Egyéb kategória

Kor kérdése a stílus?

Már korábban is írtam az 50 – 60 + – os hölgyek öltözködéséről. Most arról lesz szó, kor kérdés-e a stílus. Többször hallottam már, hogy stílusa vagy van valakinek, vagy nincs. Stílusa persze mindenkinek van, de az más lapra tartozik, hogy az milyen és hogyan jelenik meg az öltözködésében. A lényeg, az egyén önismeretén és befolyásolhatóságán múlik.  

Nézzük meg az értelmező szótár egyik meghatározását a stílusról:”a magatartás, viselkedés sajátos jellemző jegyei; modor, hang.” (Én ezt kiegészíteném a megjelenéssel illetve az öltözködéssel.)

Isis Apfel – 99 éves amerikai üzletasszony, belsőépítész és divatikon szerint: „Ahhoz, hogy stílusos lehess, tudnod kell, hogy ki vagy”. Rövid tömör meghatározás.

Stílus 60 év felett

Színésznők, mint Helen Mirren, Meryl Streep, Catherine Deneuve és Iris Berben bizonyítják, hogy a nők 60 felett is lehetnek stílusikonok, sőt lehetnek a fiatalabb generációk divat példaképei is.

Természetesen a sztárok tökéletes megjelenése mögött stylistok sora áll, amit a legtöbben nem engedhetünk meg maguknak. Azonban egy „normális” érett korú nő segítők nélkül is nézhet ki egyedien és divatosan.

Hogy tudjuk elérni, hogy 60 felett is lélegzetelállítóan nézzünk ki?

Meg kel ismerni magunkat, a típusunkat, stílusunkat és ennek megfelelően hangsúlyozni kell előnyeinket! Sok nő számára a szépség és a fiatalság elválaszthatatlan páros. De egy jó stílus és egy vonzó külső nem ismeri a kort. Számos tanulmányban leírták, hogy aki 20-30 éves korában elégedett volt a megjelenésével, az 60 éves korában is vonzónak érzi magát a kor már nem jelent problémát számára.

Ahhoz, hogy jól nézzünk ki,fiatalosnak érezzük magunkatnem szükséges, lányunk ruhásszekrényéhez nyúlnunk és kilopnunk a szerintünk menő, fiatalos pulóverét, pólóját. Az idősödő kor előnye éppen az, hogy ebben a korban a legtöbb nő tudja mi áll jól neki, mely előnyét kell hangsúlyoznia. De ez nem azt jelenti, hogy ne próbálhatna ki valami újat? Ki akadályozza meg ebben? A megfelelő vagy nem megfelelő kor kategória ideje a lejárt. (Én azért ezzel egy kicsit vitatkoznék.)

Összegezve: stílusunkat az egyéniségünk, egyéni elképzeléseink a divatról és életvezetésünkről határozza meg. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor nemcsak káosz lesz a ruhásszekrényünkben, de kombinációs lehetőségeink is beszűkülnek és ráadásul mi sem fogjuk magunkat jól érezni a tőlünk idegen stílusban.

Ha már ennyit emlegetjük a stílust, itt a félreértések elkerülése végett meg kell jegyezni, hogy az öltözködésben, illetve a divatban két szempontból beszélhetünk a stílusról. Egyrészt van az egyén stílusa, másrész vannak a divat különböző stílusirányzatai, mint a szafari stílus, etnikai stílus, a college stílus, lagen look stílus, mely stílusokban tervezett ruhadarabok több egyéni stílus ruhatárában is megjelenhetnek.

Az egyén öltözködési stílusai ( típusai)

Color Me Beutiful Stíluskalauza 6 öltözködési stílust határoz meg.

Természetes stílus (tipus)

Ez a stílus követője laza és könnyed, nagy mozgásteret és szabadságot követel. A hat típus közül ebbe a csoportba tartózót érdekli legkevésbé az aktuális divat, ami nem jelenti azt, hogy nem szeret csinosan öltözködni. Ez a típus nem kedveli a neon színeket. Mintái a törökminta, a skótkocka és a nem feltűnő csíkos. Stílusa megköveteli a szabad mozgást, ezért kosztümjei, kabátjai, szoknyái nem lehetnek testhez simulók, melyekben nem lehet fesztelenül járni, mozogni. Még ha karcsú, akkor is jobban kedveli a bővülő szabású derékvonalat, a bújtatott hajtásokat, lágy redőket. Legszívesebben rétegesen öltözködik. A természetes stílust legjobban a gazdag, de rusztikus kiegészítők emelik ki. Színek közül a természetből vett barna-, zöld-, aranysárga-, tengerkék árnyalatokat kedveli. Ez a visszafogottság jelenik meg sminkjében is.

Klasszikus stílus

E kortalan stílus eleganciáját azokon a nőkön figyelhetjük meg, akik mennyiség helyett, inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt. Ez a stílus nem tűri a harsányságot, a diszkrétet kedveli. Szívesen keveri a színeket természetes módon. Ragaszkodik elveihez, nem téríti el semmiféle divatirány. Darabjai remekül összeillenek és így jól kombinálhatóak. Ruhatára alapját a közepes tónusok – kékek, zöldek, lilák és a semleges árnyalatok – krém, kő szürke, gomba szín, ezüstszürke, szürke vagy barna – adják meg.

This image has an empty alt attribute; its file name is üzleti-ruha-3-pin.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is Chanel-új-felfogásban-2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is üzleti-ruha-luxurios....jpg

Romantikus stílus

Ebbe a típusba tartozó nő bármilyen összetételű ruhatárbólcsábító öltözéket tud varázsolni. Farmer helyett lágyan omló nőies szoknyát és csinos blúzokat visel. Nagy figyelmet szentel a részleteknek – a fülbevalótól a blúzgallérokon át a harisnyanadrág színéig. Bármennyi időt kész rászánni a készülődésre. Szereti a színeket, kerüli a piszkos sötét árnyalatokat. Anyagai puhák, lágy esésűek és gazdagok.

Drámai stílus  

Merész, bonyolultan kifinomult, nagyvilági stílus. Ez az a nő, aki, amikor belép a terembe, tartásával, magabiztosságával és egyénisége erejével mindenkit lenyűgöz. Színei erőteljesek. Legjobban a feketével kiemelt alapszíneket – pirosat, kéket és sárgát – kedveli. Kerüli a nyomott mintás anyagot, különösen az apró virágosat, és a nőies anyagfajtákat. Inkább pop-art, geometriai vagy „beszélő” mintákat választ. Nagy kedvence a fekete. Meghökkentő arányokat kedveli: hosszú dzseki és rövid szoknya, habos nadrágszoknya boleróval, extra méretű ing macskanadrággal.

Alkotó stílus

Ide azok sorolhatók, azok a hölgyek, akik elvetik a konvenciókat. A fiatalabbak között vannak olyanok, akik mániákusan edző csodabogarak, a biciklis nadrághoz felveszik a csipkés blúzt és pulóvert. Az érettebb korú alkotó típus megjelenése mások szemében művészinek tűnik. Ruhadarabjait és kiegészítőit mindig meglepetésszerűen keveri. Kétszer ugyanazt az összeállítást nem veszi fel. Külseje mindig a hangulatát tükrözi. Mindig merész tónusokkal rukkol elő. Minidig kísérletezik a különböző anyagokkal és mintákkal.

Időtlen stílus

Eleganciájának a lényege az egyszerűség. Fellépése elegáns és kiegyensúlyozott. Reggel azzal a magabiztos tudattal öltözködik fel, hogy ha váratlan programon kell napközben részt vennie, akkor is jólöltözött legyen. Kevert, elegáns színösszeállításokat kedvel. Ruhatára alapszínei közé tartozik a csontszínű, a szürke különböző árnyalati, melyek jól élénkíthetők egy-egy gazdag színfolttal. Kiegyensúlyozott, lágy esésű, soha nem túl szigorú vagy testhez simuló fazonokat kedveli. Cél, az elegancia. A jó minőséget kedveli. Ruhatára sovány, de lehetőségei végtelenek.

Divatlapok olvasása során különböző, mint etnikai, college, szafari, bohém, ethno stb. vagy  undergrounde, mint a hipster, goth stb. stílus megnevezésekkel találkozhatunk, de ezek divatirányzati vagy társadalmi rétegdivat stílusok, melyek szabástól és anyagtól függően akár több egyéni öltözködési stílusba is beleillenek.

Mit tegyünk tehát 60 + os korban?

 Ma már nincs korhatára a farmernek, a mini szoknyának és a bátor színeknek. A visszafogottság ebben a korban sem kötelező. Aki elég bátor és szeret kísérletezni  nyugodtan kombinálja színes darabokkal a klasszikus ruháit, kosztümjeit. Ebben a korban csak nagyon kevés nő ruhamérete 36/38. Ehhez hozzájön még, hogy a nagyobb méretek választéka korlátozottabb és valljuk be sokszor olyan „nagymamásak”, hogy a hátunk közepére sem kívánjuk. De ezért van az internet. Milyen lenne, ha egy elegáns klasszikus kiskabátot egy nagy méretekre specializálódott üzlet kínálatából választott modern farmerrel kombinálnánk?

A kötelező rövidre vágott haj és a dauer 60 felett már a múlté. Nyugodtan ajánlhatunk egy frizurát, ami a saját stílusunkhoz simul. Ki mondja, hogy a hosszú haj korfüggő? Csak az fontos, hogy milyen hajjal érezzük jól magunkat.

Jó közérzet vonz

Minden nő tud egy kicsit tenni magáért, függetlenül a divat – és stílustrendektől. Az anti-aging több mint egy szó. Aki egészségesen táplálkozik, sokat mozog, a stresszt az életéből olyan messze űzi, amennyire csak lehet, és nem veszi túlságosan komolyan magát az el tudja érni a testi-, lelki jóérzést, ami a kisugárzására is hatással van. A humor és az önirónia fontosabb, mint az ideális megjelenés. Segít elkerülni az öregedés kellemetlen melléktüneteit, nevezetesen a megkeseredést. Nem arról van szó, hogy ne legyünk divatosak, hanem arról, hogy tudjuk, hogy mi áll jól, és mi felel meg külső adottságunknak és belső szellemiségünknek.

Ács Kálra

Forrás: Mary Spillane: Stíluskalauz

Fotó: pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük