Divat/Divathírek, Egyéb kategória, Szabadidő/Kultúra

Értéket teremtünk

Nagy érdeklődés mellett zajlott le június 10-én a Budapesti Metropolitan Egyetem X. Főiskolai és Egyetemei Nemzetközi Kommunikációs  Viselkedéskultúra és Protokollversenye hommage á Nagy Ildikó és dr. Sille István. (későbbiekben: Protokollverseny)

Nagy Ildikó
Sille István

A helyszínt ez alkalommal is a Honvéd Kulturális Központ – Stefánia Palota biztosította, a fővédnökséget Szalay-Bobrovniczky Kristóf – honvédelmi miniszter vállalta.

Az idei protokollverseny vezérgondolata az értékteremtés, a hagyományok, a hungarikumok voltak. Ezen gondolatok köré épültek a feladatok és a már hagyománnyá vált divatbemutató is.

A  rendezők a programot a Nemzetközi Egyetemi Viselkedéskultúra és Protokoll versenyt tíz évét bemutató fotókiállítással színesítették.

Fotókiállítás

A verseny háziasszonya és moderátora Gáspár Ágnes szakvezető asszony volt.  Az idei, jubileumi versenyre az előzőévekhez képest több csapat jelentkezett:
Sapientia EMTE(Kolozsvár)  – Felkészítő tanár:  Dr. habil. Lupescu Radu egyetemi docens,

 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász) –  Felkészítő tanár: Hiába Krisztina,

Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium (a  Győri Viselkedéskultúra és illemverseny 1. helyezett csapata) – Felkészítő tanár:  Menyhártné Sári Anita,

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)  –  Felkészítő tanár: Horváth Attila alezredes 

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)  –  Felkészítő tanár: Dr. Kiss Amarilla,

Budapesti Gazdasági Egyetem  –  Felkészítő tanár: Bodnár László mestertanár,

Edutus Egyetem 1.  – Felkészítő tanár: Dr. Gondos Borbála tanszékvezető, főiskolai docens 

Edutus Egyetem 2. – Felkészítő tanár: Dr. Gondos Borbála tanszékvezető, főiskolai docens  

Budapesti Corvinus Egyetem Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma 1. és 2. csapata – Felkészítő tanár: Orosz Fanni

A versenyre jelentkező diákok minden évben igazán nagy szakmai felkészültségről tettek tanúbizonyságot, nem volt ez másképpen idén sem. A felkészítő tanárok igazán jó munkát végeztek

A versenyző csapatoknak, nemcsak a gasztronómia, a vendégfogadás, vendéglátás, köszönés, bemutatkozás, terítés, levelezés, e-mail írás szabályairól kellett számot adniuk, de az egyházi -, katonai – és sport -, valamint diplomáciai protokoll ismeretekről is. Ezek a témák azonban még korántsem merítették ki a versenyfeladatok sorát. Idegenforgalmi -, zenei -, címer – és zászlótani kérdések, megjelenés kultúra, ezen belül dress code és hungarikum is szerepeltek az egyáltalán nem könnyű feladatok között. Öröm volt látni, hogy a diákok, milyen felkészülten érkeztek és milyen frappáns válaszokat adtak.

Verseny közben

Nem véletlen, hogy olyan sok díj került kiosztásra.

Ugyancsak nehéz feladata volt a zsűrinek is, melynek tagjai az adott terület legkiválóbb szaktekintélyei közül kerültek ki:

  • Elnök: Ambrus Jenő – korábbi állami protokoll főnök, nagykövet, miniszteri főtanácsadó, szakterülete a rangsorolás és a szertartásrend, oktató a Széchenyi István Egyetemen és a  NKE- n, az egyetemi tankönyv és a Diplomáciai Lexikon társszerzője
  • Laczkó Rita – elnök/ Magyar Protokollosok Országos Egyesülete
  • Lovász Erika – nemzetközi ügyintéző / Legfőbb ügyészség – Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztálya
  • Karger-Kocsis László – nyugalmazott sportdiplomáciai főtanácsadó, protokollfőnök
  • Dr. Kiss Ferenc – Innovációs rektor helyettes / METU
  • Koncz Sándor – ezredes
  • Kótai Erika – korábbi miniszteri protokollfőnök, szakmai főtanácsadó
  • Tiszteletbeli elnök- Dr. Vámos Lászlóné – igazságügyi főtanácsos, Nemzetközi Szertartás és Protokoll Akadémia rendes tagja / Brazília, Sao Pauló  

Végül, de nem utolsó sorban következzenek a helyezések!

I. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

II. Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma 1. csapata  (Budapesti Corvinus Egyetem)

III. Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Protokoll verseny szervezőbizottságának döntése értelmében létrehozott Nagy Ildikó díjat, a felkészítő tanárok közül Dr. Gondos Borbála (Edutus Egyetem) kapta.

Nagy Ildikó Díj

Az eseményen a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora, prof. Dr. Bachmann Bálint DLA  egyetemi docensi címet adományozott Dr. Csáky Imre (PhD) honvéd alezredes címertörténész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja részére, aki a protokoll szaktanácsadó-rendezvényszervező szakon címertan tantárgyat oktat, a verseny szervezőbizottságának tagja.

A hagyományoknak megfelelően a zsűri tanácskozásának ideje alatt, gyönyörű divatbemutatóban is része volt a megjelent csapatoknak, kísérőknek, vendégeknek. Ács Klára tanárnő által szervezett eseményen  a szakirányos hallgatók (jelenlegi és korábban végzettek) által bemutatott kollekciók az alábbiak voltak:

Szombati Klári: Szűrvirágos kollekció, Hagyományok Háza, „kis fekete” kollekciója,

Rozmaring Hungarian Design – Rengei Georgina kötött kollekciója és a Takács Atelier – Takács Zsuzsa régi polgári és népi hagyományokat megidéző alkalmi kollekciója. (Megjegyzés: A divatbemutatóról következő cikkemben részletesen olvashatnak.)

Divatbemutató finálé, tabló
Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük