Divat/Szépség, Egészség, Egyéb kategória

Művészet, divat, egészség a selyemfestés tükrében

A kiállítás – festmények, stólák kendők, ékszerek

Nemrégiben volt szerencsém megnézni Kormosné Kiss Ilona selyemfestő képző – és iparművész, Pillanatnak örök életet c. kamara kiállítását a Magyarok Háza Székházában.

A művésznő kíséretében bepillantást nyerhettem a selyemre festett olaj és akril festmények, kézzel festett hernyóselyem stólák, sálak, kendők és különleges barokk stílusú ékszerek világába, melyek nemcsak esztétikai élményt nyújtottak, de témáiknak köszönhetően megnyugtattak és elgondolkodtattak. Nem véletlen, hogy a kiállítást az ország minden tájáról és külföldről is felkeresték.

A kiállítás ars poeticáját talán az alábbi két idézetben lehetne összefoglalni:

„Az ember azt látja a világból, amit a szívében hordoz.” – Johann Wolfgang Goethe, illetve „Csoda az, ami bennünk és körülöttünk van.” – Müller Péter. Ezeket csodákat igyekszik a művész megfogalmazni és tükrözni, saját belső „szűrőjén” átfolyatva.

Festmények, stólák, sálak, kendők, mint művészeti alkotások

A festményeken, hatalmas stólákon, sálakon és kendőkön az élet keletkezésének szakrális jelképei, belső érzelmi megnyilvánulások, látomások, stilizált jelenetek, természeti jelenségek, virágok, turáni motívumok vagy éppen évszakokat megidéző hangulatok lehelet finom rajzolatokban, hol finom, hol erőteljes mono – és multicolor harmóniákban elevenednek meg. Finom vonalak, színátmenetek, spirál- és csiga variációk jelennek meg az alkotásokban. A művész a sálakon megtöri az ornamentikát, a képeken nem. De minden szónál többet mondanak a képek. (teljes képanyagot Kormosné Kiss Ilona face book oldalán mindenki megtekintheti.)

Egyik kedvenc képem az őszt felidéző selyem festmény, melyet Ady Endre: Az ősz dicsérete c. verse ihlette.

„Egyszer csak, észrevétlenül

  A fa alá avarszőnyeg kerül…

…”Ezer színnel festett képek,

       Mind a szívedbe égnek…”

Egy másik kedvencem az általam csak „tűzfalnak” nevezett festményeket és kendőket bemutató összeállítás. A harsány vörösek, narancsok zölddel, haragos kékkel, a megszokottól eltérő képformákban igazán szemet gyönyörködtetőek voltak. A sejtelmes, borongós hangulatok, az életigenlő harsányság, a természet és a teremtés absztrakciója egyaránt megjelentek a selyemre festett képeken és kendőkön.

Divat és egészség – Kendők, stólák, sálak

A selyem soha nem megy ki a divatból. Évszázadokon keresztül volt a királyi udvarok legkedveltebb textíliája. Nem véletlenül nevezik a selymet a szövetek királynőjének, hiszen fényessége, lágy esése nemcsak szemet gyönyörködtető, fényűző, de maximális komfortérzetet nyújt. Emellett sok más pozitív tulajdonsága is van: felülete taszítja a  szennyeződést, nem szívja be a szagokat, melegben hűt, hidegben pedig melegít. Felszívja a nedvességet, és biztosítja annak kijutását a külvilágba, így a selyem ruha viselője  soha nem érzi magát nedvesnek. Ha már itt tartunk,  érdemes megismerni a hernyóselyem egészségügyi hatásait is: elősegíti a bőr anyagcseréjét, támogatja a vérellátást pozitív hatással van a mozgásszervi és reumás panaszokra. Orvosi vélemények szerint antiallergén hatása is van.

Ennyi jó tulajdonság hallatán nem véletlen, hogy a nagy divatházak ismét felfedezték a selymet és beépítették kollekcióikba. Így az sem véletlen, hogy Magyarországon is reneszánszát éli.

 Az idei divattrendben a selyemszoknyák kaptak kitüntetett szerepet. A selyem azonban nem tartozik az olcsó szövetek közé, de egy dekoratív selyem stólát, vagy sálat mindenki megengedhet magának.

Ilona, a szivárvány minden színében pompázó kendői, sálai, stólái remek kiegészítői egy egyszerű szabású, egyszínű ruhának, pulóvernek, vagy kabátnak, legyen az klasszikus vagy sportos fazonú, legyen tél vagy nyár. A gazdag kínálatban minden alkalomra, minden korosztály és  minden egyéni színcsoportba tartozó hölgy megtalálja a megfelelőt darabot.

Réz és ezüst ékszerek

Szót kell ejteni a művésznő finom réz és ezüst szálakból kézzel készített csipke hatású ékszereiről is. A kövekkel vagy féldrágakövekkel – onix, türkiz, stb.- díszített nyakékek, brossok, karkötők és fülbevalók – egyszerre romantikusak és modernek, finomak és robusztusak. Túl sokat itt sem érdemes szaporítani szót, az alábbi néhány fotó mindennél többet mond.

Az alkotó

Kormosné Kiss Ilona /Kormos Tiborné / selyemfestő, kelmefestő, ékszerkészítő iparművész, egyébként – pedagógus, hallássérült gyerekeket tanított. 

Hogyan kezdődött a selyemfestés? – tették fel neki a kérdést egy Tv-s szereplése alkalmával.

„1995 táján egy kis csoportot vittem Klagenfurtba egy fesztiválra, ahol egy selyemkendőt kaptam ajándékba.”  Ez volt az első lökés, ami elindította iparművészi pályáját. A kézügyessége és a kreativitása eleve adott volt, hiszen a gyerekkel kézműves foglalkozásokon gyakran készítettek ajándékokat, kis gyűrűket, amelyek a kendők és sálak kiegészítő elemei. „Ha már kis sálgyűrűket készítesz, miért nem készítesz sálakat?” – hangzott a következő kérdés. És elkezdődött. Ettől kezdve kerültek ki keze alól az első selyemre festett sálak és kendők.

1998-ban  zsűriztette az első kendőket és utána hirtelen elindult egy különleges felkészülés. Ekkor kezdtek el megszületni az első festmények is.

Mivel képszerűen fest, (ami azt jelenti, hogy állványon, függőlegesen, tehát látványosan) így hazai és külföldi kiállításokon, turisztikai eseményeken a látvány festéssel oda tudta csalogatni az embereket és meg tudta mutatni, hogy egy magyar művész hogyan dolgozik. Ma már számos kiállítás és média megjelenés van a háta mögött. Képeit és kendőit szívesen vásárolják a turisták  itthon és külföldön egyaránt. És már nincs megállás. Ilona rendkívül érzékeny lélek, tele van ötletekkel elképzelésekkel. Ma is vezet kézműves foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Szereti a verseket. Sokszor ihleti meg képeit egy-egy vers, vagy mély gondolat.

Aki szeretné közelebbről megismerni Kormosné Kiss Ilona iparművész munkáit, válogatni kendőiből, festményeiből vagy ékszereiből, bátran vegye fel vele a kapcsolatot.

Rendelni lehet: + 36203142163

e-mail: silkart.budapest@gmail.com

Silk Art Budapest

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük