Divat/Divathírek, Divat/Szépség, Egyéb kategória

Színek varázsa a divatban 2. rész

Patronage’99 Alapítvány Divatdíj  díjkiosztó Gála

Nemrégiben zajlott le a Patronage ’99 Alapítvány Színek varázsa a divatban c. témában kiírt divattervezői pályázatának ünnepélyes díjkiosztó gálája, melyen sajnos nem tudtam jelen lenni, de zsűritagként közelről megismerhettem nemcsak a kész ruhadarabokat, de a mellékelt kollekció – és műszaki leírásokat, valamint a szakmai életutakat.

A bemutató

November 9. – én délután az Óbudai Társaskör elegáns színháztermében vonultak fel a 15 döntőbe jutott versenyző modelljei. Kellemes környezetben jó hangulatú, izgalmas bemutatót láthatott az érdeklődő közönség.  A rendezvényt Dr.Medgyessy Ildikó, a Patgronage’99 Alapítvány megalapítója és a hagyomány teremtő szándékkal útjára indító divattervezői verseny, a  Divatdíj létrehozója, vezette le. Az Elegant Design legújabb kollekciójának bemutatása után következett a tervezők pályaműveinek felvonulása.

Mint arról már korábban is beszámoltam, a fiatal tervezők fantáziáját és kreativitását ugyancsak megmozgatta a  Színek varázsa a divatban c. kiírás témája. Janikovszky Éva meséje, őszi természet, templomi üvegablakokon átszűrődő fények, modern építészet, családi örökség, belvárosi utcakép, hogy csak néhányat említsek az inspirációs források közül. A felvonult modellek között  elegáns tweed Chanel kiskabátok átértelmezett sportos megoldása, pillangó ihlette jelmez, újra gondolt Burberry variáció egyaránt megjelent.

 A manöken szerepet önként és nagy lelkesedéssel felvállalt lányok profin mutatták be a  különleges ruhamodelleket, melyek a tervezők művészi és kivitelezési kreativitásáról egyaránt tanúskodtak.

 Bár a zsűri három díjat és négy különdíjat osztott ki, nem volt egy olyan pályamű sem, amelyik nem érdemelt dicséretet. Ízelítőül álljon itt néhány a nem díjazott modellek közül. (A teljes képanyagot a Patronage’99 Face Book oldalán lehet elérni.)

Díjkiosztás  

A divatbemutató után került sor a várva-várt díjak kiosztására.

I. díj  

Az első díjat Rengei Georgina Róth-Deco c. pályaműve nyerte, melyet a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet – plébániatemplom ólmozott üvegablakain át az ütött-kopott szürke betonoszlopokra vetődő fények inspiráltak. A kivitelezett dobozruha olyan, mint a fényárban fürdő templomi oszlopok. A megalkotott darab annak ellenére, hogy számtalan színt hordoz, mégis nyugalmat, békességet és harmóniát áraszt.

II. díj

A II. díjat Borsodi Eszter „Eternal Circle -Örökös körforgás” kollekciójának különleges, 3D tervezői programmal készült táskája érdemelte, melynek fő koncepcióját az égitestek képezték. A díszítő motívumok és a színhasználat a napszakok örökös változására utalnak. A geometriai formákat természetes anyagokkal (fa, pamut, len) ötvözte. Így egyszerre jelenik meg a természetes jelleg és a modern, letisztult formavilág. A felhasznált anyagok nagy része újrahasznosított.

III. díj

 Baranka Mária „Sporty touch from the street” c. pályamunkájával, egy praktikus, variálható, sportos stílusú dzsekivel érte el a harmadik díjat, melyet Coco Chanel tweed kabátkái inspiráltak. A tervező által tervezett minta visszaadja a Chanel tweed anyagok bolyhos, szabálytalan felületét, amit vízlepergető anyagra vitt át digitális nyomás segítségével. A fekete fehér szín pedig, ami  a Chanel divatház klasszikus színpárosítása, egyben fény-árnyék kontrasztot ad a modellnek.

Különdíjak:

Elegant Design különdíjat Wasilewski Laura –  „HeritageCollection” c. pályaműve kapta, melynek hívószava az „örökség” volt. Kollekciójában az orvosi védőruhák sajátosságait dolgozta fel, értelmezte át, és tervezett egy 20. századi kényelmes és praktikus orvosi egyenruhát.  

Magyar Könnyűipari Szövetség különdíját kapta Károly Anett Mozaik ruhája, melynek egyik inspirációs forrása a fenntarthatóság volt, ezért a hulladék mentes kivitelezés és zero waste szabászat mellett döntött. A másik inspiráció patchwwork kézimunka volt, mely technika alkalmazásával szemet gyönyörködtető színátmenetet tudott létrehozni.

Textilipari Műszaki Tudományos Egyesület különdíj- Nagyné Horváth Eszter „Újjászületés a természettel c. pályázatával nyerte el. A színek varázsát kreatív újrahasznosítási ecoprint technikával, avagy textilfestés természetes növénnyel, érte el. Pályamunkája nagymamája fehér lepedője, kedvenc nadrágja és a természet találkozásából született. A lepedőből előállított gyönyörű alapanyagból készült kiegészítő család – többfunkciós táska, neszesszer, füzetborító –   a harmónia és a természetesség összhangját sugározza.

Legjobb kivitelezés díj – Krémer Virág Bohókás ősz c. pályaművének precíz kidolgozása okán érdemelte ki a megtisztelő címet.  A 2022. – es Pantone színek klasszikus kabátformán történő szokatlan és aprólékos munkát igénylő textil sávok elhelyezésével ért el fiatalos, bohókás látványt.

A sikeres pályamunkák bebizonyították, hogy dr. Medgyessy Ildikó kezdeményezése nem volt hiábavaló, és a hagyományteremtő szándékkal elindított divattervezői verseny a jövőben is folytatódik.

Fotók: Szabó Adrienn

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük