Egészség

MITŐL FOGYNAK A NŐK ÉS MITŐL A FÉRFIAK?

Több vizsgálat eredményei szerint az obezitás /elhízás / kezelésére alkalmas gyógyszerek átlagosan nagyobb testsúlycsökkenést okoznak nőknél, mint férfiaknál, akiknél viszont az életmódváltás bizonyult hatékonyabbnak.

Ausztráliában, Melbourne-ben rendezték meg az ICO 2022 nemzetközi obezitás konferenciát, amelynek egyik előadása a testsúlycsökkentő gyógyszerek hatásosságának nemek közötti különbségeit elemezte több klinikai vizsgálat eredményeinek egybevetésével. A fő tanulságok szerint a nőknél az obezitás kezelésére alkalmazott gyógyszerek átlagosan nagyobb arányú testsúlycsökkenést értek el, mint férfiaknál, míg az erősebb nem esetében általában nagyobb hatása volt az életmódváltással operáló terápiáknak. Bár az eredmények közötti különbségeket egyelőre csak találgatják, a mostani adatok komolyan felvetik annak szükségességét, hogy az elhízás elleni készítmények értékelése során a nemek közötti különbségeket az eddigieknél nagyobb hangsúllyal vegyék figyelembe, tekintettel a jelentős mértékben eltérő eredményekre.

Az említett előadást Dr. Alyssa Susanto, a University of Sydney kutatóorvosa tartotta. Csapatával a kérdés tisztázásához eredetileg három nagyobb klinikai vizsgálat végezték el, ezekhez azonban később még négy klinikai vizsgálatot vontak be az értékelésbe. .

A három fő vizsgálat, három különböző testsúlycsökkentő gyógyszer /szemaglutid, szibutramin, liraglutid / hatását vizsgálta  nemek szerinti bontásban:

Az eredmény a szemaglutid esetében, a férfiak testtömege átlagosan 12,9%-kal, míg a nőké 18,4%-kal csökkent (szemaglutid, 68 héten át alkalmazva). A placebo csöpörtban  a férfiak testtömegcsökkenése átlagosan 3,5%, míg a nőké 2,1% volt.

A szibutramin esetében,a férfiak testtömege átlagosan 4%-kal, míg a nőké 5,2%-kal csökkent,, a placebo csöportban a férfiak átlagosan 1,9, a nők pedig 2,2%-os fogyást értek el.

A  liraglutid esetében nem közöltek számokat, de azonos dózis mellett a nőknél elért testtömegcsökkenés volt a nagyobb.

Mi lehet a nemek szerinti eltérés oka?

Az Elhízás Világszövetsége korábbi elnöke, Dr. Alyssa Susanto megemlítette, hogy először is fontos leszögezni, hogy a legtöbb gyógyszeres kezelést értékelő klinikai vizsgálat nem is hozza külön nyilvánosságra nemek szerinti bontásban a testtömegcsökkenési eredményeket, ezért volt szükség arra, hogy az adatok mélyén kutakodjanak. Mindezt annak ellenére sem teszik, hogy a két nem között jól dokumentált élettani és biológiai különbségek vannak, de reményeik szerint a mostani előadásban közölt eltérések erre fel fogják hívni a gyógyszeripari vállalatok figyelmét. Ez már csak azért is fontos lenneAz  korábbi elnöke, Dr. John Wilding szerint igen figyelemre méltó, hogy a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás hatásossága eltérő férfiak és nők esetében. Véleménye szerint a gyógyszeres terápia nők esetében jelentkező nagyobb hatásosságának az egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a nők testsúlya általában kisebb, mint a férfiaké, de a klinikai vizsgálatokban azonos gyógyszerdózist kapnak, azaz a nők mindig relatíve nagyobb adagot kapnak a vizsgált hatóanyagból, mint a férfiak. (Például a szemaglutidot értékelő STEP vizsgálati programban a betegek egységesen hetente 2,4 mg hatóanyagot kaptak, függetlenül attól, hogy mekkora volt a testtömegük a vizsgálat kezdő időpontjában.) Ez azt jelenti, hogy az előadás alapjául szolgáló vizsgálatokban a nők mindig egy kicsit „túl voltak adagolva” a férfiakhoz képest, vagyis a testtömeg arányában relatíve magasabb dózisra erőteljesebb választ adtak.

Samantha Hocking, a Sydney University és a Royal Prince Alfred Hospital endokrinológusa szerint a különbség inkább a nemek közötti élettani különbségekkel magyarázható, mivel a gyógyszereknek, a férfiak és a nők szervezetében komoly különbségei vannak a hatóanyagok felszívódása, eloszlása és a szervezetből történő kiürülése között.

A fenti kettő közül bármelyik álláspont bizonyul igaznak, az csak tovább erősíti az előadó véleményét, miszerint az elhízás kezelésében alkalmazott készítmények hatásosságát igencsak érdemes lenne nemek szerinti bontásban, külön is vizsgálni, és az eredményeket így is közzétenni.

De vajon mitől fogynak a férfiak?

További érdekességként Dr. Alyssa Susanto az eredmények részletesebb ismertetése nélkül megemlített összesen hat olyan vizsgálatot is, amelyek mindegyikében az az eredmény jött ki, hogy a férfiaknál testtömegarányosan nagyobb mértékű fogyás következett be életmódváltás hatására. Ezen vizsgálatok egyike az alacsony szénhidráttartalmú étrend, egy másik az alacsony zsírtartalmú diéta, a harmadik a mediterrán étrend, a negyedik az igen alacsony kalóriatartalmú diéta, az ötödik pedig a rendszeres testmozgás hatásait vizsgálta, és mindegyik esetben a férfiaknál tapasztaltak átlagosan nagyobb testtömegcsökkenést. A hatodik tanulmány Williams és munkatársai 2014-ben megjelent szisztematikus áttekintése volt, amely 11 vizsgálat eredményeit foglalta össze: ezek közül 10 jutott a fentiekkel megegyező eredményre.

Forrás: OTSZ online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük