Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

Budapest Fashion Week 2022 tavasz

Budapest Fashion Week 2022 tavasz-nyár

A háborútól az eleganciáig

Április 20-21-22-n  24. alkalommal zajlott le a Budapest Fashion Week a Városligeti Műlyégpálya dísztermében.

Mint már korábban is említettem a kezdetek óta figyelemmel kísérem Mayer Balázs – Kenguru (tulajdonos/főszervező) által életre hívott nagyszabású divat eseményt, a Budapest Fashion Week -et, amely évről-évre egyre gazdagabb programmal jelentkezik. A külföldről érkező divattervezők száma is egyre nő, sőt vannak visszatérők is.

Az utóbbi évek felgyorsult eseményei, politikai, ideológiai, gazdasági és társadalmi változásainak hatásai,  talán még soha nem jelentek meg ilyen markánsan a divatirányzatokban, így a bemutatott kollekciókban sem, mint idén. Háború, fenntarthatóság, újrahasznosítás, zéró hulladék alapelve, gendersemlegesség ugyanúgy meghatározta egy-egy tervező munkáját, mint az etnikai hatások, visszatérés a gyökerekhez, a régi tudások felfedezése és azok alkalmazása új köntösben. (Pl. régi hímzések nyomatokon). Időtálló anyagok használata, szokatlan anyagpárosítások, avantgarde és klasszikus formák szintén nem hiányoztak.

Szemelvények a kollekciókból

Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül emeljek ki néhány tervezőt illetve kollekciót. Aki szeretné a háromnapos divatbemutató folyam teljes anyagát, legalább fotókról megismerni, azok  keressék fel a ZsoccFotó  vagy a Budapest Fashion Week web –  vagy face book oldalát.

Kezdjünk Enno-val, az Ukrajnából a háború elől Magyarországra települő afrikai származású divattervezővel, akinek a kollekciója  az „another perspektive”  fantázia nevet viselte. Az afrikai etnikai stílusjegyek keveredetek az európai kultúrával,  emellett a generációk és korosztályok sokszínűsége is megjelent öltözeteiben  és a modellek kiválasztásában.

Nem először találkozhatott a divat iránt érdeklődő közönség SHAKTI – szemet gyönyörködtető  India szín és formavilágát modern felfogásban megjelenítő kollekciójával.

Petőfi Sándor születésének 200. Évfordulójának állít emléket Bükki Tamara a TAMKA Márka tervezője és tulajdonosa. Kollekciójában a Bács-Kiskun megyei motívumokkal készült a maga által megálmodott saját tervezésű anyagok felhasználásával készült mai viseletre is alkalmas modern formák jelennek meg.

Mayer Balázs KENGURU két kollekcióval is részt vett az idei divat felvonuláson, mégpedig két egymásnak szinte ellentmondó kollekcióval. Az egyik, vagány avant garde, melyet különleges formai megoldások, anyagkombinációk, kockák és a jellegzetes Kenguru barett sapka változatok tettek emlékezetessé. A másik, pettyes, kislányos, elegáns de mégis modern és formabontó.

A ZEROBARRACENTO egy gender-neutral, azaz „nem semleges” feltörekvő felsőruházati márka, amely a hulladékmentes termékfejlesztésre összpontosít. A „The intimity of layering” névre  keresztelt kollekciójuk a belső komfortot képviseli. „A kollekció az „érintés” gondolata köré épül, minden a visszafogott eleganciáról szól, a bensőségesen fényűző ruházatról, és tiszta vonalakról. Az összes darabot azért alkottuk meg, hogy azok segítsenek viselőinek magabiztosan, különlegesen érezni magukat a nemen, a koron és az időn kívül.”- vallja a tervező Camilla Carrara

Végül, a 3 napos felvonulást a 20 éves jubileumát ünneplő CLAUDIO DESSI márka bemutatása zárta.  A Claudio Dessi és Lux By Dessi kollekciójó, mely tervezése során a tervező arra törekedett, hogy olyan nőies és egyedi darabokat hozzon létre, amely magabiztosságot és pozitív kisugárzást teremt viselője számára. Az általa megálmodott cipő, táska, illetve ruha kollekció harmonikusan egészítik ki egymást.  

Ezzel rövid beszámolom végére értem, de mielőtt végleg elköszönnék, gratulálok a profi csapatmunkáért, ami nem kis mértékben járult hozzá a rendezvénysorozat sikeréhez.

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük