Divat/Divathírek, Egyéb kategória

Spiritualitás az öltözködésben 3. Csakrák védelme és aktivizálása

Említettük cikksorozatunk első részében, hogy az ember az energiaközpontjain, azaz a csakráikon keresztül veszi fel és adja le a finom-energiákat. Azt is tudjuk már, hogy a hét csakra – korona, homlok, torok, szív, napfonat, szakrális, gyökér – a gerincünk vonalában található, működésüket öltözetünkkel – színekkel, fazonokkal, jelképekkel – tudjuk befolyásolni.

Koronacsakra – egyesülés a felsőbb erőkkel

Színe: lila

A koronacsakra a fejtetőnkön található. Működése az egyesülést a legfelsőbb erőkkel segíti.

„A koronacsakra veszi fel a legmagasabb rezgésű szellemi erőt a Világegyetemből. Segítségével kerülhetünk összeköttetésbe a gondolatok világával.” Működésének  fokozására, illetve védelmére használjuk a különféle fejfedőket.

A csúcsos fejfedők fokozzák működését, ezért viseltek a  királyok, mágusok, főpapok, hadvezérek régen magas, vagy csúcsos fejfedőket. Így tudták döntéseik előtt felvenni a kapcsolatot a felsőbb erőkkel. Nem véletlen, hogy a magas papi méltóságok fejfedői is süveg alakúak.

De, mint említettük, a csakrákat nemcsak aktivizálni, hanem védeni, adott körülmények aktivitásukat csökkenteni szükséges. Erre szolgálnak a természetes anyagból készült laposabb vagy kerek kalapok, kendők. Ilyen típusú fejfedőkkel napjainkban is gyakran találkozunk. Természetesen nem szabad megfeledkezni a fejfedő színéről és arról sem, hogy azok pozitív jelképet hordozzanak.

  „A régi magyar fejfedőket, kendőket, kalapokat mindig pozitív, isteni jelképek díszítették, amelyek önmagukban is áldó-védő szimbólumok. …Ha  nekünk mindig építő, gyógyító, felemelő gondolataink vannak, nincs szükségünk ilyen védelemre, de ha megfordulnak fejünkben kevésbé magasztos, negatív gondolatok is, akkor viszont mindenképpen célszerű használni ezeket a jelképeket.”

Homlokcsakra, más néven harmadik szemcsakra

Színe: indigókék

A homlokcsakra az intuíció, a megérzés központja. Két szemünk között a homlokunkon helyezkedik el. Érzékeli a félelmet, örömöt, boldogságot, indulatokat, stb. A  jó és rossz érzések felelőse.

Ennek a csakrának a védelmére a homlokpánt szolgál. Ma már ritkaság számba megy a homlokpántok használata, de a különböző vallásokban és régi népviseletekben találkozhatunk velük. Itt is fontos, hogy milyen színeket, jelképeket hordoz.

Torokcsakra

Színe: világoskék

Míg a koronacsakra a gondolatok, a harmadik szemcsakra az érzések központja, a torokcsakra a hangok, a kimondott, érzéssel teli gondolatok kifejezője.

„A teremtés kezdetén egyetlen teremtő erejű ősnyelv létezett. Minden szó azonnal teremtett. Meséinkben a „terülj, terülj asztalkám” és hasonló társai ennek az aranykornak az emlékei. „ Bár a nyelvek később összekeveredtek, de a szavak teremtő ereje megmaradt. A kérdés csupán az, hogy teremtő erőnk, illetve hitünk nagyságától függően, tudunk-e várni a megvalósulásra. Az éneklés és a beszéd erősítik a torokcsakra teremtő erejét. A torokcsakra megfelelő működése fokozottan fontos a kommunikációs területeken dolgozók számára. A torokcsakra védelmére szolgálnak a megfelelő szimbólumokkal ellátott gallérok, sálak, kendők.

 „ A gallérok, sálak, kendők áldó-védő szimbólumai segítenek abban, hogy mások szavai, kimondott gondolatai, pl. káromkodásai számunkra hatástalanok maradjanak.

Szívcsakra

Színe: zöld

A szívcsakra az odaadás, részvét, szeretet, gyógyítás központja. A hét fő csakra közepén található. A szív, az utak kereszteződése, mágikus cselekedetek helye, ahol jó és rossz dolgok egyaránt létrejönnek. A szív egyben a lélek szimbóluma is. Számos mondásunk is kapcsolódik a szívhez: kőszívű, szívtelen, aranyszívű, szívvel-lélekkel.

Ha tudatosan használjuk, a nyakláncok és a medálok a szívcsakra védelmére szolgálnak. Védő medálformák lehetnek  szívek, a keresztek, csillagjegyek, illetve a foglalatba helyezett gyermek, vagy társ fényképek. A Magyar népviselet vállkendőinek, hímzett ingeinek, mellénykéinek hímzései, a gallérok díszítései ugyanezt a célt szolgálták.

  Napfonatcsakra

 Színe: nap sárga.

A napfonatcsakra a köldök környékén helyezkedik el, érzelem, erő, hatalom, önkifejezés, karrier központja. Feladata az emésztő szervek erővel való ellátása.

Ezt a területe az övek, a derékra kötött kendők, ruha derekára, körbe hímzett díszítések erősítik. Ezek körbe vezetik a testen a csakra erejét. Itt elsősorban a bőrből készült övekre kell gondolni, melyek isteni szimbólumokkal díszített fémcsatokkal készülnek.

Szakrálcsakra vagy hasi csakra

Színe: narancssárga

A szakrálcsakra az érzelmek, a szexualitás, kreativitás, a párkapcsolat központja. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el. Többek között a szaporodás szerveit látja el megfelelő finom energiával. „A magyar hagyományok szigorú szabályokhoz kötötték a párkapcsolat működését, a házasságot, az utódok nemzését. Ezek a szabályok azonban nem az emberek ellen, hanem értük működtek. „

A szakrálcsakra védelmére szolgáltak régen a kötények, melyeket férfiak és nők egyaránt viseltek. A nők készítették maguk és a kedvesük részére a kötényeket, melyre szerelmi jelképeket, termékenységet növelő és áldó-védő motívumokat hímeztek. Ma már senki nem gondol arra, hogy a köténynek ilyen szakrális eredete van.

Gyökércsakra

Színe: piros

Az ösztönök, a túlélés, a biztonság, a fizikai erőnlét központja, a gerinc legalján található. A leganyagibb, legalacsonyabb rezgésű erőt a gyökércsakra veszi fel, feltéve, ha nem akadályozzák meg ebben. A gyökércsakrának ugyanis helyre van szüksége. Az általa felvett erő alakul át továbbiakban a szakrál-, majd a napfonatcsakra számára egyre emelkedő rezgéssel. Ha a gyökér csakra nem jut elegendő erőhöz, az kihatással lesz az összes többi csakrára.

Nem véletlenül hordtak régen bő, ráncolt szoknyát, a férfiak bő szárú gatyát.

A 2019, 2020-as divatirányzatok kedveznek a gyökér csakra működésének, mert ismét divatba jöttek a lefelé bővülő hosszú szoknyák és a bő szárú nadrágok. Ezek persze lehetőség szerit természetes anyagból készüljenek és a cipőnk is legyen bőrtalpú.

Reméljük, hogy ezzel a cikksorozattal segítettünk abban, hogy kicsit más szemmel tekintsenek a népművészetre, a szakrális öltözetre és az itt olvasottakat is fel fogják használni öltözködésükben. Egyben ajánlom annak, akit bővebben érdekel ez a téma olvassa el a Színia kiadásában megjelent Az öltözködés mágikus titka c. könyvet.

Forrás: Színia: Az öltözködés mágikus titka.

Fotók: Pinterest.com

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük