Egészség

Feltűnő hasonlóságok az emberi test és az univerzum között.

Meglepő tanulmány látott napvilágot, Franco Vazza, a bolognai Egyetem asztrofizikusa és Alberto Feletti a Veronai Egyetem idegsebésze kutatásainak köszönhetően, mely szerint feltűnő a hasonlóság az emberi test és az univerzum, illetve az agy neuronális szerkezete és a világegyetem mintázatai között.

Már korábban sok tudós és kutató felfedezte, hogy az ember és a természet azonos szerkezettel rendelkezik. Például az ereink hasonlítanak a villám ágaira, az ujjlenyomatunk hasonló mintákkal rendelkezik, mint a fagyűrűk, az űrben található ködök furcsán hasonló szerkezetűek, mint az íriszünk és egy sejt születése úgy néz ki, mint egy csillag halála.

Ereink és a villámok

Az ujjlenyomatunk és a fagyűrűk

Galaxis és az íriszünk

Mit mutat a kozmoszt az emberi agyhoz hasonlító tanulmány és hogyan magyarázza mindezt ?

Úgy tűnik, hogy a tudomány végre utoléri mindazt, amit a különféle vallások bölcsei és szentjei évezredek óta mondtak. Nem csak a univerzum részei vagyunk – hanem a kozmosz is megmutatkozik bennünk. Ezért, mivel csillagporból származunk, külsőnk meglepően hasonlít a természetre és a kozmoszra. Egy új tanulmány további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az emberi agyban és a világegyetemben több közös van, mint gondolnánk. Természetesen a hasonlóságok sokkal mélyebbek, mint pusztán a látszat. Valójában a kettő jól meghatározott hálózatokkal és szervezeti mintákkal rendelkezik. Az eredményeket a Frontiers in Physics című folyóiratban tették közzé 2020. novemberében..

A vizsgálat során az asztrofizikus és az idegsebész kvantitatív elemzéssel hasonlította össze az agy és az Univerzum összetettségét. A természet két legbonyolultabb struktúrája, az emberi agy idegsejtjeinek hálózata, és az univerzum galaxisainak kozmikus hálózata feltűnően hasonlít egymásra, hasonlóan összetett rendszer. Ez látható a képeken is, mely egymás mellett mutatja be az idegsejthálózatot és a galaxishalmazokat. Az a gondolat, hogy agyunk a világegyetem mini változataként működik, nem tűnik túl elrugaszkodottnak a képek megtekintése után. A kutatók azonban mélyebbre akartak ásni és feltárni az első pillantásra nem nyilvánvalónak tűnő hasonlóságokat is. Franco Vazza, asztrofizikusa és Alberto Feletti idegsebész, életük utóbbi néhány évét a világegyetem és az emberi agy közötti hasonlóságok elemzésének szentelték. Íme, amit eddig felfedeztek : az agy és az univerzum méretbeli különbsége óriási, mintegy 27 nagyságrendű, az energetikai folyamatok, amelyek létrehozzák az agy és a világegyetem szerkezetét, természetesen szintén nagyságrendileg különböznek egymástól, a kutatók szerint azonban mindkettő hasonló bonyolultsággal és önszerveződéssel rendelkezik. Tanulmányuk célja volt, hogy minél többet megtudjanak ezekről a szerkezeti hasonlóságokról. Azt találták, hogy az emberi kisagy körülbelül 69 milliárd idegsejtet tartalmaz, a kozmosznak körülbelül 100 milliárd galaxisa van. Mindkét rendszerben egymáshoz hasonló hálózatokat fedeztek fel, amelyekben filamentumok / fonalak, vagy rostok / kötik össze az egyes hálózatok csomópontjait. Az agyban található idegsejtek és az univerzumban található galaxisok egyaránt „hálózatokként” működnek.

A csomópontok között áramló információ és energia az egyes rendszerek tömegének és energiájának mintegy 25 százalékát teszi ki. Ezenkívül az agy és az univerzum összetétele meglepő hasonlóságokat mutat. Míg az agy kb. 77 százalék vizet, az univerzum kb. 72 százalék sötét energiát tartalmaz. Ezek az anyagok ugyan passzív szerepet játszanak a rendszerek működésének elősegítésében, de a struktúrák nem létezhetnek nélkülük.

A vizsgálati adatok:

A hasonlóságok meghatározása után kvantitatív módon hasonlították össze a kétféle szerkezetet. Az emberi kisagyból és kéregből vett mintákat vizsgáltak, különböző nagyításokban és összehasonlították őket a kozmikus modellel. Mindkettőben kifejezetten az anyagsűrűség-ingadozásának hasonlóságát keresték. Míg a kettő ugyan nagyon eltérő skálán működik, a kutatócsoport hasonló eloszlási mintát talált a sűrűségingadozások vonatkozásában. „Kiszámítottuk mindkét rendszer spektrális sűrűségét. Ez egy olyan technika, amelyet a kozmológiában gyakran alkalmaznak a galaxisok térbeli eloszlásának tanulmányozására ”- mondta Vazza egy sajtóközleményében. „Elemzésünk kimutatta, hogy a kisagy neuronhálózatán belüli fluktuáció eloszlása ​​1 mikrométer és 0,1 milliméter közötti skálán ugyanúgy növekszik az anyageloszlás tekintetében, mint a kozmikus háló esetében, de természetesen nagyobb skálán, amely 5 millió-500 millió fényév között mozog. ” Lenyűgözve e felfedezéstől, a csapat még tovább kutatott, és megvizsgálta az egyes csomópontokat összekötő szálak számát. Megállapították, hogy a kozmikus hálónak vagy galaxisoknak csomópontonként átlagosan körülbelül 3,8–4,1 kapcsolata van. Az emberi agy csomópontonként körülbelül 4,6-5,4 kapcsolattal rendelkezik. Továbbá úgy találták, hogy mindkét struktúra több kapcsolattal bír a központi csomópontok körül, és hasonló az információs kapacitásuk is.

Egy nemrégiben készült kutatás során a kutatók azt találták, hogy az emberi agy körülbelül 2,5 petabájt memóriát képes tárolni. Vazza egy újabb, nemrégiben készült tanulmánya azt sugallja, hogy az univerzumnak körülbelül 4,3 petabájtra lenne szüksége az emlékek teljes tárolásához.

Egy korábbi, még 2017-es tanulmányban a kutatók azt írták, hogy: „nagyjából elmondható, hogy ez a hasonlóság a memória kapacitásában azt jelenti, hogy az emberi agyban tárolt teljes információ (például egy személy teljes élettapasztalata) a galaxisok eloszlásában is kódolható az univerzumunkban.” Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az univerzum EGY AGY, vagy, hogy tudatában lehet önmagának. Bár egyes tudósok és vallások úgy vélik, hogy a kozmosznak ugyanúgy van intelligenciája, mint nekünk. Ez a tanulmány rámutat, hogy a kozmosz törvényei a jelek szerint hasonlóan hozzák létre az univerzumot és az agyat. A múltbeli tanulmányok szintén ezt erősítik. Egy, a szimulációkról szóló 2012-es tanulmány szerint az univerzumot alkotó oksági hálózat nagyban hasonlít az agy hálózatára. Emellett az összetett rendszerek, mint pl.az internet, valamint a társadalmi és biológiai rendszerek is hasonló struktúrát mutatnak. Vazza és Feletti nemrégiben készült tanulmánya segíthet a tudósoknak ezen átfogó törvények és rendszerek bonyolultabb megértésében. „Valószínűleg a két hálózaton belüli kapcsolatok hasonló fizikai elvek szerint alakulnak, annak ellenére, hogy a galaxisokat és az idegsejteket szabályozó fizikai erők között feltűnő és nyilvánvaló különbségek is vannak ”- mondta Feletti. „Ez a két összetett hálózat több hasonlóságot mutat, mint egy kozmikus háló és egy galaxis, vagy, mint egy neuronális hálózat és egy idegsejt test belseje..”

Forrás: Power of positivity

Fordítás: dr.Biszku Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük