Egyéb kategória

Tükröm, tükröm…Milyen ruha áll jól rajtam?

Milyen ruha, milyen testalkatra illik?

Sajnos nem mindenki rendelkezik manöken alkattal, de mindenki szeretné magából minden körülmények között kihozni a legjobbat.  Mindez természetes és nem ördöngösség, ha megtanulunk néhány öltözködési szabályt. Ehhez azonban, mint már többször is említettük szükségünk van önismeretre, testalkatunk és lelki adottságaink figyelembevételére. Természetesen az sem árt, ha tudjuk, hogy mit milyen alkalomra illik felvenni. Ha mindezen tudás birtokában vagyunk már magabiztosan indulhatunk ruhavadászatra.

Széles a csípőnk, kis pocakocskánk van, vagy erős a felsőtestünk? Nem számít. A divatban nincsenek szabályok, de minden alkat számára létezik két alapelv:

  • Ne burkoljuk be magunkat óriási szövetfelülettel vagy formátlan szabással!
  • Hangsúlyozzuk előnyeinket és figyeljünk az arányokra, próbáljuk kiegyenlíteni a felső – és alsótestünk arányait  a csípőtől a vállig.

Mi áll jól rajtam?

Kis pocak

Ebben az esetben az öltözettel el kell terelni a figyelmet a test középvonaláról. A hangsúly kerüljön az arcra, a nyakra és lábra. Minden ruha jó, ami nem derékban szabott, kissé bővülő, harang alakú, vagy zsákruha. Jó megoldás az egysoros gombolás, például az ingruha.

A szoknya legyen egyenes vonalú, vagy lefelé enyhén bővülő, elől lapos. Kerülni kell a derékban húzott fazonokat. Előnytelen a plisszérozott, a magasított derék és az áthajtós fazon. Nadrágoknál a derékban gumis megoldások előnyösek. A nadrágszárak legyenek egyenesek, de nem túl szélesek. Továbbá fontos, hogy a nadrág fazonjának legyen tartása. Tilos a sztreccs és a szűk vonal. A blézer legyen egysoros, három gombos, csípőig érő. Ajánlott a divatos pánt nélküli, vállat szabadon hagyó ruha, gyakran laza szabással, amely így hangsúlyozza a vállat és a nyak területét, míg a hasat ideálisan körüllengve takarja.

Széles csípő

Ennek a testalkat típusnak a keskeny felsőtestet kell hangsúlyoznia, és óvatosan játszani a csípő körül.

Ehhez csodálatosan megfelelnek például az A – vonalú ruhák, melyek  felül keskenyre  szabottak, és térdükön kissé felkapnak. A széles lengő harangruhák körszoknyájukkal homokóra sziluettet keltenek, a derekat lehet egy keskeny övvel hangsúlyozni. Ajánlott az átkötős (átlapolt) ruha. Tehát olyan ruhák, amelyek lazán esve lengik körül az alakot. Mi az optimális hosszúság? Legalább térdig érő, mivel mini-ruhákkal a test könnyen négyzet alakúnak tűnhet, vagyis szélesebbnek, mint valójában. Kerülni kell a csípőn rakott ruhákat is.

Erős a felsőtest (nagy mell) 

Először is, nagy mell esetén igen fontos, hogy mi van a ruha alatt! A jól illeszkedő melltartó biztonságot nyújt és biztosítja, hogy jól érezzük magunkat. Ügyeljünk arra is, hogy a fehérnemű vagy a ruha dekoltázsa ne nyomja le a mellünket, és ne vágjon be kellemetlenül. Ez kényelmetlen és nem is néz ki jól. Viseljünk V-nyakú ruhákat, amelyek hangsúlyozzák az alakot és nőiesek.

Nagyon előnyösek a nagy mellű nők számára a sima, egyenes, ceruza szabású ruhák, melyek  nyújtják a sziluettet. Szintén ideálisak az empire vonalú modellek, amelyek szorosan illeszkednek a mellkas fölött, majd mell alatt elvágva lágyan és lefelé bővülően hullanak alá, valamint az alsó testet hangsúlyozó rakott ruhák.

Nem ajánlottak a mellrésznél fodorral, volanttal, vagy redőzésekkel díszített ruhák, mert azok tovább erősítenek. Ha nem szeretnénk a mellünket hangsúlyozni, akkor tökéletesek a divatos váll nélküli ruhák, mert a hangsúly a vállakra és a kulcscsontra irányul. Ami a kiegészítőket illeti, válasszuk az XL változatokat, mivel a kis táskák aránytalannak tűnnek.

Keskeny csípő, szélesebb váll

Ennél a testalkatnál törekedni kell a váll és csípő egyensúlyának megteremtésére. A csípő szélesítésével és a vállvonal finomításával, előnyös, karcsú sziluettet kapunk.  Keskeny csípő esetén előnyös a klasszikus kosztüm, továbbá a raglánszabás, vagy a kimonó ujj, a V-alakú nyakkivágás, a váll vízszintes vonalát megtörő paszpól, lánc, a derékvonalat hangsúlyozó  szabásvonal.

A szoknya legyen egyenes szabású, ami rátett zsebekkel, lépésbővítő ráncokkal, hajtásokkal, zsebekkel optikailag szélesebb hatást kelt, vagy harangszabású.  Mivel ebbe a csoportba az atlétikus termetű hölgyek tartoznak, megengedhetik, maguknak a rövid szoknyát. A blúz legyen egyszerű szabású. Előnyös az ingfazon, a rövid állású karcsúsított forma, spicces gallérral, ívelt nyakkivágással. A nadrág derékvonalban legyen húzott, a nadrágszárak cigaretta vonalban fussanak.

Reméljük, hogy ezzel a néhány alap információval magabiztosabban tudnak választani az áruházak, butikok gazdag kínálatából.

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük