Egészség

Itt az ehető, vitamindús bioplasztik csomagolóanyag!

Tengeri hínárból készítették azt a csomagolóanyagot, amivel szendvicset is lehet csomagolni, de tölcsérszerű ételtartót is gyártottak belőle. Akármilyen is legyen a formája, ehető. És tele van növényi rostokkal meg vitaminokkal.

Volt már olyan, hogy ráharapott a gyorséttermi ételek csomagolásába, vagy a szendvics körül a szalvétára? Ezentúl nem kell aggódnia emiatt. Tudósok már jó ideje kísérleteznek azon, hogyan lehetne minél inkább kiváltani a kőolajalapú és évszázadokon át nem lebomló műanyagot környezetbarát bioplasztikra, melynek anyaga növényi eredetű. A boltokban is biológiailag lebomló szatyrokat lehet már vásárolni. De mi legyen az ételek csomagolásával?

Az ehető „plasztik” csomagolást tengeri hínárból állították elő. Olyan bioműanyagot sikerült kikísérletezni, amiben semmiféle vegyi anyag nincs, ezért minősül ehető terméknek. Az Evoware nevet viselő matéria rostokban és vitaminokban gazdag.

Arról nem szól a fáma, hogy vajon csak szilárd anyagokat lehet-e rakni a pohárszerűen formált Evoware-be, vagy folyékony anyagokat (pl. joghurt, krém, vaj) is kibír anélkül, hogy átázna és feloldódna. De vélhetően a folyadékot nem bírja, mert a gyártó azt közölte, szendvicseken túl szeretnének levesfűszert és instant kávéport is csomagolni az új anyagban, vagyis porhanyós, nedvességet nélkülöző terméket. Az anyag vékony rétegű, hajtható formában is elérhető lesz.

Köztudott, hogy civilizációnk olyan sok műanyag csomagolást gyárt, hogy már az óceánokban gyűlnek össze egész megyényi területen az összetöredezett plasztikdarabok, melyek „alapanyaga” eredetileg a városokban eldobott műanyagszemét (italos palack, joghurtos doboz, fóliás csomagolás, ételtartó). A plasztikszemét ugyanis az utcáról a városi csatornarendszerbe kerül, amikor elmossa a zivatar, majd onnan a folyókba, végül a tengerekben köt ki.

Az Evoware elterjesztésével természeti környezetünk műanyaggal való szennyezését csökkenthetnénk, másrészt a légszennyezést is, hiszen a fokozottabb tengeri hínártermesztés kedvező mellékhatása az, hogy kivonja a levegőből az üvegházhatású gázokat. A hínár növekedéséhez ugyanis széndioxid szükséges.

Az Evoware-t egyébként Indonéziában állítják elő, mely a műanyagszemét szétszórásában az egyik legnagyobb világhatalom. A hínáralapú bioműanyag igazi win-win szituációt eredményez: a környezet is jól jár és a szervezetünk is.

 

Forrás: futurism.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük