifejezésekkel, mint a bralette, vagy a babdage-look ismerkedhetünk meg.

 

     

                                                                                        bralette top                                               bandage look

Ennek a „keveredésnek” köszönhetően olyan anyagok is megjelennek a fehérnemű divatban, ami korábban csak a felsőruházatban volt jelen, mint a bársony, illetve régi anyagok, mint a selyem élednek újjá. Ugyancsak bevándorol a fehérneműs fiókokba a High-Apex melltartó, amit az eredeti háromszög (Kestos) melltartók ihlettek, természetesen modern anyagokból, kényelmes szabással, csipkés kivitelben. Ugyancsak újdonság a lehelet finom, pasztellszínű apró kis mintás – csillagocskák, pettyes, vagy hímzett virágocskák – tüll fehérnemű, de gyakran találkozni korábban elképzelhetetlen extrém színes mintákkal és uniszex fazonokkal.

 

         

                                                                   High – Apex melltartó                                                          fehérenemű look

Fotók: www. pinterest.com

XXI. század fehérneműi

 „A modern technika fejlődése és az emberi képzelőerő, kreativitás nem ismer határt.

  • A fehérneműdivatban megjelenő különböző stílusok mellett a technika fejlődése is lehetőséget teremt a tervezőknek első látásra különös, ám annál hasznosabb újdonságok megvalósítására. A PDD Design-nak legújabb fejlesztése a „helymeghatározó” melltartó. A cég által kifejlesztett különleges szövet a bőrön keresztül felfogja a szív elektromos impulzusait. Ha a szívritmus rendellenessé válik a melltartóba épített mini GPS azonnal leadja a jeleket, hogy hol tartózkodik a viselő. A további tervekben szerepelnek olyan technikai eszközök is, amelyek „beszélnek” a melltartóval további információk megszerzéséhez, sőt egy továbbfejlesztett verzió akár már gyógyszereket is adagolhat. (Forrás : Index.hu)
  • Ausztrál kutatók pedig egy „okos” melltartót fejlesztettek ki amely szorosabbra feszíti a vállpántokat, ha viselője érdekei ezt kívánják. A melltartó olyan anyagból készült, amely a speciális külső rétege révén képes összehúzódni, ha a nyúlása meghalad egy előre meghatározott mértéket. (Forrás: Index.hu)
  • A színterápia az alternatív gyógyítás egyik eszköze. A színterápia egyik legérdekesebb felhasználási módja – noha a módszer tudományosan még nem igazolt- a színes fehérneműk viselete. Nem csupán a színek hatása gyógyít, hanem azok az energetikai folyamatok is, amelyek azáltal keletkeznek, ahogyan ezeket a fehérneműket viselni kezdjük. Milyen érzelmi állapotban vagyunk, vagy van e az önbizalmunk,  nőiesnek érezzük e magunkat. A melltartó színe a szívcsakrára hat, és a színterápia szerint az egyes színek az alábbiak szerint hatnak:

zöld: harmóniába hozza szívcsakrát ( saját színe)

vörös: érzelmekkel tölt el

fehér: harmonizáló, semleges, ”tiszta érzelmeket” erősíti, érzékennyé tesz,

ibolya: a reménykedő szívnek való”

 

Mi van a ruha alatt c. cikksorozatunk 3. részében arról olvashatnak, hogy milyen melltartót válasszunk.

Forrás: Dr. Tóth Lászlóné Lacza Zsuzsanna

             www.anita.com

Ács Klára

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük