Egyéb kategória, Otthon

Terülj, terülj asztalkám! – Karácsonyi asztaldekorációk

Az adventi koszorúkon hamarosan meggyújtjuk a második gyertyát. Megkezdődött a karácsonyi ajándékok beszerzése és sokan talán már a karácsonyi menüket tervezik. Karácsonyi ünnepek azok a napok, amelyek összegyűjtik a családokat és a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy ünnepi teríték kerüljön az asztalokra is.

Néhány ötlettel mi is szeretnénk segíteni.  Mint az öltözködésben, úgy a karácsonyi terítékek területén is feltűnnek új irányzatok, divatok.

 

 

Legelőször is át kell gondolnunk azt, hogy milyen legyen az ünnepi asztal színkombinációja. Fehér? Ezüst? Arany?  Vagy netán extra tarka? A hagyományos piros, zöld, fehér? És milyen legyen a stílus? Klasszikus? Fényűző? Modern? Esetleg alternatív? Ehhez kell azután kiválasztani a tányérokat, poharakat, szalvétákat és a kiegészítő asztaldekorációkat. Az étkező asztal karácsonyi dekorációját és színvilágát azonban harmonizálni kell a karácsonyfa és a szoba többi karácsonyi dekorációjával. Így tud azután összeállni egy igazán harmonikus kép.  Egy stílusos megjelenési kép viszonylag kevés színre és anyagminőségre korlátozódhat. Néhány fenyőág, toboz és szép gyertya elegendő egy szemet gyönyörködtető, harmonikus karácsonyi asztaldekorációhoz.

 

 

 

Ki kell választanunk egy egyszerű alapszínt, amit kiemelünk egy meghatározó anyaggal pl. rézzel, kristállyal.

       

 Asztalnemű

Egy szép terítő hangsúlyozza az ünnepi asztalt. Alapként szolgálhat egy klasszikus fehér pamutterítő, de ugyancsak nemes hatást kelt a bézs vagy halványszürke len is. Különösen elegánsak a nemes hatású damasztterítők. Szépen illeszkedhet a karácsonyi asztalhoz a finom hímzés vagy a csipke is. Jó alternatíva az abroszhoz a futó, amit az asztal közepére helyezhetünk.  Szép kontrasztot érhetünk el egy sötét fán vagy finom üveg felületen elhelyezett len vagy pamut futóval

Teríték

A teríték nemcsak azt jelöli, hogy hová üljenek a vendégek, de néhány egyszerű fogással szép dekorációs elem is. Aki a terítőt, mint karácsonyi dekorációs elemet nem kedveli, gondolkodhat tányér alátétekben is, melyeken szépen hathat a kerámia edény, vagy egy finom porcelán, de fa tálak, táblácskák is szóba jöhetnek alternatívaként.  Az alátéteken is van hely a szalvétáknak. Karácsonyra mindenképpen minőségi, textil szalvétát válasszunk! Ezt lehet szépen formára hajtogatni, vagy szalvétakarikával átfogni, esetleg szalaggal átkötni, akár bele lehet tekerni az evőeszközt. Egyébként idén az aranyszínű evőeszköz a trendi, de jó választás az ezüstszínű is. Ha sok a vendég és névjegykártyát teszünk az asztalra, jól illik az ünnepi asztalhoz a kézzel írt etikett, ami mellé tehetünk egy kis csecsebecsét is.

 

      

Asztali kiegészítők

A karácsonyi asztalt az asztalnemű és teríték mellett díszíthetjük még gyertyákkal, fenyőággal, vagy kis virágkompozícióval, melyet az asztal közepére tehetünk. Szép ötlet az összegyűjtött fenyőtoboz is, amit magunk aranyoztunk vagy, a magunk készítette papírcsillagok. További asztaldísz lehet a fagyöngy, a borostyán, az eukaliptusz. A kedvenc dekorációs darabjainkat például beletehetjük egy üveg vázába, vagy letakarhatjuk egy üvegbúrával.

Hangulatos világítás az asztalon

Számos ötlet lehetséges a karácsonyi asztal megvilágítására. Legegyszerűbb megoldás a mécsesek és a gyertyák bevetése. Igen dekoratív  hatású, ha különböző hosszúságú gyertyákat, vagy gyertyacsonkokat helyezünk az asztalra. Szép lehet  egy vintage stílusú réz gyertyatartóba helyezett gyertya is. Hangulatos atmoszférát ajándékoz az asztalnak egy decens fényfüzér .

Reméljük, hogy ezzel a néhány ötlettel tudtunk segíteni azoknak a hölgyeknek és uraknak, fiataloknak és időseknek, akik még nem döntötték el milyen legyen a karácsonyi asztal, vagy változtatni szeretnének az eddigi terítési szokásaikon.

Fotók: Pinterest.com

 

  Ács Klára

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük