50+, Divat/Divathírek

Stílustanácsok 50-60 + (plusszos) hölgyeknek.

Gyakran hallani, reklámokban, hogy az 50 –es, a mai 30-as. De kérem, ezt azért ne vegyék készpénznek! Igaz, ugyan, hogy ma a hölgyek túlnyomó része fiatalabbnak néz ki a koránál, de 50-60 éves kor felett, már más öltözködési szabályok érvényesülnek. Amikor úgy 50 éves korom táján, megkérdeztem az akkor 20 éves fiamat, hogy szerinte ezt még felvehetem – e? Ő bölcsen azt válaszolta: Anyu, neked nem a 20 évesekkel kell versenyezned, hanem a korod- beliekkel. Igaza volt/van. Azóta, mindig ehhez tartom magam.
Korábban már írtam a színek szerepéről és az 50-60 + – os hölgyek öltözködéséről, ami divatkörökben gyakran heves vitákat vált ki, különösen abban a tekintetben, hogy milyen életkorban, milyen divatos kicsapongás fogadható el. A legnagyobb fejtörést a megfelelő öltözködésben a nyár okozza. Sokszor ott állunk a tükör előtt és azon tanakodunk magunkban, hogy felvehetjük-e az ujj nélküli topot, vagy a miniszoknyát?

Különösen fontos kérdés ez az 50 + -os hölgyek körében, pláne, ha még teltebb testalkatúak. Vajon nem válnak-e nevetségessé, ha a fiataloknak kínált divatos ruhák közül választanak. Vagy – éppen ellenkezőleg, ne manőverezzék be magukat az unalmas, láthatatlansági csapdába. Annak érdekében, hogy véletlenül se váljanak a divat áldozatává megpróbálok néhány tanácsot adni az életkoruknak megfelelő ruhatár kialakításához, természetesen tudva, hogy minden nő kialakítja saját szabályait az öltözködésében. Ezeket a magunk által felállított szabályokat azonban érdemes időről-időre ellenőrizni. Végül is, az életkornak megfelelő ruházat minden nőnél más és más, ami, nem utolsósorban az illető hölgy testi-lelki stílusától függ.

1. Örökérvényű alapdarabok és trendek keverése

Az, hogy egy nő milyen korban mit viselhet vagy mit nem, nagyban függ a stílusától, alakjától és életkörülményeitől.
És még ha meg is határozta a saját életére vonatkozó szabályokat, akkor is dönthet esetenként úgy, hogy betartja – e, vagy felrúgja azokat. A jó stílus ebből a nagyon személyes szabadságból él. Ennek ellenére van néhány alapvető ajánlás az életkornak megfelelő ruházatról, amelyet nem árt betartani: például, hány klasszikus alapdarabot rejt a ruhatárunk és, milyen aktuális trendeket lehet alkalmazni, ahhoz, hogy ne nézzünk ki nagymamásan.

2. Színek és színkombinációk

Fontos, hogy mindenki színpalettájának megfelelő színeket válasszon, és azokat az aktuális divatnak megfelelően kombinálja. Ami a sziluettekre, az a színekre is vonatkozik.
50-60 év felett az esztétikai preferenciák is megváltoznak. Alapvető tudnivaló, hogy minél idősebb lesz valaki, annál fontosabb, hogy az arca közelében a legmegfelelőbb színeket viselje. Ez kiküszöböli az arc árnyékát, a sápadt arcszínt és fiatalos frissességet ad az arcnak. Nem csak a színek, hanem a színkombinációk is ki vannak téve a trendnek. A régi szabályok ma már gyakran elavultak.

– A sötétkék és a fekete együtt viselhető. Ez meglazítja a sötétséget, a komplexitást és felhívja a figyelmet a megjelenésre.
– A bézs és a szürke olyan színek, amelyek a megfelelő szabásokkal, nemes anyagokkal rendkívül elegánsak.
– Az analóg színkoncepciók régóta megszűntek. Ez azt jelenti, hogy a színkeréken egymás mellett fekvő színeket – lila-kék, lila-piros, piros-narancs, narancs-rózsaszín és így tovább – lehet egymás mellett viselni.

– Korábban különösen ízlésesnek találták, amikor egy nő azonos színű cipőt, övet és kézitáskát viselt. Manapság akkor néz ki modernnek az összeállítás, ha egy kiegészítő, cipő vagy táska beilleszkedik a megjelenésbe – például egy hangsúlyos színnel, vagy mintázattal.
– A különböző minták manapság vadul keverednek, például virágok és kockák, oroszlán és csíkok, és még sok minden lehet divatos.
– Jól látható, hogy számos szín- és mintázatkombináció létezik, amelyek egykor a stílus tiltott részei voltak, de most azt jelzik, hogy az illető hölgy divatosan naprakész. Itt azonban vigyázni kell! Ez a mintakeverés lehetőséget ad arra, hogy ki-ki megmutassa, hogy még idősebb korban is divatérzékeny.

3. Stílustörések – Tanuljuk meg!

A mai öltözködés egyik legfontosabb stílusszabálya az, hogy ne egyetlen stílust viseljünk!
A divat tele van stílustörésekkel, amit bölcsen és ügyesen kell kihasználni. (Ehhez nagyon jó stílusérzékre van szükség!)
Ha valaki elsajátítja a stílustörés művészetét, akkor frissnek és fiatalosnak fog tűnni idős korban is. Íme, néhány példa:
– Ha Ön klasszikus, kétrészes nadrágkosztümöt visel, vagy blézert toppal és nadrággal, akkor csak adjon hozzá egy elegáns cipőt és egy alkalmi táskát.
– Ha kedveli a klasszikus magas nyakú pulóvert, hosszú kardigánokat és sportcipőket, akkor ehhez próbáljon ki egy mosott, rojtozott farmert.
– Ha Ön etui ruhát visel, próbálja ki azt egy biker stílusú bőrdzsekivel, vagy válasszon kiegészítőnek szandált, vagy rojtokkal díszített sarút.
Minden nőnek megvan a maga elképzelése a stílustörés alkalmazására. Tudja meg, melyik módszer a legmegfelelőbb az Ön számára.

4. Mit és mennyit szabad megmutatni?
Az a tény, hogy a bőr kevésbé feszes, még nem jelenti azt, hogy teljesen be kell burkolózni.
Miután elhatározta, hogy teste mely területét szeretné megmutatni, akkor jön az a kérdés, hogy mit és mennyi testfelületet lehet fedetlenül hagyni? Itt a következő szabályokra kell figyelni:

– A fedetlen bőrt vagy csak a test felső, vagy csak az alsó részén ajánlatos megmutatni!
Ha sok a dekoltázs vagy csupasz a kar, akkor a lábakat csak a térdig mutassa meg! Amikor a szoknya szegélye a térd fölött egy tenyérnyiig ér, a felsőrész kivágása és a felkarok fedettek maradnak.


– Fontos a fedetlen bőr láttatásának a megfelelő adagolása is.
A forró nadrág és tenyérnyivel térd felett végződő és redőzött nadrágok, meglehetősen kritikus területek. Itt ugyanis a jó ízlés szab határt.
– A mélyebb dekoltázst néhány nő viselheti érettebb korban is és kivételes alkalomra,de a szinte a köldökig érő kivágást jobb, ha a fiatalabb rokonok viselik.
– Minden áron kerülni kell a „csupasz bőr plusz mély vágás” kombinációját!
– Ha a ruha nagyon testhez álló, akkor nincs szükség csupasz bőrre, ahhoz, hogy nőies és szexis legyen a megjelenés. Ha a ruha lazán simogatja az alakot, akkor az, kicsit több bőrt is felfedhet.

Végül az élethelyzettől vagy az alkalomtól is függ, hogy milyen ruhát lehet, illik viselni. Nyaralás közben, a tengerparton, a kertben és általában a szabadidős tevékenységek során, amelyek nem feltétlenül nyilvános területen zajlanak, az életkorra, és a csupasz testfelületekre vonatkozó szabály már nem olyan szigorú.

A kertünkben, vagy a teraszunkon tehát viselhetjük a túl rövid nadrágunkat vagy a kissé felfedőbb pólóruhánkat.

Következtetés az életkornak megfelelő, 50 + -os ruházatról:
Minél idősebbek leszünk, annál fontosabb, hogy pontosan tudjuk, mi illik hozzánk!

Végül: minél jobban ismerik kedves hölgyek a stílusukat, színtípusukat és testalkatukat, annál könnyebb lesz minden korban naprakészen és modernül öltözködni. Saját színük viselése, az alkatuknak megfelelő fazonok és szövetek, valamint személyes stílusuk felé fordulva tudnak fiatalosak és frissek maradni. Mindezeket egészítik ki a megfelelő mennyiségű trend részletek: a modern sziluettek, szokatlan szín- vagy mintázatkeverékek, stílustörések, alak hangsúlyozása, átlátszó vagy fedetlen részletek. Fontos tanács: soha ne hagyja abba, teste változásának megfigyelését és ennek alapján kísérletezzen, derítse fel mi áll jól, mi működik. Ebben mindenki saját maga dönt.

   Ács Klára

Fotók: pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük