Egyéb kategória

Ősz húrja zsong…

Őszi dekorációk az otthonokban

Még ezer színben pompáznak az erdők és a kertek, még süthet a nap, de egyre gyakrabban szegi kedvünket az eső és a köd. Kezdünk hozzászokni a rövidebb napokhoz, és készülünk már a novemberi „bekuckózásra”. Sokat javíthat borongós hangulatunkon, ha otthonunkat vidám őszi színekbe öltöztetjük. Színes ajtókoszorúval fogadhatjuk a hazatérőt, a nappaliban tarka őszi levelekből, vágott virágokból, gallyakból összeállított pompázatos csokorral díszíthetjük az asztalt. Ha szeretünk magunk is ügyeskedni természetes anyagokból, száraz virágokból, dísztökből, gesztenyéből, makkból készíthetünk színes kompozíciót. Még nagyobb az élmény, ha mindezt gyermekeinkkel együtt tesszük.

Tudom, nálunk nincs még komoly hagyománya az őszi lakás-  kert – és ajtódíszítésnek, éppen ezért szeretnék kedvet csinálni néhány német és angolszász területről gyűjtött dekorációs ötlettel illetve képpel.

Természetes anyagok a dekorációhoz

Színes, sárga vagy piros levelek, szárított virágok, ágak, fűfélék, kalászok, szalma, moha, fenyőtoboz, bodzaernyők, csipkebogyó, galagonya, tűztövis, gesztenye, makk, dísztök, szép kövek és végül, de nem utolsó sorban ősz kínálta élő virágok, mind-mind szerepelhetnek a díszítő kellékek között.

Csokrok, asztaldekorációk, koszorúk

Hortenziából, dáliából, napraforgóból, krizantémból, őszirózsából, piros, narancs vagy sárga varjúhájból, őszi napfényvirágból,  – hogy csak néhányat említsek, – készíthetünk őszi csokrot, mely minden lakásban meleget és barátságosságot áraszt. Ezek a virágok sok kertben megtalálhatók, de ha mégsem, akkor a virágüzletekben nagy

választékból válogathatunk. Ha van hortenzia a kertünkben, akkor szedjünk azt is és használjuk dekorációként, vagy tegyük vázába, esetleg egy vízzel teli tálba, melyben szépen mutatnak a hortenzia labdák. Ha nincs hortenzia a kertünkben, akkor mű hortenzia vagy más művirág is ideális szép őszi asztaldekorációkhoz.

További természetes anyagok, melyekből szép csokrot, vagy kompozíciót alkothatunk: a szalmabála, füvek, páfrányok és gallyak, melyeket tálba, vázába, nagy üveg kelyhekbe téve, vagy tűzőhabba szúrva kombinálhatjuk.

És milyen lenne egy saját készítésű koszorú szárított virágokból és levelekből?

Ehhez szükségünk van egy koszorú alaphoz, melybe beleszúrhatjuk a virágokat és leveleket, kis gallyakat, gesztenyéket, makkot és a közepére tehetünk például egy kis tököt.

Aki szereti a vidéki stílust, kombinálhatja az étkezőasztal dekorációját és a székeket rusztikus vagy kockás textíliával. Ez kellemes hangulatot kölcsönöz az étkező helységnek, amikor kint már csípős az idő.

.

Ajtó dekoráció

Ha már a lakást őszi hangulatba öltöztettük virágokkal, levelekkel, koszorúval vagy különleges kompozíciókkal, folytassuk a bejárati területtel. Idilli hangulatot tudunk teremteni például amerikai stílusban sok tökkel, kis szalmabálákkal, vágott –  vagy szárított virágokból összeállított saját készítésű koszorúval, vagy egy kis, makkokkal, gesztenyével, levelekkel, gallyakkal megtöltött kosárkával. Az ajtóra függesztett virágkoszorúk különösen jól mutatnak, ha szalagocskákkal vagy masnikkal díszítjük azokat.

Végezetül álljon itt egy stílusos őszi outfit, bár itt most nem az öltözködés a lényeg!

Fotók: pinterest.com

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük