Otthon

Aki a virágot szereti…

Balkondivat 2020 – ban

Mint minden terület, úgy a virágok és balkonok divatja is új trendekkel jelenik meg évente, mely trendek sokszor vesznek át ötleteket a divatirányzatokból illetve azok inspirációs forrásaiból.

Mivel a tavasz már itt jár a kertek alatt érdemes átgondolnunk, milyen kis oázist szeretnénk varázsolni balkonjainkra. Ez a téma azért is aktuális, mert a klímaválság előtérbe kerülésével az  „arccal a természet, a fásítás, a környezetvédelem felé” lett a jelszó. Jó lenne, ha ezt mindenki megszívlelné, és a saját lehetőségeihez mérten tenne is érte. Ezt mindjárt lehetne a városi házak, lakótelepek balkonjaival, loggiáival kezdeni. Szomorúan nézem, hogy azokat sokszor raktárnak használják, vagy üresen ásítoznak. Tavaly nyáron egy 10 emeletes lakótelepi sorház balkonjai közül mindössze 4 helyen láttam valamilyen kis virágot, pedig mennyivel szebbek lennének ezek a tömbházak is, ha mindenhol virág díszítené a loggiákat, balkonokat.

Akár déli, akár nyugati irányba hagyjuk el országunkat, egyik ámulatból a másikba esünk, látva a tiszta, szép, virágokkal teli balkonokat, ablakokat, kerteket.

         Képek: Magyarország, Anglia, Olaszország, Ausztria – Pinterest.com

De mégis mit gondolunk? Azokat a virágokat a szél fútta oda? Nem az ott lakók ültették és gondozták. Miért nincs ez nálunk is? Mi nem szeretjük a virágokat, vagy igénytelenek, lusták lennénk? Úgy gondolom, nem. De akkor mi ez a sivárság? (Kérem, akinek nem inge ne vegye magára az itt leírtakat, de sajnos ők vannak kevesebben.

2020 balkonirányzatok

E kicsit hosszúra nyúlt bevezető után, lássuk az idei irányzatokat!

Vertikális balkonkertek

A vertikális kertészetnél egy új trendről beszélünk, mely különösen szép és praktikus kis balkonok, vagy teraszok növényi díszítésénél. Itt a falra függőlegesen, rácsokra vagy kis falra szerelt virágos ládákba ültetjük a virágokat, vagy függőlegesen helyezzük el a cserepeket.

Rovarbarát virágok

Nem kell félni a rovarbarát növényektől, azok nem vonzzák a bosszantó kártevőket, hanem élőhelyet kínálnak például a méheknek, pillangóknak és egyéb hasznos rovaroknak. Beporozzák a növényeket és segítik az ökoszisztéma védelmét. Vannak speciális vetőmag keverékek, melyeket csak el kell ültetni a földbe és szép, színes, virágos „rétet” kapunk.

 

Mini tó

Ön egy tóról álmodik, de nincs nagy kertje. Nem probléma! Önnek is lehet egy mini tava, amit akár az erkélyén is elhelyezhet. Vehet egy kész mini-tavat, amibe csak bele kell tölteni a vizet és beletenni a növényeket, de akár készíthet saját kezűleg is egy dézsából tóbélés segítségével.

 Kék növények

A közelmúltban jelentette be a Pantone Szin Intézet a 2020 -as divat színeket, melynek vezető árnyalata a „Classic Blue” , a klasszikus kék. A kék szín tehát nemcsak az öltözködésben lesz divatos, hanem a kertek és balkonok növényvilágában is. Szemet gyönyörködtetőek a kék árnyalatú növények: a levendula, az írisz, a szőlő, a jácint vagy a bogyós gyümölcsök.

Reméljük, hogy ezek az irányzatok kedvet csinálnak ahhoz, hogy balkonjaikból olyan hangulatos kis pihenőhelyet alakítsanak ki, ahol az egész napi munka után jólesik majd megpihenni.

Ács Klára

 

 

 

  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük