Divat/Divathírek, Egyéb kategória, Szabadidő/Kultúra

Újabb állomás a Patronage 99 Alapítvány életében

Örömmel jelentjük, hogy megtörtént a divatdíj pályázatok előzsűrizése. Mielőtt azonban beszámolnék erről a régen várt eseményről, azok kedvéért, akik még nem találkoztak a Patronage 99 Alapítvány nevével néhány mondatban ismertetném annak tevékenységét.

Patronage 99 Alapítvány

2020. február végén megalakult meg a Patronage 99 Alapítvány, melynek alapítója és mentora dr. Medgyessy Ildikó divatszakember, aki közel 50 éve dolgozik a hazai divat- és ruhaipar fellendítésén. Már az alapítvány elnevezése is beszédes. A patronage szó ugyanis kettős. Egyszer jelenti franciául a védnökséget, támogatást, egymás segítését és ugyanakkor jelenti a szabásmintát is. A két 9 –es, azaz a 99 az alapító és lánya szerencseszáma is. (A számmisztika szerint is jeles szám a kilences, a legmagasabb humánus szemléletet szimbolizálja, a 99-es pedig az egyik mesterszám, jelentése az egyetemes szeretet. A számok szimbolikáját persze csak jóval a névválasztás után fejtettük meg, de örültünk az eredménynek, mert a kezdeményezés a szakma szeretete és a segíteni akarás hívta életre.)

Visszatérve a komolyabb, racionális dolgokhoz: Az alapítvány célja a divattervezők, az öltözködési szakemberek munkájának megismertetése és segítése, a hazai ízlés – és öltözködéskultúra fejlesztése.

Divatdíj

A Patronage 99 Alapítvány első lépésként hagyományteremtő céllal 2020 júniusában meghirdetett egy divattervezői pályázatot, melynek ugyancsak dr. Medgyessy Ildikó a mentora, akiről tudni illik, hogy 10 évig a Magyar Divat Intézet Nemzetközi-, Piackutató- és Információs Főosztályának a vezetője, ezt követően ugyancsak 10 évig az Ez a Divat havonta megjelenő divatlap főszerkesztője volt, ezután pedig mind a mai napig az Elegant Desig Zrt. elnök-vezérigazgatói, illetve igazgatói posztját tölti be.

Az alapítvány többek között a divatdíj pályázat eszközével kívánja felhívni a figyelmet az öltözködéskultúra fontosságára a mindennapi öltözködésben, valamint a fenntartható ökológia jegyében az ember és a természet szoros összefüggésére, ezért a pályázat témája:

„A város és a természet kapcsolata a női – és férfiöltözködésben”.

A pályázatnak tartalmaznia kellett egy leírást arról, hogyan látja a pályázó a mai városi nő és férfi mindennapi öltözékét, valamint a pályamű rövid leírását, műszaki dokumentációt rajzokkal, anyagvágatokkal, és szakmai bemutatkozást.

A pályamunkákat két körben, neves hazai divatszakemberekből álló zsűri bírálja el. Az ünnepélyes díjkiosztón, melynek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ad helyt, különdíjat és közönségdíjat is hirdetünk.

Munkában a zsűri

A pandémia következtében az eredetileg meghirdetett programhoz képest a munkák kis csúszást szenvedtek, de március közepére beérkeztek a pályázatok.  A zsűri tagjai: Ecker Gabriella TMTE főtitkár, Dr. Ács Klára nemzetközi és hazai divatszakember, Dobos Emese a HVG Online újságírója, Medgyessy Ildikó az Elelgant Design vezérigazgatója, Török Anna könnyűipari mérnök. MOME végzett divattervező, valamint Szabó Dorottya szervező, a Patronage egyik alapító tagja és végül, de nem utolsó sorban, Dr. Medgyessy Ildikó a Patronage 99 alapítója és kurátora, az Elelgant Desig Zrt. igazgatója).Vizsgálták a modell leírás és az elkészített öltözet összhangját, illetve annak minőségét. A beérkezett 16 pályázatból 10 munkát tartottak a megfelelőnek ahhoz, hogy rész vegyen a döntőben.

A zsűrizés előtti héten Dr. Medgyessy Ildikó személyesen fogadta a versenyzőket, és baráti hangvételű beszélgetést folytatott velük, mely során megismerkedett szakmai múltjukkal, valamint tájékoztatta őket a verseny további menetéről.

A beérkezett pályamunkák meglehetősen nehéz helyzet elé állították a bírálókat, mert a megadott témát igen sokféleképpen értelmezték a versenyzők.  Volt, aki egy szép estélyi ruhát álmodott, volt, aki kézzel varrott, város nyári öltözetet készített maradék anyagok felhasználásával a fenntarthatóság jegyében, volt, aki több darabból álló, egymással kreatívan variálható modern városi öltözet együttessel pályázott és, volt, aki gazdag gyöngyözéssel díszített női toppal és férfiinggel jelentkezett, hogy csak néhány modellt említsek a sorból. A zsűri minden tagjánál nagy tetszést aratott egy, a halászbástya ihlette durva műbőrből készített nagyon látványos és ötletes kreáció, ami azonban inkább jelmez, mint öltözet, ezért nehéz volt a többi ruha közé besorolni.

Összességében elmondható, hogy a tervezők mindegyike komoly munkát végzett, szellemesen és kreatívan fogták meg a témát. Fotókat egyelőre nem tudunk, és nem is akarunk közzé tenni, de a döntő megtörténte után, egyenként be fogjuk mutatni a tervezőket és az általuk készített ruhákat, melyek minden bizonnyal az Önök tetszését is meg fogják nyerni.

Aki többet szeretne tudni az alapítvány munkájáról és Divatdíj pályázatról, keresse fel honlapunkat, vagy face book oldalunkat!

www.patronage99.hu,  face book: patronage99

A képhez tartozó alt jellemző üres; image.png a fájlnév
dr. Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük