Egészség, Egyéb kategória

MEMÓRIAZAVAR, ELBUTULÁS, ALZHEIMER-KÓR, ÁTERESZTŐ AGY-SZINDRÓMA….DE MI KÖZÜK EZEKNEK A KENYÉRHEZ?

Elképzelhető, hogy a glutén komoly szerepet játszik számtalan, az agyunkat is károsító betegség kialakulásában? A kérdésre a University of Maryland School of Medicine kutatói adták meg a választ. Olyan receptorokra bukkantak az agyban, melyeknek döntő szerepük van nem csak a beleink, hanem az agyunkat védő vér-agy gát fokozott áteresztőképességében.

Korábbi kutatások eredményeként már rátaláltak két fehérjérezonulin  és zot néven , melyekről bebizonyosodott, hogy felelősek a  bélfal áteresztőképességének megnöveléséért.

Ezek a  bélhámsejtekből felszabaduló fehérjék, a sejtek közötti kapcsolat meglazításával lehetővé teszik a tápanyagok  és molekulák  számára, hogy a belekből a vérkeringésbe jussanak, ami egy természetes folyamat része. Ha azonban, ez a rés  a kelleténél nagyobbá válik,  olyan, nagyobb méretű fehérjemolekulák is átjutnak a bélfalon, melyeknek nem lenne szabad. E molekulák véráramba kerülésük után immunreakciót váltanak ki  szervezetünkből. A bélhámsejtek között  kialakult kórosan nagy résekhez nagymértékben hozzájárul a glutén illetve a bélbaktériumok, ugyanis a glutén egyik alkotóeleme /gliadin / hatására megemelkedik  a zonulin/zot  szintje, ami a sejtek közötti kapcsolat erőteljes meglazulását eredményezi. A megnövekedett réseken keresztül könnyedén jutnak át nagyobb molekulák, az általuk kiváltott immunreakció a bélhám szerkezetét károssítja, melynek köszönhetően a bélfal  gyulladttá és áteresztővé válik. Ennek következménye számos autoimmun, neurodegeneratív és tumoros betegség. Ezt nevezik áteresztő, vagy lyukas bél szindrómának.

Alessio Fasano professzor és csapata legújabb felfedezése szerint, ugyanez a  két fehérje az agyi receptorokon is megtalálható és ahogy a bélfalat áteresztővé teszik, az agyunk védelméért felelős vér-agy gátat is megnyitják, így könnyedén jutnak át rajta káros anyagok, megbetegítve az agyunkat.

A vér-agy gát, egymáshoz szorosan kapcsolódó sejtekből áll, amely számtalan anyag bejutását lehetetlenné teszi az agyba, miközben másoknak szabad utat enged, tulajdonképpen az agyunkat védő gátként, mintegy  kapuként működik. Nagyrészt zárva van, így például számos kórokozót  kívül tart, ahogy a gyógyszerek nagy része sem juthat át rajta, de például  a glutén képes átjutni ezen a kapun.

 

 

Mit jelent a lyukas, vagy áteresztő agyszindróma?

Semmiképpen nem az agyunkon lévő lyukakra kell gondolnunk, sokkal inkább a már fentebb is említett, az agyunkat védő vér-agy gát áteresztőképességének fokozódására, mely következményeként a vérkeringésből káros anyagok jutnak az agyunkba. Ezek egyike a már említett glutén.
A glutén tehát szerepet játszik egyrészt a fokozott béláteresztő képesség létrejöttében, másrészt a vér-agy gát áteresztőképességének fokozásában is, melyről egészen eddig sokkal kevesebbet lehetett tudni, pedig egyazon mechanizmus alapján jönnek létre, csak míg az előbbi esetében a bélsejtek rétege károsodik és válik áteresztővé, addig az agy esetében a vér-agy gát sejtrétege sérül és nyílik meg az ártalmas agykárosító anyagok számára.

glutén tehát fokozza a bél áteresztőképességét, megváltoztatja a normál baktériumflórát, hatására csökkenek a  hasznos bélbaktériumok és megnő a gyulladást okozó káros baktériumok mennyisége. E folyamat hatására  olyan vegyületek / lipopoliszacharidok / jelennek meg a vérben, melyek gyulladást idéznek elő. A fokozódó gyulladás megváltoztatja az agy működését is. Az áteresztővé vált vér-agy gát már nem képes megvédeni az agyat a véráramban lévő  elemektől, átjuthatnak különböző ellenanyagok, gyulladásos vegyületek, kórokozók, glutén stb. ,számos betegséget okozva, amilyenek az autoimmun betegségek, a központi idegrendszert károsító  betegségek, a demencián túlmenően a migrén, sclerosis multiplex, skizofrénia, Alzheimer kór, bipoláris betegség, arcideg bénulások, neuropathia, idegfájdalmak, depresszió,  figyelemzavar, figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, autizmus.

Mit tehetünk?

Számos dolgot lehet tenni, hogy megvédjük magunkat a szivárgó bél- agy forgatókönyvtől. Ha memóriazavarban, vagy demenciában szenved, esetleg lyukas bélszindrómára gyanakszik, a legfontosabb dolog, hogy ellenőriztesse a gluténérzékenységet és  egyéb élelmiszer-allergiákat. Vizsgáltassa meg bélbaktériumait a gram-negatív baktériumok jelenléte szempontjából, mivel ezeket a típusokat találták a legártalmasabbnak. Ha jelen vannak, megfontolhatja a probiotikumok nagy adagjának legalább 200 milliárd CFU / nap vagy annál nagyobb adagok bevételét legalább 2 hónapig. Ellenőriztesse vitamin- és ásványianyag-állapotát, mivel ezek nélkülözhetetlenek a gyógyuláshoz.

 

KERÜLJE: 

– génmódosított élelmiszereket, mert negatív hatást gyakorolhatnak egészségére,

– édes-cukrozott és keményítős ételeket, mert táplálják a káros bélbaktériumokat,  felborítva a normál baktériumflórát,

– gyors és feldolgozott ételeket, ezeket az „élelmiszereket” átalakították, károsak a bélflórára, transzzsírokat, adalékanyagokat, tartósítószereket, GMO kukoricát, GMO szóját vagy ipari magolajokat tartalmaznak, 

– tartósítószereket és a mesterséges összetevőket, allergiás reakciókat, fejfájást, gyomorpanaszokat okoznak, rákkeltők /Kálium nitrát-E 252/,emésztési zavarokat, máj és vesekárosodást /Hangyasav E 236, Tiabendazol E 233/. hányás, hasmenés / Natamicin E 235/stb.

– glutént, a  búzában, rozsban, árpában és néhány más gabonafélében, valamint szójaszószban, szejtánban, sörben és számos csomagolt és feldolgozott élelmiszerben találni,

-nagyüzemi tenyésztésű húst, baromfit, tejtermékeket és tojásokat, legtöbbjük antibiotikumokat és hormonokat tartalmaz, és az állatokat valószínűleg genetikailag módosított kukorica- vagy szójatakarmányokon nevelték,

– antibiotikumokat (ha lehetséges). Néha szükségünk van rájuk, de  gyakrabban nem! Ezek megkülönböztetés nélkül ölik meg a hasznos és nem hasznos baktériumainkat. Használjon növényi „antibiotikumokat” (antimikrobiális gyógynövényeket), amikor csak lehetséges, mivel úgy tűnik, hogy ezek megölik a barátságtalan baktériumokat, miközben a jó fiúkat meghagyják,

protonpumpa-gátló savlekötő gyógyszereket  A kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen szedik a savgátló gyógyszereket (például Nexium, Prevacid, Prilosec és Aciphex), csökken  a  bélflóra  sokfélesége és ez növeli a fertőzések kockázatát;

– mesterséges édesítőket;

 

– ADJON az étrendjéhez erjesztett ételeket: savanyú káposzta, kimchee (koreai erjesztett káposzta) vagy erjesztett zöldségek. Az erjesztett élelmiszerek természetes baktériumokat tartalmaznak, amelyek szintén védik bélbaktériumait.
– fogyasszon prebiotikumokat, ezek olyan rosttartalmú élelmiszerek, amelyekkel a barátságos baktériumok táplálkoznak, beleértve a paradicsomot, a fokhagymát, a hagymát, a retket, a póréhagymát, a spárgát.

-egyen nyers ételeket, a zöldségek  kemény részei, mint például a brokkoli, vagy a spárga szára és a zeller  cellulózrostokat tartalmaz, amelyekkel a hasznos baktériumok táplálkoznak.

– vásároljon kistermelőktől, helyi gazdaságból (szemben a szupermarketekkel) rövidebb utat tesz meg, magasabb a tápanyagtartalma és kevesebb szennyeződést tartalmaz.

– egyen probiotikumot, amely barátságos baktériumokat tartalmaz, amelyek feltölthetik a saját bélflóráját, különösen fontos, amikor antibiotikumokat szed.

-szerezzen be vízszűrőt,  noha a települések csapvízét klórozzák a vízben terjedő betegségek kiküszöbölésére, de a csapvízben található klór elpusztítja nemcsak  a talaj mikrobáit, hanem megöli a bélben lévőket is.

– testmozgás és jóga,  csodálatosan egészséges módja annak, hogy megszabaduljon a felesleges stressztől és megtartsa rugalmasságát.

– aludjon jól! A beleinek, a testének és az agyának pihenni kell, hogy regenerálódjanak és felfrissüljenek.

Forrás: Dr. Osborne – The Gluten Free Society

dr. Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük