Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

BUDAPEST FASHION WEEK 2021 / ŐSZ

2021. november 24-25-26-án került megrendezésre immár 23. alkalommal a Budapest Fashion Week.

Színek, elegancia, spiritualitás, etnikai elemek, praktikum, fiatalos bohóság, kényelem. Röviden így foglalható össze a bemutató sorozat, persze ennél sokkal több volt.

Hosszú évek óta kísérem figyelemmel Mayer Balázs divattervező – a KenGuru márka és a Budapesti Fashion Week létrehozójának szívós kitartását, amivel évente két alkalommal megszervezi a hazai divatélet,  nemzetközileg is jegyzett egyik legrangosabb eseményét a Budapest Fashion Weeket.

Fotó: ZsoccFotó

Az idei három napos divat felvonuláson 12 hazai designer mellett meghívott vendégként Eli.B Olaszországot képviselte. A helyszín ezúttal Budapest legújabb exkluzív rendezvény helyszíne, a 2021 őszén, – a Mandala Day Spa élményközpont további bővülése nyomán megnyílt- Mandala Orient Holistic Center & Event Space volt. Nem véletlenül esett a választás erre a rendhagyó helyszínre, ami nyugalmat sugárzó eleganciájával, a kelet egzotikumával adott különleges keretet a divatbemutatóknak.  Az organikus és orientális elveket követő belsőépítészet a természetben előforduló föld színek a barnák, a zöld, a víz opálos kék megjelenése, az arany, a fényesen tündöklő nap csillogásának allegóriájával idézi meg a természet luxusát. Mindezek a környezeti jegyek remek összhangban voltak a felvonuló kollekciókkal, azok ars poetikájával, melyekben az elegancia, a luxus, az etnikum, a fiatalos bohóság, a puritán egyszerűség és a korszerű kényelem egyaránt megjelent.

Néhány szó a 2021 őszi Budapest Fashion Week tematikájáról

A pandémia időszaka mindenki életére rányomta bélyegét. Különösen érzékenyen érintette  a művészvilágot, ezen belül a designereket is, akik a csillogó kivagyiság,  a divat öncélúsága helyett többlet tartalmakat kerestek. Az öltözékek sok esetben választ kívántak adni olyan társadalmi kérdésekre is, mint a túlfogyasztás, az újrahasznosítás, a természetvédelem és az életmódváltás. Megjelenik a befelé fordulás, a keleti filozófiák, a nők társadalmi helyzete, a felgyorsult nyugati világ tarthatatlanságának megoldáskeresése.

A kollekciók anyag -, forma- és színvilága

Az újrahasznosított anyagok mellett, luxus és high tech kelméket, selymet, bársonyt, tüllt, természetes alapanyagokat, mint a pamut, – ezt elasztikus változatban is, melyek a kényelmet szolgálják -, lent, viszkózt alkalmaztak a terveők. Az anyagok a minőséget, az időt állóságot, az eleganciát és a kényelmet tükrözték. A kényelmesebb, pamut-elasztikus alapanyagok használata, a szabadidő ruhák szabásvonalaink átemelése a hétköznapi divatba, a home office, az otthonmaradás – és a nagyvárosi, urban-nomad életvitelt kívánták megjeleníteni. Klasszikus és extravagáns, bolondos, túlméretezett szabásvonalak egyaránt megjelentek. Láthattunk szép etnikai – , spirituáls -, patchwork – elemeket hordozó kollekciókat éppúgy, mint eleganciát, vagy éppen kényelmet, utcagyerek stílust megidéző modelleket. Egyszóval a bemutatott kollekciók igen színesek és sokrétűek voltak.

Tervező: Eli,B – ZsoccFoto
Tervező: Balázs Eszter – ZsoccFoto
Tervező: Adry – ZsoccFoto
Tervező: Mantra – ZsoccFoto
Tervező: Orosz Réka – ZsoccFoto
Tervező: Shakti – ZsoccFoto

Mint említettem hosszú évek óta figyelemmel kísérem a Budapest Fashion Week bemutatóit, így elmondhatom, hogy a rendezés, most is mint mindig igen színvonalas és látványos volt, de szerintem a bemutatott kollekciók, most voltak talán legjobbak. Minden tervezőnél érződött az átgondoltság,  a kreativitás  és a minőségre törekvés. (Ezt korábban nem minden kollekcióról lehetett elmondani). A képek amelyeket láthatnak, csak morzsák a bemutatóról. Ha valaki szeretné legalább fotókon keresztül megismerni a tervezők munkáit, keresse fel a ZsoccFoto face book oldalát. Megéri végignézni a több mint 200 fotót. GRATULÁLOK!

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük