Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

Hagyományok és modern dizájn

Előző cikkemben írtam:  Június 10-én nagy sikerrel zajlott a X. Főiskolai és Egyetemi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Verseny, (későbbiekben: protokollverseny) A hagyományoknak megfelelően idén is része volt a versenynek  egy divatbemutató, melyen a kollekciókat a jelenlegi és korábban végzett szakirányos hallgatók  mutattak be. 

Mint minden alkalommal a protokollverseny most is egy vezérgondolat köré épült. Míg tavaly a „Múlt,  jelen,  jövő” volt a szlogen, idén az „Értéket teremtünk”  – hagyományok, értékmegőrzés, hungarikumok. Így, e gondolatok jegyében állítottam össze a divatbemutatót, melyen mind a négy felvonuló kollekció a hagyományok és a mai kornak megfelelő öltözékek harmonikus együttélését példázta.

Előkészületek

Már javában folyt a verseny, amikor a divatbemutató stábja megkezdte az előkészületeket. Sorra érkeztek a tervezők, illetve a Hagyományok Háza Nyitott Műhely munkatársa – Farkas Réka –  aki a népi iparművészek  által készített kiegészítőket – szebbnél-szebb öveket, táskákat, nyakra valókat – hozta. 11 órára a manöken szerepet felvállaló hallgatók is megérkeztek és elkezdődhetett a ruhák kiosztása, a bevonulások sorrendjének összeállítása. Két segítőm volt a bemutató lebonyolításában – Csernai Anita és Barta Iryna, akiknek ezúton is köszönöm preciz munkájukat. Aki szervezett már divatbemutatót, az tudja, hogy ez az „adminisztrációs” munka nehezebb, mint amilyennek látszik. Iryna ezen kívül elvállalta a divatbemutatón a kollekciók narrációját, amit ugyancsak profi módon adott elő,  és mindeközben még manökenként is szerepelt.

Egyszóval, a háttérben vidáman és rendben folyt a munka és mire eljött a bemutató ideje minden és mindenki rendben a helyére került.

A bemutató

Elsőként a hungarikum megtisztelő címet elnyerő cifraszűrt megidéző Szombati Klári öltözettervező szűrvirágos öltözetei, ezt követően egy volt METU-s hallgató, divat- és textiltervező – Rengei Georgina – honfoglalás kori motívumok ihlette modern kötött kollekciója, majd a Hagyományok Háza Nyitott Műhely „kis fekete” pályázatának gyönyörű, népi iparművészek által készített kiegészítői, végül, de nem utolsó sorban a Takács Atelier, Takács Zsuzsa tervezte  régi magyar hagyományok inspirálta, egyedi, alkalmi kollekciója egy mai díszmagyar kíséretében vonult fel.

Röviden a tervezőkről és a kollekciókról

Szombati Klára

Szombati Klára öltözéktervező  szűrrátétes kollekciója ötvözi a modern divatot, a hagyományos viselettel. Ars poeticaja: a stílus és az érték, megtalálni az egyensúlyt, harmóniát teremteni a múlt és a mai kor divatja között. Öltözeteinek klasszikus eleganciája egyediséggel párosul, a divattrendektől függetlenül mindig hordhatók. Fontosnak tartja, hogy mindennapjainkban is megjelenjenek ruházatunkon gazdag népművészetünk díszítő elemei, helyenként eredeti, máshol újragondolt formában. Egyedi tervezéssel, 100%-ban minőségi alapanyagokkal dolgozik. A bemutatón  a szűrvirágos kollekció egy részét láthatták a jelenlévők, melyben a szűrrátéttel díszített ruhák, szoknyák és kabátok mellett kiegészítők, övek, nyakdíszek, táskák is megjelentek, melyekkel egy sima fekete ruha is egy csapásra egyedivé, alkalmivá válik.

A szűrrátétek autentikus mintáit két népi iparművész közreműködésével készíti.  A fekete alapon piros szűrrátétes díszítések, hol gazdagon, hol csak jelzésértékűen jelennek meg. De akár így, akár úgy, mindig elegánsak és emlékezetesek.

Rengei Georgina

Rengei Georgina, divat- és textiltervező, a Rozmaring Hungarin Design márka megalapítója néhány éve a METU -n végezte tanulmányait. Már divat – és textiltervező mesterképzése alatt megszületett benne a gondolat, hogy létrehozzon egy olyan márkát, ami egyszerre szólítja meg a fiatalokat, az idősebbeket és a népművészet kedvelőit. Célja az volt, hogy olyan egyedi, kényelmes ruhadarabokat, kötött pulóvereket tervezzen, amiben annak viselője igazán különlegesnek érezheti magát. Nagyon fontos számára, hogy egy – egy ruhadarab a használhatóságán túl, értékeket is közvetítsen. Kötött kardigánjain és pulóverein kevésbé ismert vidékek népművészeti minta világán túl, a honfoglalás kori motívum és formavilág elemei is megjelennek modern felfogásban.

Első kollekciójának a témája a pásztorélet volt. Ezt a kollekciót a juhászok, betyárok, csíkosok fafaragásai inspirálták. Ezeknek a motívumait vitte át saját stílusában a kötött ruházatra. Mivel szeret modernebb stílusban rajzolni, ezért pixelesen jelennek meg nála a racka juhok, a különböző mintaelemek, így kötve össze a régit a jelennel. A kék sárga színvilágban megtervezett Hunor modelljének sziluettje már egy karcsúsított fazon, ami a honfoglaló magyarok kaftán viseletét idézi. A kabáton a csodaszarvas legenda jelenik meg, egy szimbolikus, jelképekkel teli ruhadarabként. A pulóverek mellett tervez ruhákat is, melyből szintén láthatnak néhányat. Különösen szép volt  a tiszta selyem, kézzel festett, lágyan libbenő alkalmi ruhája.

Hagyományok Háza Nyitott Műhely „kis fekete” kollekciója

Coco Chanel óta tudjuk, hogy a kis fekete ruha minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja. Szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Munkahelyre épp úgy tökéletesen megfelelő, mint egy esti programra vagy délutáni randevúra, attól függően, hogy milyen kiegészítőkkel viseljük, ezzel tudjuk igazán izgalmassá, egyedivé tenni.

2021-ben a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek és egyéni alkotók számára a „kis feketéhez” illő kiegészítők (ékszer, táska, kalap, sál, öv, kabát) készítésére. A kis fekete ruha elkészítésénél javasolt volt a népviseletek formavilágának követése, és egy-egy hagyományos falusi közösség női ideáljának kiemelése, tekintetbe véve a különböző női alakokat, korosztályi sajátosságokat. A felvonuló ruhákon látható kiegészítőket a Nyitott műhely „kis fekete” pályázaton induló iparművészek készítették.

Takács Zsuzsa

Takács Zsuzsa, textiltervező iparművész, 2008-ban újrakezdőként, hozta létre a Takács Atelier-t.  Kollekcióiban a tradíció és innováció keveredik. Szalonjának mottója: Szép és jó legyen és legyen benne valami magyaros elegancia! A német-osztrák Trachten, a mai napig őrzött és hordott hagyományos viselet nagyon megtetszett neki, és úgy érezte, hogy nálunk is vissza kellene hozni a tradicionális öltözködést, modern elemekkel ötvözve.

A Magyar Nemzeti Múzeum 1996-os honfoglalás kori tárlatáról készített katalógusa irányította figyelmét az ősi magyar ornamentikára, és megtervezte első kollekcióját, amelynek mintázatai először pólókon, majd öltözékeken váltak a védjegyévé. Palmetták, indák, néhol mitikus alakok díszítik alkotásait. Olykor a huszáros zsinórozás ihlette cipzárdíszes felsőruháit, máskor a díszmagyar öltözékek dús mintázata nyomán átörökített csipkés, hímzés applikációk dominálnak ruháin. A „kifutón” modern, elegáns, és magyaros úri hagyományokat felidéző modellek vonulnak fel. Az I-re pontot a férfi díszmagyar  és a mellett bevonuló pink/ fekete tradicionális csipke női díszruha modern változata tette fel.

Öröm volt hallani azt a nagy tapsot, melyet a finálé bevonulásakor kapott csapatunk. Ez volt a bizonyítéka, hogy a teljes stáb jó munkát végzett. Köszönetem minden közreműködőnek!

 

Aki még több képet szeretni látni a protokollverseny az alábbi linket megnyitva megteheti. A fotókat Szekeres Máté készítette, de látható néhány privát fotó is.

Protokoll verseny_06.10_GDPR_Csak tömeg képek_Szekeres Máté

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük