Divat/Szépség, Egyéb kategória

Irány a sípálya! Síruhadivat

Funkcionalitás, kényelem, dizájn – síruhadivat

Bár már  jócskán benne vagyunk a síszezonban, mégis érdemes egy pillantást vetni sípályák divatjára, újdonságaira.

Az életstílus, a szabadidő-eltöltés és a városi élet megváltozásával szerencsére egyre nagyobb szerephez jut a mozgás, a sport. Ez üdítően hatott és hat a divatra is. A városi és sportruházat elemei lassan, de biztosan keverednek egymással. A síelés mindig is az elegáns sportok közé tartozott, ahol fontos volt a megjelenés, de az utóbbi néhány év forradalmi változásokat hozott ezen a területen is úgy a divatosság, mint a funkcionalitás, sőt az egészségügyi funkcionalitás területén. A sportruházattal, különösen a téli sportok ruházatával szemben a legfontosabb követelmény a szélvédelem, a légáteresztés, a vízlepergetés és természetesen a jó hőmegtartó képesség.

Elegancia, kényelem, sokoldalúság, funkcionalitás, intelligens anyag-innovációk jellemzik az aktuális síruha divatot.

Új elemek a 2019/20 síruha divatban

Ami a síruha dizájnt illeti, szembetűnik, hogy erre a területre is egyre inkább beszivárognak az aktuális városi öltözködés divatirányzatai, színei és részletei például a farmer gombolások, cipzárak, és a farmeranyag nyomott minták formájában. Újdonság az is, hogy a férfi kollekciókban is megjelennek a színek. Már nem a teljes felület steppelt, általában csak mellig, a fölött sima a felület. Díszítésként a kontrasztszínű funkcionális, lapos, cipzáras zsebek és a kontrasztszínű anyagokkal történő játék jelenik meg. Néhány tervezőnél találkozni élénk színű nyomott mintás sídzsekivel.

Továbbra is kedveltek a többrétegű, többrészes, többfunkciós (kivehető bélések, levehető ujjak és kapucnik) dzsekik és kabátok. Előszeretettel alkalmaznak pelyhet, vagy pehely-poliészter vattázatot a mellényeknél, dzsekiknél és kabátoknál.

Ha a felület nem feltűnően fényes, akkor az matt ejtőernyőselyem, vagy szövet, melyet csattanós színek tesznek figyelemre méltóvá. Ezeket mindenekelőtt a férfi síelők részesítik előnyben.

Színek és anyagok

Színek

Sárga, rózsaszín, fehér, olajbogyó, lila, vörös, a kék különböző árnyalatai és allover nyomott növény-, és állatbőrminták, merész színkombinációk, mint a farmer kék, narancssárga, vagy a zöld és a rózsaszín, tartoznak a top aktuális irányzatokhoz. Az élénk színek ellenpólusaként megjelennek nyugodt színek is, mint a sötétkék és a natúr árnyalatok. A férfi kollekciókban is egyre gyakrabban láthatunk szemet vonzó színeket. Például a Maier Sports izzó neonszínű figyelemfelhívó részleteket használ, a nadrágokon. Ugyancsak újdonság az allover mintás sínadrág.

Anyagok

Az utcai ruházat hatását keltő kollekciókban strukturált felületekkel: lenvászon kötésekkel, zsákárdokkal, denimekkel, és steppelésekkel, vízálló és lélegző, csúcstechnológiás anyagokkal találkozhatunk. Készülnek olyan kollekciók, amelyek utcai ruházat hatását keltik – anélkül, hogy láthatók lennének azok tényleges funkciói. Ezek a modellek a hétköznapi városi megjelenés változásainak köszönhetően viselhetők a városban is, ami kifizetődik a fogyasztók számára, mivel a klasszikus síruha márkák divat-orientált és többcélú modelljei elsősorban a közepes árkategóriába tartoznak. A hamis szőrme a galléron és a kabát belsejében, az erőteljes színek közvetlenül a divatvárosok kifutóiról származnak és kerültek be a téli sportöltözetek világába.

A legtöbb konfekcionáló a természetes anyagokat, a merinó gyapjútól a kasmíron át a pamutig alkalmazza. De találkozni lehet kender-poliészter és len-poliészter kombinációval is. Emellett nélkülözhetetlenül sorakoznak fel a high-tech anyagok, a 3 – és 4 dimenziós sztreccsek, a speciálisan kikészített rétegelt anyagok –  teflon bevonatok  és a nanotechnológiával készült piszkot taszító anyagok, a légáteresztő membránok, háromrétegű laminált – és pehellyel bélelt kétrétegű anyagok. Megjelentek olyan hibrid anyagok is, mint a szintetikus vatta és pehely összedolgozások.

Fontossá váltak az ergonómiai szabások és anyagkeverések.

Ezeknek az új anyagfejlesztéseknek köszönhetően egyre magasabb szinten fonódik össze a kellemes a hasznossal, a dizájnnal, a divattal.

Szabások

Sok történt a szabások területén is. A könyök és a térd területein alkalmazott innovatív varrástechnikákkal anatómiailag tökéletes szabást tudnak létrehozni.

A „téli hegymászás” kollekció speciális túráinak kényelmi nadrágjai rugalmas, szélálló Venturi softshell anyagból készülnek. A lábak végén lévő cipzárak a könnyű be- és kikapcsolást könnyítik meg. A kényelmet az előre formázott térd és a szabályozható derékbehúzás biztosítja. Megerősítés véd a síszél, ütések ellen és a lábak szellőztető cipzárai teszik tökéletessé a nadrágot melegebb napokon a sítúrákhoz.

Extrák

 Megjelentek olyan extrák is, mint a ruhákon kialakított szellőző rendszerek, integrált hasítékok, hajtókák, cipzárak, légáteresztő mandzsetták, zsebek MP3 lejátszó részére alkalmas kábelvezetékkel, sőt, a ruha ujján képernyő, ami az elektronikus készülékek: mobil, hordozható mini TV vagy zene-rendszer működését teszi lehetővé. (Persze gondolhatják, hogy ezek nem két filléres darabok.)

A sportruhadivat területén is előtérbe került az ökológiai szemlélet és egyre jobban bővül az újrahasznosított termékekből készült anyagok alkalmazása.

Fotók: Pinterest

  Ács Klára

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük