Egyéb kategória

Vágott virág trendek 2020

Ahogy a divat világában változnak az irányzatok, melyeket trendek formájában adnak közre, úgy a virágkötésben, virágrendezésben is évről évre új inspirációk alapján, új irányzatok jelennek meg. Ahogy a divat palettájáról egy időre eltűnnek egyes színek, vagy anyagfajták, majd hosszú kihagyás után egyszer csak visszatérnek. Ugyanez érvényes a virágok világában is.  Az alábbiakban megismerhetjük a 2020-as vágott virág trendeket.

Száraz virágok

Úgy látszik erre a területre is betört az újrahasznosítás gondolata. Jelszó: Miért dobnánk el, ha újra fel lehet használni? 2020-ban tehát visszatérnek a száraz virágok. Hála a buja vadvirág csokroknak, a préselt virágok gyűjteményének, a szárított mezei füveknek, kukoricaféléknek, melyek klasszikus, romantikus kisugárzást kölcsönöznek a belső tereknek. Száraz virágokként alkalmazhatunk rózsákat, réti füveket vagy dekoratív pampa füveket. A szárított virágok örök emlékeket ébresztenek, ha azt egy kedves ismerősnek vagy barátnak ajándékozzuk, mert ezek nemcsak csodaszépek, hanem különösen sokáig eltarthatók.

  • Kevesebb több művészete

A virágrendezés, virágkompozíciók területére is érvényes a „kevesebb több” –  megállapítás. A művészi kompozíciók fókuszában nem az áll, hogy a meglévő teret levelekkel töltsék tele, hanem éppen ellenkezőleg, hogy több teret hagyjanak az egyes növények, virágok között. A trend inspirációja a japán ikebana hagyományokból ered, amelynél az aszimmetria a stíluseszköz központja. A kevesebb több az egyensúlyról és az arányokról szól, nem a tömegről. Az elrendezések autentikus és egyedülálló kisugárzását, egy élő design- objektum eredményezi. Hogyan alkalmazhatjuk ezt a trendet a lakásdekorációban?  Osszuk szét például a különböző különleges virágokat több kis vázába és rendezzünk ebből egy „nemtörődöm” kompozíciót, vagy állítsunk össze több különböző virágból egy csokrot, anélkül, hogy egy üres szobát levelekkel és füvekkel töltenénk meg. Csak a köztes terek hoznak létre vizuális feszültséget és művészi látványt.

  • Horizontális virágművészet

Mindannyian megszoktuk a klasszikus csokrokat, a következő évben azonban néhány meglepő formával fogunk találkozni. A horizontális virág kompozícióknál a virágokat vízszintesen rendezik el.

  • Fényűző, gazdag virágcsokrok

Nagy, nagyobb, legnagyobb! Az emberek szeretik a fényűző virágokat. Egy nagyobb, különleges virágfej, vagy, tömör csokor kisebb vagy nagyobb fejű pünkösdirózsából hosszú szárral jellemzi ezt a témát, de lehet egy megfelelő váza kevés, de nagyobb fejű virággal, ami igazán fényűző hatást kelthet egy belső térben.

  • Nélkülözhetetlen vázák

Néha vázaként csak egy kancsót, vagy befőttes üveget használunk, pedig a váza egyáltalán nem elhanyagolható. Fontos eldöntendő kérdés a látvány szempontjából, hogy mibe tesszük a csokrot. A váza jó megválasztása pont az i -re. Hogy milyet válasszunk, az a csokor nagyságától és szár hosszúságától függ. Ugyancsak fontos a váza szájának az átmérője, mert ez határozza meg a csokor illetve a kompozíció formáját. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, a váza fontosságát! Így lehet a csokorból egy igazi kis műremeket alkotni.

Milyen virágok ünneplik 2020-ban visszatérésüket?

A virágok birodalma megszámlálhatatlan fajtából áll és néhány „drágakő” időnként a feledés homályába merül. Ilyen például a frézia, ami az elmúlt években kevés figyelmet kapott, eltűnt a képből. Ugyanez érvényes a kardvirágra (Gladiolus) is, ami egy olcsó, de emellett nagyon szép, különösen a kétszínű szirmú pillangó kardvirág.

Képek: pinterest.hu

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük