Egészség

GLUTATION, A MESTER-ANTIOXIDÁNS.

A glutation a szervezet legfontosabb antioxidánsa, amely minden egyes sejtben megtalálható, „mester antioxidánsnak” is nevezik, ugyanis a sejten belül fejti ki hatását, és egyedülálló képessége, hogy az összes többi antioxidáns hatását fokozza. Elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme a belső oxidációs folyamatok káros, romboló hatásától, védi sejtjeink, szöveteink, szerveink épségét, fontos szerepet tölt be az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek elleni védekezésben.

Minden élő szervezet oxigént használ fel a tápanyagok anyagcseréjéhez és energiává történő átalakításához, de ez, az élet szempontjából nélkülözhetetlen oxigén, kettős természete révén egy erősen reakcióképes atom is egyben, ugyanis a szabad gyököknek nevezett káros molekulák részévé válik, amelyek oxidációval károsítják az érzékeny, egészséges szöveteinket. A szabad gyökök túlzott termelődését oxidatív stressznek hívjuk, ami a sejtek károsodásához, különböző betegségek kialakulásához és öregedéshez vezet. A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegségek között is, A szabad gyökök ellen az antioxidáns-rendszer veheti fel a harcot, melyeknek két fő csoportja van:- egyik, melyet a szervezet maga termel, a glutation rendszer, a másik, melyhez a szervezet a táplálékok révén jut hozzá (pl.: vitaminok, ásványi anyagok).

A glutation-rendszer, olyan szabadgyök-fogó enzimrendszer, mely képes kötődni a szabad gyökökhöz és semlegesíteni azokat.

A környezeti hatások, dohányzás, sugárzás, gyógyszerek, méreganyagok, tartósítószerek fogyasztása, valamint a stressz serkentik az oxidációt, vagyis a szabad gyökök kialakulását. így az antioxidánsokból is nagyobb mennyiségre van szüksége szervezetünknek. Az antioxidáns-rendszer az egész szervezetben, sejten belül és sejten kívül is megtalálható A glutation a testünk egyik legfontosabb és leghatékonyabb antioxidánsa, amelyet a testünk termel, de megtalálható növényekben, állatokban, gombákban és egyes baktériumokban is. A glutation segít a sejtalkotóknak a reaktív oxigén által okozott károsodásokat megakadályozni. Amikor a testünk elegendő mennyiséget termel belőle, jól érezzük magunkat, sok energiánk van, egészségesek vagyunk, de mikor a testünk nem termel eleget, rossz lesz a közérzetünk, megbetegszünk..

A glutation antioxidánsként képes a szabad gyökökkel reagálni,

védi a sejteket a radioaktív- és az UV-sugárzástól, a vírusos fertőzésektől, a környezet méreganyagaitól, nehézfémektől, illetve az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. (Meister és Anderson, 1983). A glutation fontos szerepet játszik a méregtelenítő folyamatokban azáltal hogy képes a toxinokhoz (pl. nehézfémek,peszticidek) kötődni, majd átalakítani őket olyan formába, hogy a vizelettel, illetve az epével ki tudjanak ürülni. A glutation megtalálható minden emberi szövetben, de a legnagyobb mennyiségben a májban és a lépben, illetve a vesében, vörös vérsejtekben és fehérvérsejtekben van jelen.

Három aminosavból álló tripeptid, természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból – glutaminsavból, ciszteinből és glicinből és az egyetlen olyan antioxidáns, amely képes újrahasznosítani magát. Több mint száz krónikus állapot és degeneratív betegség megelőzhető azáltal, ha elegendő mennyiségű glutation van a testünkben, mivel sok betegség a glutationhiányhoz kapcsolódik, ideértve a neurodegeneratív állapotokat, mint például a Sclerosis multiplex és a Parkinson-kór. Dr. Jill James, S. S. kutatási tanulmánya azt mutatja, hogy az autizmusban szenvedő gyermekek alacsony glutationszintje összefüggésben van a betegségük kialakulásával, ahogy ez, a depresszió és az Alzheimer-kór esetében is igazolódott. A kutatások kimutatták, hogy szinte minden krónikus állapotra jellemző a glutationhiány: HIV / AIDS, asztma, rák, látási problémák, krónikus fáradtság szindróma, cukorbetegség, autoimmun rendellenességek, máj- és vesebetegségek, emésztőrendszeri betegségek, fibromyalgia, influenza és megfázás, bőrbetegségek stb. A glutation szájon át történő pótlására nem minden kereskedelmi forgalomban kapható készítmény alkalmas, mert nagy részük a tápcsatornában hatástalanná válik. Ebből a szempontból a liposzómás glutation, a glutation-tapasz, egyes spray-k, krémek jönnek szóba, vagy azok a táplálékkiegészítők, amelyek közvetve a szervezet glutation-termelését segítik elő.

Glutation termelődését és újrahasznosítását segítő faktorok:

Alfa-liponsav (ALA): Az ALA közvetlenül újrahasznosítja és meghosszabbítja a C vitamin, a glutation, és a koenzim Q10 metabolikus élettartamát, valamint közvetlenül megújítja az E vitamint. Mindez szükséges a glutation újrahasznosításhoz.

L-glutamin: A kutatások kimutatták, hogy az L-glutamin fontos a glutation termeléséhez. A sejtekhez szállítódik, átalakul glutamáttá, és rendelkezésre áll a sejten belüli glutation szintézishez.

Szelén: A szelén egy nyomelem, amely esszenciális kofaktorként szolgál a glutation peroxidáz enzimnek, amely a GSH-t GSSG-vé alakítja át, tehát a glutation védeni tudja a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.

Cordyceps (kínai hernyógomba): A cordyceps a glutation és a peroxidáz szintézist is képes aktiválni, valamint sejtvédő hatású.

Gotu kola (Centella Asiatica): A kutatások igazolták, hogy a szájon át szedett gotu kola gyorsan és nagymértékben megnöveli a glutation peroxidáz mennyiségét és aktivitását, valamint a glutation mennyiségét.

Máriatövis (Silybum marianum): A máriatövis jelentős mértékben megnöveli a glutation szintet, az enzimatikus antioxidáns aktivitást és pozitívan befolyásolja a redukált és az oxidált glutation arányát. forrás: dr.Szendi Gábor

Ezen összetevők általános hatása az autoimmun reakciók és a szövetkárosodás enyhítése, valamint a bélrendszeri regeneráció elősegítése.

dr. Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük