Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

Tetőtől-talpig kötöttben

Nőies, kényelmes, sportos és elegáns

2020/21 őszi-téli kötött divat

A kesztyű, sapka, sál és a pulóver kétségtelenül hozzátartoznak az őszi-téli hónapokhoz, de a kötött igazán a 80-as években tört be erőteljesen a divatba, majd rövid visszahúzódás után idén ismét látványosan tért vissza.

Ez tehát jó hír mindenkinek, akik télen új vastag kötött pulóverben  akarják átvészelni a hideg téli napokat. A 2021-22 őszi-téli szezonban a meleg kötött pulóver nemcsak egy szükséges, hanem egy igazi divat vezér darab – mindenekelőtt a strukturált copf kötött, ami megjelenthet, all-over mintázatú pulóveren, kabáton, vagy finom kötött ruhán, kardigánon, mellényen, egyszóval bármilyen kötött darabon. Emellett nagy kedvenc a bordázott, a csíkos, a káró  és a fantáziadúsan strukturált és a retro kötött. 

Nagymamák kötött kedvencei és az haute couture

Amikor a neves divatházak , vagy márkák bemutatják  a kifutókon őszi-téli kollekciójukat, mindenhol, minden irányzatban, legyen az college -,  (Preppy Style), military – , glamour -, vagy retro look,  szép számmal találkozunk hol durva kötésű, hol puha terjedelmes, hol elegáns kasmír, hol fémes csillogású, hol flitteres, hol robosztus merinó gyapjú modellekkel. De láthatók horgolt optikák ugyanúgy, mint geometrikus vagy feliratos, csíkos, vagy káro mintázatok.

Burberry

A gyapjú pulóvereket, kardigánokat, melyek egykoron nagyanyáink kedvencei voltak, mindig is hordták, de az idei szezonban ezek modern változatai a fonalminőségek széles választékának köszönhetően számos friss variációban vonulnak fel. A divattervezők ismét felfedezték  a meleg, terjedelmes fonalakat, és a kötött modellek elegáns haute couture darabokká léptek elő és váltak a szezon sikkes és fontos szereplőivé.

Balmain
Ralph Lauren
Elisabetta Franchi

A kötött egyszerűen találkozott a korszellemmel. Miért? Mert természetes és a modern városi életet szimbolizálja. Könnyen kezelhető, nem gyűrődik, kényelmes, elegáns.

Kötöttek a felsőruházatban

A kötött ruhákra, pulóverekre és kabátokra jellemző a luxus hatás,  a jó vonalvezetés és magas minőség,  gyakran avant-garde, szerkesztés nélküli megjelenés és egyfajta túldimenzionált  részletek alkalmazása, ehhez jön még a jó öreg lagen look, ami különös keverékben jelenik meg. Vagy minden réteg  teljesen egyforma kötött, vagy a finom kötöttek keverednek durva és elegáns anyagokkal. A kötött kabátok valódi kombinációs lehetőségeket kínálnak. Gyapjú kabátok, túlméretezett pulóverek és kardigánok, hosszú- és rövid  mellények, ruhák, pulóverek, stólák, ponchok, loopok,  (Loop sál: Bebújós, körkötött sál, amelyet a fejen áthúzva lazán, a nyak körül akár többszörösen redőzve viselnek.) sapka és sálkombinációk, bolerók, kötött ruhák, szoknyák és nadrágok, mind – mind megjelennek a kötöttek palettáján. A ruhákat hosszú pulóverként, míg a hosszú pulóvereket ruhaként lehet viselni. Itt azonban be kell tartani egy fontos divat szabályt: minél terjedelmesebb a felsőrész, annál keskenyebb a láb „ruházata”.

A dereket szabadon hagyó rövid kötött mellénye és pulóverek, sokszor terjedelmes, puha fonalakból, a 80-as évek divatját idézik. A kardigánoknál, pulóvereknél gyakran alkalmaznak szőrme díszítéseket.

Kötött struktúrák, lehetőségek

Az egyes darabok kidolgozása igen sokoldalú. Lehet finom és durva egyaránt. A kötött anyagokat kombinálhatják textillel, bőrrel, szőrmével vagy egyéb high-tech anyaggal. Egy kötött felsőrész felett átdobott köpeny, egy robusztus kötött pulóver finom blézerrel jó variációk. Kötött részletekkel kombinált bőrkabátok, dzsekik is megjelennek ebben a szezonban.  Ezek talán egy kicsit kaotikusnak tűnnek, de valójában nagyon elegáns hatást keltenek. Nem tabu a kontraszt hatású minta sem. Geometrikus és feliratos –, hosszában és keresztben csíkos minták egyaránt divatosak.

Ezek tehát röviden a 2020/21 őszi téli kötött divat jellemzői, melyek figyelembevételével kényelmes, meleg, modern és elegáns, sőt fényűző megjelenést állíthatunk össze a hűvös időszakokban.

Fotók: Pinterest.com

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük