Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

A halászkalaptól a baseball sapkáig

2021 – 22 kalap és sapka irányzatok

A fejfedők iránti igény nagyobb, mint korábban bármikor.

A fejfedők és kalapok évszázadok óta kísérnek bennünket. Régen inkább arra voltak hivatottak, hogy védjenek a hideg ellen és jelezzék a társadalmi hovatartozást. Az egyszerű emberek a 11. században úgynevezett COIFFE – ot, – len vászonból vagy bőrből készült főkötőt – viseltek, melyek szorosan a fejre simultak, vagy turbánszerűen vették körbe a fejet. Európában a nőknek a középkorban, amint férjhez mentek el kellett rejteni a hajukat. (Sok helyen még ma is így van.) A tipikus női fejfedők ebben az időben a főkötők és a bóbiták voltak, melyek a ruharendeletek részét képezték, és egyes vidékeken évszázadokon át megmaradtak.

Ma a kalapokat már nem lehet elvonatkoztatni a divat világától. A 2021-es őszi/téli kalaptrendek rendkívül változatosak. A kifutókon bemutatott fejfedők a sima és praktikus modellektől az abszurdig és feltűnőig terjedtek, és valahol a középen találhatók a hordható és elegáns kalapok és sapkák. A fejfedők között szerepelt néhány szórakoztató opció is, mint például az Elisabetta Franchi lovas -, a Philosophy hangulatos svájcisapkái,  Moschino apró varázslatai, valamint néhány masszívan túlméretezett változatok.

A hétköznapi viseletre ajánlott fejfedők között számos újragondolt klasszikus és retro fazon jelenik meg, melyeket már évekkel ezelőtt is hordtunk.

Klasszikus, karimás kalapok

Régi, de aranyat ér. Az idei őszi-téli szezonban nagyon népszerűek lettek a nemez, gyapjú vagy nyúlszőr karimás kalapok, de láthattunk vízlepergető anyagból készültek is. A karimák lehetnek szélesebbek, keskenyebbek, laposak, vagy felfelé íveltek, un. fedorák és bowlerek. Ezek a kalapok extra eleganciát kölcsönöznek a megjelenésnek.

(A fedora egy nagy szélű, az eleje két oldalán benyomott, a korona tetején hosszában betört formájú kalapfajta,  amely a 19. század végén a nők körében, az 1920-as évek elején a férfiak körében jött divatba, és még ma is nagy népszerűségnek örvend. A korona magassága tipikusan 11 cm. )

(Bowler  nem más, mint a keményített nemezkalap (keménykalap) lekerekített felsőrésszel, főleg angol nyelvterületen népszerű.)

Ebben az őszi szezonban minden megjelenéshez és stílushoz viselhető. Western csizma ajánlott hozzá.

Baszk sapka vagy barett

A baszk sapka vagy más néven barett (a skandináv országokban alpesi kalapnak vagy alpinónak is nevezik) gyapjúból, filcből vagy pamutból készült fejfedő, amely rokona a svájcisapkának. A divatvilágban reneszánszát éli. Igazán szerethető fejfedő.

Fejkendők

Visszatértek a 60-as évek!Legalábbis a fejünkön, mert a selyemkendők olyan divatosak ebben a szezonban, mint még soha. Lazán megkötve, vagy szorosan a homlokba húzva. csodálatos divattrend 2021 – ben.

Schieldes sapka (Cappy)

A jó öreg Cappy!Véd a napsütéstől, távol tartja az arcunktól a bosszantó hajszálakat, és 2021-ben rendkívül stílusossá teszi a hétköznapi viseltet. Valószínűleg sokaknak van még otthon néhány régi modell, amit most előhúzhat.

Halász kalap

2021/22 – ben ismét kedveltek a halász kalapok. Már az elmúlt évben is láthattuk a divatos metropoliszok utcáin ezeket a feltűnő fejfedőket, melyek ebben a szezonban mindennaposak lesznek. Nem számít, hogy egy egyszerű modellt, vagy egy tetszetősebbet választunk– mindkét esetben felfigyelnek a viselőjére.

Szőrme sapkák

A hagyományos anyagok miközben jól védenek a hideg ellen, követik a téli kalaptrendeket. Ha szereted a szőrmével dísztett kiegészítőket, akkor ebben az évben lesz miből válogatni. A szőrmével díszített cipők, pénztárcák és táskák mellett most megjelennek a szőrme sapkák és kalapok is.

Kötött téli sapka (BEANIE)

Visszatért a Beanie. Egyszerű, hétköznapi, meleg, praktikus, kötött sapka, bordázott vagy sima, vékony vagy vastag fonalból készült kivitelben, bojttal vagy anélkül. Aki ügyes maga is köthet ilyet. Nem meglepő, hogy ez a sapka kedvelt ebben a szezonban. Függetlenül attól, hogy elegánsnak látja a sapkát, vagy sem, a sapka ismét teljes népszerűségnek örvend, Chaneltől Altuzarráig.

Baker’s Boy?

Ez is egyfajta simléderes sapka, de szabásában eltér a cappytól. A divat világ nélkülözhetetlen része. Ezeket a stílusos és kényelmes sapkákat sokféleképpen hívták: munkás sapkának, Lenin-sapkának, Angliában pék sapkának. A 21. századig az alsóbb néposztály viselete volt, mígnem egyszer csak bevonult a divat világába. Számos őszi-téli kollekcióban jelent meg időről-időre, így történt ez  2021/22-es őszi téli szezonban is. A legnevesebb tervezők kollekcióiban láthatták a kifutón Courregtől Ruslan Bafinskiyg.Az alkalmi ballonsapkák üzleti blézerrel és hétköznapi fehér alapinggel egyaránt stílusosak a klasszikustól a szokatlan megjelenésig.

Sálsapka

Akár snoodnak, akár balaklavának hívják, a sapka és a sál keveréke 2021 népszerű (és hasznos) fejfedőjének bizonyul. Könnyű felvenni és elrejteni a hajat, a szakállt és a bajuszt, amikor kimegyünk. Elfelejtetted a maszkot? Nem baj! Ez a sapkatrend azért praktikus, mert egyszerűen felhúzhatja a „sálat” egy kicsit magasabbra, hogy eltakarja az orrát és a száját Mindezen okok miatt a balaklava vagy snood volt az egyik legnépszerűbb termék a kifutókon. Ilyen fejfedőket láthatunk Miu Miu,  Ambush, Balmain, Moschino, Max Mara, Alyx, Givenchy és Raf Simons kollekciójában is a kifutón.



Baseball sapka

A baseballsapka egy férfias hatású időtlen kiegészítő. Ha az ember a FashionWeekre gondol nem ez az a fejfedő, ami azonnal eszébe  jut, de talán éppen ezért is érdekes látni ezeket a sapkákat a kifutókon. Celine egyszerűvé tette a dolgokat egy fekete baseballsapkával, amelynek elejére a márka logóját nyomtatta. A Marine Serre lila sapkájára a márka minimalista logónyomatát nyomtatták, ami meglepően elegánsnak tűnt. Végül a Dolce&Gabbana eljátszott a gondolattal, hogy drágaköves logórészleteket adjon az egyszerű fekete baseball  sapkához.

Trapper kalap

A téli sapkák divatjában reneszánszát éli az un. trapper sapka, ami egy meleg, füles, eredetileg téli katonai téli sapka. (Mi usankának ismertük.) Bár ma is elsősorban szőrméből, főleg nyúlszőrből készül, de már számos műszőrme, szövet /szőrme és vízlepergető anyag, kötött variációk is léteznek. A Trapper sapkák rendkívül mutatósak Diornál. Bőrből és különböző színekben készültek, és tökéletes kontrasztot alkotnak a bemutatott ruhákkal. A Tod’s-nál a masszív és kényelmes katonasapkák tűntek fel, és azt ígérték, hogy még a legzordabb téli hónapokban is melegen tartják viselője fejét.

A képhez tartozó alt jellemző üres; kép-2.png a fájlnév

Ezzel a rövid áttekintéssel némi ízelítőt kaphattunk az idei őszi-téli szezon gazdag kalap és sapka divatjából. Sok régi volt divat fejfedőit elő lehet kotorni a szekrény mélyéből.

Ezzel a rövid összefoglalóval némi ízelítőt kaptak a színes idei őszi téli sapka és kalap irányzatokból.

Fotók: Pinterest. com

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük