Egyéb kategória

Terra Natura a METU protokoll versenyen

Remélem még nem felejtették el, hogy május 26. – án zajlott le Gáspár Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem docensének vezényletével a METU  11. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs , Viselkedéskultúra és Protokoll Versenye.

Budapest idén ünnepli  150. éves születésnapját, így mi sem volt természetesebb,  mint az, hogy a protokoll verseny vezértémája is e jeles évfordulóhoz kapcsolódjon. Ezt idézték fel a feladatok és a divatbemutató is, melyen a Terra Natura márka megálmodója, Mészáros Judit ruhatervező/tulajdonos extravagáns ruháit, illetve öltözeteit ismerhették meg a vendégek és a versenyző fiatalok.  Miért választottam éppen ezt az üzleti és irodai dress code-ot csak  nyomokban képviselő, kollekciót? Mert a tervező kollekciója emlékeztet az elmúlt 150 évre. A tervező saját bevallása szerint nem divatot, hanem ruhákat tervez. Ars poeticaja: „A ruha legyen természetes és harmonikus!” Ennek megfelelően csak természetes alapanyagokat használ. Formavilága sokszínű és kényelmes. A fodrostól, a csipkétől a letisztult egyenes vonalaktól a bohókás „bugyogós” kreációkig szinte minden szerepel repertoárjában. Szívesen nyúl vissza folklorisztikus és régi korok romantikus témáihoz, mindezt természetesen a mai ember szemüvegén keresztül.

Budapest 150 éve alatt, nemcsak az építészeti stílusok de a divatirányzatok is többször markánsan megváltoztak. Míg az 1870-80-as években még a kényelmetlen, ám szép turnűrös ruhákban pompáztak a hölgyek, addig az 1900-as évek elejétől lassan szelídültek, egyszerűsödtek a ruhák, megjelent a szecesszió, ezen belül art deco, amikor a nőkről lekerült a szoros fűző és már a laza és egyre rövidebb, egyenes vonalú, kényelmes ruhák jöttek divatba. Az 1950-60-as évek bő, „pörgős” szoknyái után a divat már szinte évenként változott, – punk divat, túlméretezett szabások, rétegelt stílus – , hogy csak néhányat említsek, de a múlt modern változata hol így, hol úgy mindig belopakodott a divatba.

A kollekció

Mészáros Judit Terra Natura márkajelzésű archaikus ruháit az elmúlt 150 év lehelet finom megjelenése mellett modern minták, modern vonalak és mindenekelőtt egyediség jellemzi. Modelljeiben együtt él a főváros nyüzsgése és a kisváros nyugalma. Tiszteletben tartja az anyagot, a színeket, hiszen ezek határozzák meg, miből mit lehet megvarrni, és mit nem. Szereti a játékot az anyagokkal, formákkal és színekkel. Kollekciójában a vagány hétköznapi modellek, elegáns kis blézerek, kabátok, jól öltöztető könnyű mellények, kardigánok  és kazakok ugyanúgy megtalálhatók, mint a merész „bugyogók” és a garantáltan egyedi alkalmi ruhák. Bár mint, említettem, nem a szigorú dress code jegyében születtek a ruhák, azért bőven találni kollekciójában olyan modelleket, melyet egy kis módosítással az üzleti és irodai életben is lehet viselni.

Remélem ez a néhány kép a bemutatóról némi ízelítőt adott Mészáros Judit jellegzetes Terra Natura kollekciójából. Garantált, hogy alkalmi ruhái soha sehol nem fognak  szembejönni annak viselőjével.

Köszönet a vállalkozó szellemű METU protokollszakos hallgatóinak és ismerőseinknek a profi  és kedves bemutatásért!

Köszönet a szponzoroknak!

Ács Klára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük