Divat/Divathírek, Egyéb kategória

„Szerelmem a selyemfestés” – beszélgetés Háder Judit selyemfestővel

Karácsony közeledtével mindenki szeretne valamilyen emlékezetes, maradandó ajándékot adni szerettének. Facebook, kirakatok, üzletjárás, csacsogás a barátnőkkel: te kinek mit veszel karácsonyra? Nincs valami ötleted? Így volt ez velem is, pedig a megoldás az orrom előtt volt. Egy kedves gyermekkori barátnőm, akivel több évtizedes kihagyás után találkoztam elmondta, hogy kedvenc időtöltése a selyemfestés. Én azt gondoltam, hogy ez csak egy kedves hobby, ám amikor megnéztem a kendőket és sálakat, amelyeket festett, elállt a szavam. Kiderült számomra, hogy azok a csodák, amiket láttam, már nem hobby, hanem MŰVÉSZET, és elkezdtem kérdezgetni, hogy jutott idáig? Én nem tudtam, hogy ilyen művészi vénával van megáldva. El is határoztam, hogy megismertetem Önökkel/Veletek  Háder Juditot, aki elmondja, hogyan lett kiállítás rendezőből selyemfestő művész, és mi az ars poeticája. 

Mikor és miért kezdtél el selyemfestéssel foglalkozni?

Ez egy évtizedeket átölelő folyamat, mert már kis gyerekkoromban megpróbáltam kifejezni a világban, a természetben és a bennem lévő szépséget, amit leginkább a virágokban véltem felfedezni. Először a  kerámia , majd faalapra való minta égetés, később fonalakkal vászonra, cső tű technikával , majd a textil volt a kifejezési eszköz. Kirakatrendező, -dekoratőr  tanulmányaim során jutottam el és kerültem közel a divathoz, mikor textil táskákat készítettem. Ez már nem hobby volt, hanem családi, közös munka. Így haladtam hosszú évek alatt  az anyagok megismerésében.Később,  kb. 5 éve, szintén a családommal  a színházi világban dolgoztunk, /hang és látványtechnika/ ahol olyan anyagra volt szükségünk, amely a színes megvilágítás során hangulatokat tud kifejezni. Így jutottunk el a selyemhez, ami a fénytől és a mozgástól életre kel.Azonnal beleszerettem. Innen már csak egy lépés volt   /persze spirituális segítséggel belső sugallatra/  a selyem képekig, majd a selyem kendőkig, amiben  minden benne van,  már a mozgás is . Mert a selyem a rálehelt színek ragyogásával, összeolvadásával, a beletett érzelmeket képes kifejezni, megtartani, és tovább adni viselőjének. Ezért van az, hogy mindenki jó érzést, szeretetet, örömet kap, aki megérinti a selyem kendőimet és sálaimat, vagy csak gyönyörködik a színek játékában.

Így érkeztem el az anyagok királynőjéhez,a selyemhez,  amire mindig  kerteket   / szív-kerteket/  festek különös, egyedi, megismételhetetlen szív- virágokkal, amik a szívben  lévő pozitív érzelmek analógiái.

Hobby lett vagy már hivatás a selyemfestés számodra?

Leginkább küldetés, mert ezt tudom adni magamból az embereknek , ez az „életfeladatom”. Ez egy megmagyarázhatatlan szerelem  a selyem, a színek és fények, az alkotás öröme iránt. Valamint, hogy ezt az érzést másoknak is át tudom adni úgy, hogy a képek nem a falra kerülnek, statikusan, hanem állandó mozgásban vannak rajtuk a színek és a fények, hiszen ezek kendők és sálak, amik élőlényre, vagyis emberekre kerülnek.

A stílusodat tudatosan alakítottad ki? Mi az ars poeticad?

Igen, van tudatos stílusom, minden munkám felismerhető, erre törekszem is. Érzelmeket,  pl. szeretet, hála, öröm, vagy  benyomásokat,  pl. őszi hangulat, festek meg, egyedi képzelet teremtette virágokkal /szív-virágok/ és egymásba olvadó, ölelkező színekkel. Kizárólag 1oo% os hernyóselyem, – ponge 5 és ponge 8 as-   anyagra  dolgozom. Többféle technikát ötvözök,  például a  gyűrt, cseppentéses, és- vagy a réteges, keretre ecsetekkel történő selyemfestést. Esetenként só technikával is módosítom a színeket.

Milyen elképzelések alapján születnek a mintáid?

Minden kép kertet ábrázol , kívülről a föld elemmel kezdek, a kép közepe felé haladva, a szürreális  ágakkal, levelekkel és virágokkal.Minden festményem meditatív állapotban születik, szinte magától. Először elképzelem, mit szeretnék kifejezni. Ezután előkészítem a selymet, és a festékeket. A többi azután csak ” megtörténik”.

Ez a „történés” egy nagyon bonyolult és munkaigényes folyamatból áll. A színeket intuitív választom, és keverem ki, néha magán az anyagon. Fontos például az egyes rétegek közötti  száradási idő, többször is kell pihentetni, újra és újra kézbe venni a képet, miközben folytonosan változnak a színek és a minták.  Ezért aztán sok-sok  óra, néha napok is eltelnek, mire egy-egy darab elkészül.

Röviden nekem a selyemfestés egy soha nem múló, igazi isteni szerelem. 

Általában a selyemről jó tudni, hogy azon kívül, hogy a legnemesebb anyag, tapintása rendkívül kellemes, puha / a macskák is imádják/,  a színei áttetszőek, minden fényváltozásra érzékenyen reagálnak. A gyakorlati használatban télen melegít, megtartja a hőt, nyáron a nagy melegben viszont hűsít. Nagyon jó nedvszívó.

Hol lehet megtalálni a kendőidet?

A selyem kendők és  sálak az EMPORIUM minden üzletében megvásárolhatók.(Astoria,  Mammut I., Oktogon, Déli, Vígszínház ). Több képet is láthatnak/láthattok Judit FB oldalán.

Remélem, hogy ezzel a kis írással, Judit kendői keletkezésének megismerésével kedvet kaptak/kaptatok ahhoz, hogy egy kedves kézzel festett, értékes selyemkendőt válasszatok karácsonyi ajándéknak.

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük