Divat/Szépség, Egyéb kategória

Színek varázsa a divatban. Patronage’ 99 Alapítvány divatdíj 2022

A Patronage ’99 Alapítvány Színek varázsa témában kiírt divattervezői pályázatára 15 pályamű érkezett. Néhány napja megtörtént pályázatok első körű elbírálása, melyen a divatszakma ismert szakemberei vettek részt. Ahogy az általában lenni szokott, a zsűri most is, mint mindig nehéz helyzetben volt, hiszen a színek varázsa mint téma, mint inspirációs forrás ugyancsak megmozgatja mindenki, különösen a divattervezők fantáziáját. Így volt ez most is. Tudjuk, hogy a színek sokkal nagyobb szerepet játszanak az életünkben, mint azt gondoljuk. A kiírás másik fontos szempontja volt a fenntarthatóság, az újrahasznosítás. Köztudott, hogy a divat, illetve a textil- és ruházati ipar a harmadik legszennyezőbb iparágak közé tartozik.

A beérkezett pályázatok bebizonyították, hogy a fiatal tervezők fantáziája határtalan. A színek varázsán belül a legkülönbözőbb inspirációs források ihlették a tervezők ruháit illetve a kiegészítőket. Volt akinek Roth Miksa üvegablakai, nevezetesen a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia templom üvegablakain átszűrődő, a beton oszlopokra vetülő, napfény; volt akit az őszi természet színei, volt akit modern egy modern építészeti alkotás, volt akit Janikovszky Éva egyik meséje, volt akit a klasszikus Burberry  trencskó ihletett meg, hogy csak néhányat említsek az ihletések közül.

Inspirációk

A megvalósítás során megjelentek a legmodernebb műszaki megoldások és digitális lehetőségek, de a hagyományos kézműves technikák is. A tervezők bátran játszottak a formákkal és anyagtársításokkal, de figyelembe vették a kényelemet és a praktikumot is. Bár a legújabb divattrendek nem játszottak főszerepet a modelleknél, de teljesen nem is hiányoztak.

A döntőbe került 10 modell bemutatására az Óbudai Társaskör nagytermében kerül sor. A díjkiosztó gála után természetesen bemutatjuk a modelleket is.

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük