Divat/Szépség, Egyéb kategória

Mi van a ruha alatt? 3. rész – Milyen melltartót válasszunk?

 A fehérnemű nemcsak praktikuma, egészségügyi és kényelmi szempontjai miatt meghatározó, hanem esztétikuma miatt is. Előnyösebbé, szebbé teszi az alakot. Egy jól megválasztott melltartó előnyösen formálja a mellet, tökéletes alátámasztást, kényelmet, és megfelelő mozgásszabadságot biztosít. De igaz ez fordítva is, mert egy rosszul megválasztott melltartóval pont az ellenkező hatást érhetjük el.

Milyen a jó melltartó?

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a nők nagy százaléka nem megfelelő méretű melltartót visel ezért érdemes szólni arról, – milyen is a jó melltartó?

Alapvető szempontok az alkatnak megfelelő melltartó kiválasztásánál:

    

  • A mellkosarak teljesen fedik a melleket, a mell sem oldalt, sem felül nem „buggyan” ki telt keblek esetén sem.
  • Félkosaras melltartóknál is fontos a megfelelő kosárméret a szép dekoltázs érdekében.
  • A két mellkosár közötti rész nem áll el, hanem tökéletesen hozzásimul a szegycsonthoz.
  • A mell alatti pánt anatómiailag formált, nem vág be.

  • A melltartónak annál nagyobb tartást kell biztosítania, minél nehezebb a mell. Ilyenkor a mellkosarakba bedolgozott mellemelők, merevítő karikák, a széles alápárnázott vállpántok, és a szélesebb mell alatti pánt biztosítja a megfelelő tartást.
  • Telt, nagyobb méretű keblek esetén teljes kosarú melltartó ajánlott.
  • A vállpántok lehetnek vékonyak vagy szélesebbek, mindenkor követik a váll anatómiáját, nem vágnak be, magasságuk állítható, nagyobb méretekben a biztos tartás érdekében kiszélesednek, így egyenletesebben osztják el a mellek súlyát a vállakon.

       

  • A vállpántokat úgy kell beállítani, hogy a mell pontosan a könyök és a váll között középen helyezkedjen el. Tudni kell azonban, hogy a vállpántok nem tartó funkciót töltenek be. Megfelelő magasságra történő beállításuk arra szolgál, hogy jó formát adjanak a mellkosárnak. A megfelelő tartásról a melltartó hátsó és oldalsó pántja gondoskodik.
  • A melltartó hátrészén – mérettől és modelltől függően – két-, vagy háromfokozatú méretállítási lehetőség biztosítja a megfelelő bőséget.
  • Lényeges a megfelelő mell alatti méret meghatározása, mert ha túl szűk, akkor kényelmetlen és szorít, ha pedig túl bő, akkor felcsúszik a háton és nem tart megfelelően.
  • Kisebb mellméretnél jó választás a „push-up” melltartó.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen szabásvonalú, milyen színű ruhához, vagy milyen alkalomra választunk melltartót.

  • A varrás nélküli melltartó pólókhoz, vagy szorosan testhez simuló ruhákhoz ajánlott.
  • A szabott vagy merevítős melltartó elegánsabb, nőiesebb hatást kelt a blúz vagy ruha alatt.
  • Azokhoz az estélyi ruhákhoz, amelyek a vállat szabadon hagyják, válasszunk pánt nélküli vagy szilikon pántos melltartót.
  • Vannak melltartó modellek, amelyek a hátat szabadon hagyják és a nyakban kapcsolhatók össze, tökéletes összhangot alkotva a hasonló szabásvonalú ruhával.
  • A színválasztásnál, pedig elengedhetetlen, hogy különösen az áttetsző ruhák, vagy blúzok, illetve mély dekoltázs esetén a ruhával azonos színű melltartót, fehérneműt válasszunk.
  • Talán egyetlen kivétel, ha a fehér blúz alá testszínű melltartót veszünk. A fehér jobban áttűnik, míg a testszínű szinte beleolvad, és láthatatlanná válik a fehér blúz vagy ruha alatt.

A melltartó méretének a meghatározása

A fenti, általános szempontok mellett a melltartó helyes méretének meghatározásához a legfontosabb a pontos méretvétel. A méretvétel pontosságához az adott testrészen meg kell határozni a mérés helyét, illetve a mérés kezdő és végpontját. Így az adott helyen bárki megismétli a méretvételt, azonos eredményt kap.

A melltartó és mellkosár méretének meghatározásához két fontos méretre lesz szükség:

1. mell alatti bőség:

a mell alatt mért korméret a melltartó mérete. Közvetlenül a  mell alatt  vezetjük körbe a cm-szalagot és mérjük meg a mellkas körméretét. Az itt kapott eredmény határozza meg a melltartó körméretének nagyságát, vagyis a melltartó méretét. Figyeljünk arra, hogy a mérőszalag vízszintesen helyezkedjen el

2. mellbőség: a mérőszalagot a mellcsúcsra, a mell legkiemelkedőbb pontjára helyezve vezessük  át a hónalj  alatt, ügyelve, arra hogy háton is a mellcsúcs magasságában vezessük a cm- szalagot, és a mérőszalag vízszintesen helyezkedjen el a mell vonalában. Ne mérjünk túl szorosan!

A mell alatti körméret és a mellcsúcson mért mellbőség cm-ben mért különbsége határozza meg a mellkosár méretét.

12 cm különbség  = A kosár

14 cm különbség  = B kosár

16 cm különbség  = C kosár

18 cm különbség  = D kosár

20 cm különbség  = E kosár

A melltartót mindig próbáljuk fel!

Szánjunk időt a próbára, vizsgáljuk meg kritikusan, hogy a melltartó megfelel-e minden kritériumnak. A próba során figyeljünk arra is, hogy mi történik, ha karjainkat le – és felfelé mozgatjuk.

Ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele biztosítja, hogy kényelmesen érezzük magunkat a melltartó viselése során és a mellünk is a legjobb formáját mutassa. Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal segíthettünk a megfelelő melltartó vásárláshoz.  Folytatjuk!

Forrás: Dr. Tóth Lászlóné Lacza Zsuzsanna

www.anita.com.

Fotók: www.anita.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük