50+, Divat/Divathírek, Egyéb kategória

Öltözködhet és viselkedhet egy nő 50 pluszosan is úgy, mint egy 17 éves?

Mi az életkornak megfelelő viselkedés, öltözködés? Mi kínos és mi jópofa? A hangos nevetés, a szűk szoknya, a vad flört?

Régen illemtan könyvek tanítottak meg nőket és férfiakat egyaránt a „comme il faut” viselkedésre és öltözködésre. Sőt, a korábbi évszázadokban, a merev rendszerű társadalmakban szigorú ruharendeletekben szabályozták, hogy milyen anyagot, milyen színeket mely társadalmi osztály tagjai viselhettek. Szerencsére ma már jócskán túl vagyunk ezeken az időkön, elméletileg mindenki azt viselhet, amit akar. De vajon tényleg mindenki, mindig úgy öltözködhet, úgy viselkedhet, ahogy neki tetszik?

Az öltözködésre léteznek írott és íratlan illemszabályok (dress code), de vajon a viselkedésre is vannak előírt normák, vagy csak az egyéni jó ízlés a meghatározó ezen a téren? Mi kínos és mi jópofa? A hangos nevetés, a szűk szoknya, a vad flört?

Hol húzódnak a jó ízlés határai?

Nem a legkellemesebb pillanat egy nő életében, amikor rádöbben, hogy eljárt felette az idő. Amikor a szűk kis fekete már nem áll olyan jól rajta, mint 10 évvel ezelőtt, a magas sarok erősíti a vádliját és egyre hamarabb elfárad benne. A szép dús haj már tiltott bozontos sörény. Jobban teszi, ha inkább, egy unalmas állig érő fazont választ? Talán nem is olyan unalmas.

Vajon tényleg meg kell elégedni 50 év felett a fekete-fehér kombinációival? Le kell mondani az élénk vagy pasztellszínekről? És mi van az egyén természetével, a kedvenc darabjaival, hóbortjaival? Ezeket el kell felejteni? Nem. De azért nem kell nevetségessé válni. Egy fekete-fehér kombináció is lehet izgalmas. A minivel azonban nem árt csínján bánni, mert a térden és a térdhajlatban ugyanúgy nyomot hagy az idő, mint a dekoltázson. Az erős smink, pedig még jobban öregít.

Elméletileg tudjuk, hogyan kell kinéznie és viselkednie ideálisan egy érett hölgynek, ám ennek semmi köze a botoxhoz és a zsírleszíváshoz, és ahhoz sem, hogy már nem úgy néz ki, mint 30 éves korában. Ebben a korban már más dolgok számítanak. Az okos, idősödő nő ősz hajjal is szép, tele van bájjal és jó értelembe vett elevenséggel.

Hogy mennyire nem kell unalmasan öltözködni, arra álljon itt példaként néhány amatőr fotó 50, 60 és 70, sőt 80 pluszos hölgyekről:

50 +

Mészáros Judit, divattervező, a Terra Natura Fashion tulajdonosa, saját tervezésű lagen look stílusú ruháiban.

60 +

Zsuzsa (63) – orvos/természetgyógyász indiai stílusú fehér nyári együttesét egy vállra vetett piros pulóverrel és feltűnő kiegészítőkkel emelte ki és tette lazává.

Judit (68) – média tanácsadó a fehér nadrágot és blúzt egy lágy, pasztell stólával dobta fel. A második képen kedvenc laza sportos együttesében látható.

70 +

Nagy Edit (72) – „Coco” protokollos rendezvényszervező a Magyar Divat Szövetség divatbemutatóján, Coco Chanel megelevenítésének köszönheti a megtisztelő becenevét.

Takács Atelier – Takács Zsuzsa divattervező őszi kollekciójának egy összeállításában.

Dr. Medgyessy Ildikó (74) – igazgató/divatszakember, örökké vidám, bátran viseli a színeket, a laza, sportos ruhákat.

80 +

És végül, a magyar divat „nagyasszonya”, Vámos Magda, aki nemrég ünnepelte 88. születésnapját Nagy Edit „Coco” társaságában. (A képen 86 éves)

Mint látható 50, sőt 80 felett sem kell unalmasan öltözködni.  Sokszor egy jól megválasztott kiegészítő, egy szép kendő vagy stóla is ki tudja az unalomból emelni a megjelenést, anélkül, hogy feltűnő minivel, paradicsommadár színekkel vagy sminkkel, mély dekoltázzsal próbálná felhívni valaki magára a figyelmet.

„De hogyan viselkedjek, ha lélekben még mindig 35 évesnek érezem magam?”

Viselkedj az életkorodnak megfelelően, mondják a fiatalabbak. De mi is ez valójában?

Talán csak tisztában kell lenni azzal, hogy ki mit vár az idősödő kortól. Ez mindenkinél más, de a személyes rangsort mindenkinek saját magának kell felállítani. Például első helyen állhat, hogy már nem akarok mindenáron mindenkinek megfelelni, hitelesnek lenni. (Persze ez azért nem jelentheti azt, hogy semmivel nem kell törődni.) Én már csak az unokákkal akarok játszani, vagy most már csak a kedvenc hobbymnak akarok élni stb. Mindezek kihatnak a viselkedésre, az öltözködésre.

De vigyázat! Néha annál öregebbnek hatunk, minél fiatalabbnak akarunk látszani

Mindannyian találkoztunk olyan kínos példákkal, amikor valaki fiatalabbnak akart látszani a koránál, de a dolog visszájára sült el.

A „cringe factor” (kínos tényező) – nak hívják az amerikaiak azt a néző számára heves másodlagos szégyenérzetet kiváltó jelenetet, amikor az 59 éves, merész dekoltázsú nő vadul flörtöl egy partin, és nem veszi észre, hogy a „Szeretném még egyszer átélni azt az érzést…!” hajszolásával milyen kínos helyzetbe manőverezi magát. Legjobb esetben furcsa öregasszonynak nézik.

Nem jobb a helyzet, ha egy férfi squashol egy nála lényegesen fiatalabb partnerrel. Ez még akkor is kínos, ha nem kell a játék végén hordágyon levinni a pályáról.

Sajnos az élet könyörtelen. Nem csak azért, mert egyre többen fiatalabbak és szebbek,mint mi, hanem azért is, mert ők megengedhetnek maguknak mindent, anélkül, hogy megszólná őket bárki.

Erről a témáról, még oldalakat lehetne írni.

Végezetül álljon itt egy hamburgi pszichológus néhány gondolata erről a témáról:

„… a fiatalok szabadon vadulhatnak, féktelenek és hülyék is lehetnek. Kipróbálják magukat, rohangálnak a folyóparton, energikusak, és ha kínos helyzetbe kerülnek, megbocsájtunk nekik, mert abból az elvárásból és reményből indulunk ki, hogy a kínos viselkedések, tapasztalássá válnak, a tanulás és az életkor előrehaladtával elmúlnak. Mi viszont már régen felnőttünk. És mégis gyakran úgy ragaszkodnunk ezekhez a vad, provokatív, extrovertált viselkedésekhez, mint tű a lemez barázdáihoz” 

Ács Klára

Fotók: saját fotók, és pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük