Divat/Szépség

Neglizsétől a homewearig, avagy otthon is stílusosan

Most, amikor sokan otthonmaradásra kényszerülünk, ideje egy kicsit az otthoni ruházattal, azaz a fehérnemű szektorban néhány éve polgárjogot nyert új kategóriával, a homewearrel foglalkozni. Bár e kifejezés fordítása otthoni ruházatra utal, itt nem az otthonkára, vagy a kinyúlt tréningruhára kell gondolnunk, hanem egy igényes, divatos trendre, egy olyan stílusos megjelenésre, amit csak otthon, a kerítésig viselhetünk. A homewear egyszerre divat és életmód.

Hogy mikor mit és hogyan illik viselni, ezt minden korban előírták, de legalábbis ajánlották. A minap kezembe került egy 1890-ben kiadott, még gót betűkkel írt német öltözködési tanácsadó könyv fiatal lányok számára (Ratgeber für Damen in allen Toilettenfragen mit besonderer Berücksichtigung der Farben), melyből nemcsak azt tanulhatták meg a korabeli hölgyek, hogy melyik színt mivel lehet párosítani, de azt is, hogy a nap folyamán mikor, milyen toiletteben kell megjelenniük. A nap a neglizsével (könnyű, nemes anyagból – selyem, szatén, csipke – térdig vagy bokáig érő pongyola) indolt, melyben a szépen megterített asztalnál reggelizni lehetett, de vendéget fogadni nem, kivéve a legközelebbi rokont, vagy uram, bocsá’, a szeretőt lehetett. Eztán már fel kellett öltözni – otthoni délelőtti ruha, délelőtti vendéget fogadó ruha, majd a házon kívüli toilettek következtek, de ezek most nem kapcsolódnak témánkhoz.

This image has an empty alt attribute; its file name is sárosi-9.jpg
Tervező: Sárosi Krisztina – Christina Stúdió

Homewear trendek a kifutókon

Ma már a tervezők és a divattal foglalkozók büszkén mutatják be a kifutókon és az utcán, ezeket, az eredetileg hálóingnek vagy pizsamának szánt öltözeteket, melyek ma már kicsit úgy festenek, mint azok az amerikai csillagok, akiket, elegáns sportruhában, dekoratív és egyben kényelmes homewear öltözetben látunk sétálgatni.

A legdivatosabb homeware darabok közé sorolhatjuk a hálóinget, a pizsamát, a finom csipkés fehérneműket, vagy a vidám kis kombinészerű topokat rövid- vagy hosszú nadrággal. Ezek a darabok majdnem mindennel viselhetők. Jóllehet ma már a fehérnemű- és felsőruházati divat közötti határvonal egyre inkább elmosódik, azért pizsamában mégsem megyünk ki az utcára.

Tervező: Sárosi Krisztina – Christina Stúdió

Az idei év legfontosabb homewear darabjai

  • Bő kapucnis köntösök (vagy hoodyk) hozzájuk illő nadrág, pléd hatású kockás kabátok és nyomott állatmintás kezeslábasok.
  • Divatos marad a fürdőköpeny is.
  • Nylon, csipkés sexy hálóing.
  • Attraktív pizsama. Már régen messze járunk a 20-s évekre emlékeztető férfi pizsamáktól. Ma a pizsamák eredetiek, elegánsak vagy trendik, puhák és kényelmesek. Némelyik egész nap viselhető.
Sárosi Krisztina – Christina Stúdió
Tervező: Sárosi Krisztina – Christina Stúdió

Lényeg, hogy a homrwear kényelmes, könnyű és puha tapintású legyen. A bőrön és a testen egyaránt kellemes érzést keltsen. Ezeket a feltételeket megfelelő anyagminőségek, és a rugalmas formák biztosítják. Nappal és éjszaka egyaránt viselhetők, és a legfontosabb, hogy jól érezzük benne magunkat. Polár, bársony vagy kasmír, finom pamut biztosítják a szükséges kényelmet. A kapucnis felső (hoody) és a kocogó nadrág ugyancsak kedvelt homewear összeállítás, de meg kell említeni a kimonókat és az alsószoknyákat is, melyek ugyancsak felvehetők az utcára is, akár a szoknya alatt vagy felett.

Homewear filozófia

A homeweart tehát, a stílus, a kényelem és az együttesek összeállításának eredetisége. Ez teszi képessé arra, hogy kellemessé tegyen egy napot, vagy estét. Választhatunk nőies és vidám, vagy éppen elegáns, nemes pizsamákat, esetleg egy laza ruhát. Ne féljünk olyan darabokat viselni, amelyeket egyéb körülmények között nem feltétlenül társítanánk, hiszen senki sem lát bennünket kivéve a kiváltságos vendégeket!

Különösen kiemeli az alakot egy hosszú, feszes, vagy XL méretű póló. Válasszuk ezt organikus pamutból, vagy szaténból, fehér vagy cseresznye színű, egyszerű nyomott mintával.

Élvezzük a kényszer szabadságot is!

A homewear filozófiája tehát: elegánsan, egyben kényelmesen, ami lehetővé teszi a jól létünket. Ha meg akarjuk élni és be akarjuk fogadni az intim és meghitt pillanatokat, akkor, már eszünkbe sem fog jutni, hogy nem ezek szerint fogunk öltözködni otthon.

Végül, de nem utolsó sorban, szeretném felhívni a figyelmüket a belváros szívében található Sárosi Krisztina divattervező Christina Stúdiójára (1052 Budapest, Semmelweis utca 8 -www.christinastudio.hu), ahol nők és férfiak, fiatalok és idősebbek, ki – ki ízlésének és stílusának megfelelő igényes és divatos homewear kollekciókból válogathat. Teszem ezt azért is, mert a napokban indult egy mozgalom: vásárolj hazait! Igen.

Ács Klára

Kiemelt fotó: Christina Stúdió – tervező. Sárosi Krisztina 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük