Egészség

Ózonnal azonnal?

Alacsony koncentrációban az ózon képes hatástalanítani a koronavírus-részecskéket – mutatták ki kísérleteikben japán kutatók. A szer egyaránt módja lehet kórházi és otthoni helyiségek fertőtlenítésének.

A Fujita Egészségtudományi Egyetem kutatói keddi sajtóértekezletükön közölték, hogy kísérleteikben bizonyították, az ózongáz alacsony, 0,05-01 ppm koncentrációban, képes megölni a korona vírust.

A kutatók egy zárt kamrában ózongenerátort használtak koronavírusmintákkal. A vírus fertőzőképessége több mint 90 százalékkal csökkent, amikor alacsony ózonkoncentrációnak tették ki 10 órán át. A koronavírus terjedése csökkenthető folyamatos, alacsony koncentrációjú ózonkezeléssel, még emberek jelenlétében is – közölte Murata Takajuki, a kutatás vezetője. „Különösen hatékonynak találtuk magas páratartalom esetén” – tette hozzá.

Az ózon egy oxigénmolekulafajta, amelyről köztudott, hogy képes hatástalanítani a kórokozókat. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy nagy koncentrációban – 1-6 ppm között – hatékony a koronavírus ellen, ám a nagy koncentráció káros az ember egészségére.

A Georgiai Műszaki Egyetem tudósainak minap közzétett kutatási eredményei szerint az ózon hatékony lehet orvosi védőeszközök, köpenyek, szemüvegek fertőtlenítésében. is

A Japán középső részén lévő Aicsi prefektúrában lévő Fujita Orvostudományi Egyetem Kórházában a kutatók felállítottak ózongenerátorokat a várótermek és betegszobák fertőzöttségének csökkentésére.

Forrás: Világgazdaság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük