Egyéb kategória

Praktikum, fenntarthatóság, fantáziadús kreáció

Praktikum, fenntarthatóság, fantáziadús kreáció jellemezte a Patronage 99 divattervezői verseny pályamunkáit.

Bár az Alapítvány által meghirdetett divattervezői verseny díjkiosztó gálája 2021. szeptember 17. zajlott le, úgy gondolom, hogy most, a Budapest Design Week  rendezvénysorozat idején, érdemes ismét felidézni az eseményt.

A pályázat előzményei

2020 elején a Patronage99 Alapítvány  ” Városi öltözködéskultúra fejlesztése” – témában pénzdíjas divattervezői pályázat kiírásával kezdte meg működését. A versenyzőknek  az örökké izgalmas város és a természet együttélése  jegyében kellett női és férfi öltözékeket tervezni, szem előtt tartva a trendirányzatokat, a minőséget, a szériában történő gyártás lehetőségét és nem utolsó sorban a tervezői egyéniség kifejezését. A pályázók maximum 2 elkészített modellel  nevezhettek, melyhez rajzos, szöveges, fotókkal illusztrált dokumentációt és rövid szakmai önéletrajzot is kellett mellékelni. A pályamunkákat – két kőrben – neves divatszakemberekből álló – zsűri bírálta. (Részleteket lásd: Patronage face book oldalán vagy a https://patronage99. hu weboldalon.) A döntőbe végül 10 versenyző jutott be.

Mint általában, a zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen ahány tervező, annyi személyiség, annyi világlátás, annyi kreativitás. A pályamunkák sokszínűségét mi sem bizonyította jobban, mint azok az elképzelések, melyeket a tervezők saját alkotásuk vezérfonalává választottak.  Újrahasznosítás, praktikum, unisex, divat, gyárthatóság és látvány állt egy-egy pályázat középpontjában.

A divattervezői versenyt támogatta: az Elegant Design Zrt., a VOSZ BP MRE, (Budapest – Megyei Régiók Szervezet) és a BKIK. Az ünnepélyes díjkiosztó megrendezésének helyszínét a BKIK (Budapesti kereskedelmi és Iparkamara) biztosította. A COVID járvány miatt sajnos korlátozott volt a meghívható vendégek száma és a maszk viselésére is külön felhívták a vendégek figyelmét.

A képhez tartozó alt jellemző üres; A_MG_8797.jpg a fájlnév

A rendezvény háziasszonyi szerepét és a divatbemutató levezetését, Medgyessy Ildikó Mónika, az Elegant Design Zrt. vezérigazgatója látta el.

Lőrincz Gergely a BKIK Kézműipari Tagozat elnökének üdvözlő beszéde után Dr. Medgyessy Ildikó, az alapítvány létrehozója és mentora rövid megnyitó beszéde után

elkezdődött a divatbemutató. Az első részében az Elegant Design debütáló saját tervezésű kollekciójából kaphattak ízelítőt vendégek, majd rövid szünet után, a 10 döntőbe jutott versenyző modelljeinek bemutatása következett.

Elegant Design kollekció

Az Elegant Design kollekciójának felvonulása  a fiatalos, elegáns utcai illetve irodai öltözeteivel indult, majd az alkalmi modellek következtek. Minden egyes darabot a minőségi alapanyag és a precíz kidolgozás jellemezte.

A szünet után következett a pályamunkák bemutatása.

SZABÓ KITTI

Kényelmes, apró ötletekkel izgalmassá tett overallal mutatkozott be. Szeretné, ha a ruha nem csak egy ruha lenne, hanem egy érzés, ami önbizalmat, és megnyugvást ad. Elsősorban személyre szabott ruhákat tervez, ezzel is csökkentve  a felesleges ruha felvásárlást. Mottója: nincs olyan amit nem lehet megcsinálni. Saját márkája, a KITTISABO fashion.

KILIN KRISZTINA

Tanulmányait a Modell Divatiskola ruhaipari technikusi képzésén szerezte. Immár 3 éve az Elegant Design Zrt. – nél dolgozik mint terítékrajz készítő, egy éve a gyártás előkészítési terület vezetője. Fiatalos, csipkebetétes koktélruhával indult a versenyen.

BALÁZS ESZTER – „Pakolj be”

Tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetemen öltözék és textiltervezés szakon végezte. „Úgy vélem, hogy a mai modern öltözködésnek 3 kulcsszó kapcsolatán kellene alapulnia: a kényelem, a funkcionalitás, és a variálhatóság hármasán.” Pályaműve egy olyan klasszikus szabású hosszú ruha, melyen variálható hossza következtében anyagtöbblet képződik, ami a derekat körbeölelő zsebként funkcionál.

HALASI ERIKA

Tanulmányait a Textil Suli, illetve a Modart francia szabászat képzésén végezte. Pályaművének címe: ’Találkozás’ . Szereti a klasszikus vonalvezetést, de szeret kísérletezni is, érdekesnek tartja a geometriai formák megjelenését egy ruhadarabon.

HAJÓS LILLA ÉS POZSONYI MARIANN tervező páros

Pozsonyi Mariann – szabászmester – modellező szabász.

Hajós Lilla – stílusszakértő : „Feladatomnak érzem, hogy stílusra és ne trendkövetésre sarkalljuk a közösséget.” Missziójuk az ízlésformálás, a textíliák, minőségi fenntartható alapanyagok alkalmazásával.

„Törekszünk a mindennapokban is viselhető, mégis emlékezetes darabokat alkotni. Könnyen beépíthető ötleteinkkel szeretnénk kéznyomot hagyni a stílusvilágban.” E gondolatok jegyében alkották meg formabontó, farmer, szövet és műbőr kombinációban készített unisex öltözetüket.

Végül, de nem utolsó sorban, következzenek a díjazottak!

Az első hellyel járó 300.000 forintos díjat PÉCZ TEKLA „Olümpia” elnevezésű ruhája nyerte el, amelyet a nemrég lezárult olimpiai játékok is ihletettek. Tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetem kézműves tárgykultúra szak divat specializációján végzi.


A második díjat és a 150.000 forintos támogatást VASS ARANKA ADELINA – OppidiumPalladia ruhájának ítélete oda a zsűri. Tanulmányait a Modartban végezte. Tervezői célja olyan ruhadarabok megalkotása, melyek időállók, mind a változó trendekkel, mind a viselés okozta megterheléssel szemben. Funkcionalitás, sokoldalúság és esztétikum a fő irányelvek, melyek mentén építkezik tervezői és kivitelezői munkássága során.

A harmadik díjat és a 100.000 forintot IMELY JUDIT, a zsűri által „Gésa” ruhának keresztelt alkotása kapta. Tanulmányait az Art Show Studió divattervező szakán végezte. Amatőr színi társulatnak és énekeseknek készít fellépő ruhákat, de saját kollekciókat is készít. Egyre jobban foglalkoztatja a fenntartható divat és öltözködés. A pályázatra beadott műve is ennek a koncepciónak a része. A klasszikus vonalvezetésű mindkét oldalon hordható (fregoli) ruha, ugyancsak kétoldalú övvel, több variációs lehetőséget is kínál.

Az Elegant Design Zrt. különdíjának nyertese BESSZER BETTINA „A természet új arcai” elnevezésű női kabátja lett. A különdíj keretében a divattervező 3 modellből álló „kapszula” kollekcióját a vállalat legyártja és értékesíti. Tanulmányait az Óbudai Egyetemen végezte ruhaipari mérnökként. Kabátját egy fa zöld lombján áttörő kék égbolt ihlette. Az egyediség, az aszimmetrikus tökéletesség párosult a színek természetes harmóniájával.

Az alkotások közül egy formabontó alkotás kapott még különdíjat: a Könnyűipari Szövetség NÉMETH-KIS RENÁTA „Tél a Halászbástyánál” nevű bőrből készült alkotását jutalmazta. Végzettsége könyvtár-művelődésszervező, marketing- és reklámmenedzser

Autodidakta módon kezdett el alkotással foglalkozni. Kreációja elkészítése mellett szereti a formabontó de elegáns divat kiegészítőket, melyeket ugyancsak maga készíti.

A jó hangulatú divatbemutató végén a zömében divatszakmai közönség csoportokba verődve beszélte meg a látottakat. Öröm volt számukra, hogy egy színvonalas és hasznos kezdeményezés indult útjára.

„A pályázat megmutatta, hogy a magyar divattervezők nemzetközi mércével is kiemelkedően tehetségesek és izgalmas, újító alkotásokat hoztak. Célunk, hogy a divatdíjat 2022-ben is, – új tematikával – meghirdessük és a magyar divattervezőknek támogatást és lehetőséget teremtsünk, hogy tehetségüket és kreativitásukat még inkább kamatoztathassák” – nyilatkozta dr. Medgyessy Ildikó a Patronage99 Alapítvány alapítója és a zsűri tagja a díjkiosztót követően.

Sok sikert kívánunk a Patronage99 további munkájához!

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük